Σ. Φάμελλος: “Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές προφανώς και έχει πολιτικούς όρους”
“Tώρα που η χώρα φτάνει στην πιο κρίσιμη καμπή της και φαίνεται, πλέον, η αλλαγή στο ρυθμό ανάπτυξης, τώρα η Αντιπολίτευση κορυφώνει την προσπάθειά της να διακόψει το κυβερνητικό έργο, διότι χάνει τα ερείσματά του το παλιό πολιτικό σύστημα”, δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM.
Και συνέχισε: “Η λαϊκή εντολή είναι ξεκάθαρη, η κυβέρνηση είναι σταθερή και έχουμε προσήλωση στο στόχο μας, προχωράμε με σταθερά βήματα για την επίτευξή του. Η Αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται να βγει η χώρα από την κρίση, την ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα. Για εμάς, η έξοδος από την κρίση με προστασία της κοινωνίας, αποτελεί βασικό καθήκον, συνεπώς δεν μπορούμε να αναλώνουμε το χρόνο μας ασκώντας αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση”.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα της εβδομάδας επεσήμανε ότι, κεντρικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αποτελούν τα εργασιακά θέματα, αλλά και όλα εκείνα τα ζητήματα που επιταχύνουν τη λειτουργία της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και αυξάνουν τα δημόσια έσοδα, όπως είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το ακατάσχετο των λογαριασμών, η εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων κ.α.
Ταυτόχρονα, η συζήτηση για το Ελληνικό χρέος, καθώς και για το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη αποτελούν “κομβικά σημεία της συζήτησης, διότι επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της χώρας και τη ζωή των πολιτών”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Το ζήτημα του χρέους συνδέεται καταρχάς με τη “σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος. Ένα πρώτο βήμα είναι η ρύθμιση του βραχυπρόθεσμου χρέους με επιμήκυνση, μικρότερο επιτόκιο και ετήσια αποπληρωμή περιορισμένη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο, εμείς διεκδικούμε πολύ περισσότερα από αυτά. Όμως, ακόμα και με αυτή την άμεση στόχευση, διεκδικούμε και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)”.
Για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση που ξεκίνησε ήδη, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως “είναι προφανές ότι πηγαίνουμε στη συνάντηση με τους δανειστές εκπροσωπώντας τα εθνικά μας συμφέροντα και διεκδικώντας όσα περισσότερα οφέλη μπορούμε. Το περίεργο θα ήταν να δεχόμαστε εξαρχής και στο σύνολό τους τις προτάσεις των δανειστών, όπως γινόταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και, βέβαια, να καταστήσουμε σαφές ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα εργασιακά, ακόμα και εάν δεν αρέσει στο ΔΝΤ, εντούτοις αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
Σχετικά με τις διαρροές γύρω από τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι “πολλές φορές η διαπραγμάτευση χρησιμοποιεί και το στοιχείο της δημιουργίας εντυπώσεων, ως πολιτική τακτική. Έχει επισημανθεί, μπορεί να αποτελεί και στοιχείο μιας συζήτησης ή συσχετισμών μεταξύ των θεσμών, αλλά δεν οφείλουμε και δεν παρασυρόμαστε σε δημόσιες απαντήσεις”.
“Για εμάς η διαπραγμάτευση έχει πολιτικούς όρους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων γίνονται κάποιες διαρροές ή αμφισβητούν προηγούμενα στάδια συμφωνίας, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τυχόν αδιέξοδα της συζήτησης στο Euroworking Group ή στο Eurogroup”. Και πρόσθεσε: “Όταν ολοκληρώσει τη συζήτηση ο αρμόδιος Υπουργός θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και την κοινωνία. Εξάλλου, στη συζήτηση συμπεριλαμβάνονται πλέον οι ευρωπαϊκές συμφωνίες, η αξιοπιστία στην υλοποίηση του προγράμματος και η σοβαρότητα της διαπραγμάτευσής μας”.
Τέλος, ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο χώρο των τηλεοπτικών αδειών ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις αποφάσεις των ανώτερων δικαστικών οργάνων και υπενθύμισε την χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, στην Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, ότι βασικό στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα είναι η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, ήδη από το 2010, που λέει ότι το πλαίσιο μη αδειοδότησης της χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι αντισυνταγματικό.
“Είναι σαφές ότι εάν είχε συγκροτηθεί το ΕΣΡ η διαδικασία της αδειοδότησης θα διεξαγόταν από αυτό. Επειδή κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, με ευθύνη της ΝΔ και παρά τις πολλές προσπάθειές μας, μεταφέραμε στο Κοινοβούλιο το ζήτημα της αδειοδότησης, δηλαδή στους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους της κοινωνίας, προκειμένου να νομοθετήσει σχετικά”.
“Θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις του ΣτΕ, ώστε να γνωρίζουμε την απόφασή του”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ωστόσο, “παραμένει και η απόφαση του ΣτΕ, το 2010, περί αντισυνταγματικότητας της μη αδειοδότησης, παραμένει και η λαϊκή εντολή που απαιτεί να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, παραμένει και η προγραμματική μας δέσμευση για την εφαρμογή των προβλέψεων του Συντάγματος. Η αδειοδότηση των καναλιών είναι συνταγματική υποχρέωση. Προφανώς και θα λάβουμε υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, θα την ενσωματώσουμε στις πράξεις της Πολιτείας και θα προχωρήσουμε με νόμιμο και θεσμικό τρόπο”.