Φιλοξενία προσφύγων από την Ειδομένη στην ΒΙΠΕΘ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real.gr και της voria.gr. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα και σας την δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε, στην ΒΙΠΕΘ θα μεταφερθούν πρόσφυγες από την Ειδομένη.
Όπως διαβάσαμε σε πρωινό δημοσίευμα της Real.gr στον Ασπρόπυργο και στην Σίνδο επιλέχθηκαν βιομηχανικοί χώροι για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τον Πειραιά και την Ειδομένη αντίστοιχα. Στην voria.gr το άρθρο ήταν πολύ πιο εκτενές (μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω).
Η ΒΙΠΕΘ είναι ιδιωτικός χώρος και δεν ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, είναι ιδιοκτησία της ΕΤΒΑ η οποία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕΘ διαψεύδει την είδηση περί εγκατάστασης προσφύγων στην ΒΙΠΕΘ.
Το DeltaNews.gr επικοινώνησε και με το γραφείο τύπου του Δήμου Δέλτα.
Ο Δήμαρχος δήλωσε “Για ακόμα μια φορά δεν ενημερώθηκε ο Δήμος και δεν γνωρίζουμε τίποτα. Με το που ενημερώθηκα από τα μέσα την πληροφορία αυτή επικοινώνησα άμεσα με εκπροσώπους των συνδέσμων και επιμελητηρίων που δραστηριοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ.Θ και με εκπρόσωπο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, δυστυχώς όλοι είχαν άγνοια του θέματος. Η κυβέρνηση αποφάσισε για άλλη μια φορά χωρίς να ρωτήσει την τοπική αυτοδιοίκηση.”
Διαβάστε το άρθρο στην voria.gr με τίτλο “ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ; ” :
Εγκαταλειμμένα, κενά και αχρησιμοποίητα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης στη Σίνδο σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονώσει την προσφυγική κρίση στην Ειδομένη.
Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα τα βιομηχανικά κτήρια, προκειμένου να αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες ελήφθη μετά τη συνεδρίαση του Διυπουργικού οργάνου για το προσφυγικό, όπου παρέστη και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πριν από περίπου δυο εβδομάδες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, σε εκείνη τη συνεδρίαση δόθηκε το περιθώριο ελέγχου και καταγραφής των διαθέσιμων χώρων, ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες υποδομές για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.
Στη Βόρεια Ελλάδα προτεραιότητα αποτελεί η ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια, τα οποία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και κτηριακά είναι σε ικανοποιητική κατάσταση, ικανά με κάποιες παρεμβάσεις να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ειδομένη.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταστήσει σε βιομηχανικά κτήρια περίπου 30.000 πρόσφυγες συνολικά, αποφορτίζοντας τον Πειραιά και την Ειδομένη. Οι εγκλωβισμένοι του Πειραιά αναμένεται να οδηγηθούν στο Σκαραμαγκά και της Ειδομένης στη ΒΙΠΕ Σίνδου.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν οι πρώτες αυτοψίες και έχει γίνει και μια πρώτη καταγραφή, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν έγιναν τελικές επιλογές εργοστασίων και συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.
Ο χρόνος πάντως πιέζει και μέχρι το Πάσχα απομένουν περίπου 20 μέρες, οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, όπως τόνιζαν στη Voria.gr κυβερνητικές πηγές.
«Υπάρχει εντολή και καθημερινά γίνονται συσκέψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πέραν των camp, που θα πρέπει να δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα, υπάρχει και το βραχυπρόθεσμο ζήτημα. Τα παλαιά βιομηχανικά κτήρια μπορούν να είναι μια λύση, όπως και μια σειρά από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, πέρα από τα αγροτεμάχια (στρατόπεδα και δημόσια ή δημοτικά κτήματα). Οι ιδιωτικοί χώροι άλλωστε απαιτούν λιγότερο δαπανηρές επεμβάσεις, μικρότερες υποδομές και είναι πιο προστατευμένοι, άρα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα λειτουργικοί και ανθρώπινοι. Όλα αυτά όμως μέχρι να δημιουργηθούν οι κανονικοί χώροι φιλοξενίας των προσφύγων, με διασπορά τους σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός των κέντρων φιλοξενίας θα πρέπει να υπάρχουν άμεσα κάποιοι χώροι που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Η Ειδομένη για παράδειγμα δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτή την εικόνα και να φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες. Όσο θα ετοιμάζονται τα κέντρα φιλοξενίας θα πρέπει να εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι σε χώρους που πληρούν κάποια κριτήρια, τόσο για την εκτόνωση του προβλήματος στην Ειδομένη και τον Πειραιά, όσο και για την αποφυγή ανθρωπιστικών και υγειονομικών προβλημάτων», τόνισε η ίδια κυβερνητική πηγή στη Voria.gr.
Μάλιστα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι ιδιώτες θα προθυμοποιηθούν να παραχωρήσουν τα ανενεργά βιομηχανικά κτήρια, καθώς σήμερα δεν τους αποδίδουν το παραμικρό, ενώ με την εγκατάσταση προσφύγων, έστω και για ένα μικρό διάστημα θα έχουν έσοδα από τα κονδύλια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της ΕΕ.