Φόρος Τιμής Στον Κωνσταντίνο Θεοφάνη
Πριν από έναν χρόνο, στις στις 26/06/2016, αποχαιρετίσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο…
Έναν καταξιωμένο επιστήμονα…
Ένα πρότυπο οικογενειάρχη…
Έναν ενεργό πολίτη…
Έναν πολύτιμο μέντορα…
Τον πρώτο Δήμαρχο Σίνδου, Κωνσταντίνο Θεοφάνη – ή αλλιώς, τον δικό μας, τον «Κωστάκη τον γιατρό».
Η απώλειά του όχι μόνο γέμισε θλίψη τις καρδιές φίλων και συγγενών, αλλά συγκίνησε βαθιά ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό, τόσο για το έργο που προσέφερε, όσο και για τον σπάνιο χαρακτήρα του.
Ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης ήταν ένας καταξιωμένος ιατρός καρδιολόγος, που ασκούσε το λειτούργημα του με υπευθυνότητα και αυτοθυσία. Η παρουσία του ενέπνεε σιγουριά και ασφάλεια στους κατοίκους της Σίνδου από τα τέλη του ’70, και γνώριζαν πως σε κάθε κάθε ασθένεια και δυσκολία, μπορούσαν ανά πάσα ώρα και στιγμή να απευθυνθούν στον «Κωστάκη το γιατρό». Κι αυτός θα ήταν πάντα εκεί, έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη. Ακόμα και όταν απέκτησε ο ίδιος προβλήματα υγείας, το τελευταίο διάστημα πριν το θάνατό του, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι γιατρός, να επισκέπτεται το ιατρείο του και να παρακολουθεί τους ασθενείς του ως το τέλος.
Ο Κων/νος Θεοφάνης όμως δεν αρκέστηκε στις υπηρεσίες που προσέφερε στον τόπο του ως ιατρός. Tο 1986 εκλέχτηκε πρώτος κοινοτικός σύμβουλος και ήρθε σε άμεση επαφή με τα προβλήματα του τόπου. Όταν το καλοκαίρι του 1989 η Σίνδος αναβαθμίστηκε σε δήμο, ο Θεοφάνης κάτω από την πίεση των προβλημάτων διεκδίκησε το αξίωμα του δημάρχου και τα κατάφερε. Κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση και έγινε ο πρώτος δήμαρχος της Σίνδου, κρίνοντας μάλιστα την ενασχόλησή του με τα κοινά ως εξίσου σημαντική με το λειτούργημα του ιατρού.
Ως Δήμαρχος Σίνδου, καταπιάστηκε με τα καθήκοντά του με ευχαρίστηση και μεράκι, ενώ με τη δράση του έθεσε το δικό του λιθαράκι σε μια περιοχή με πλούσια ιστορία. Προσανατολίστηκε προπάντων στην επίλυση των προβλημάτων ρύπανσης, ενώ μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων του είχαν απορροφήσει επίσης οι πολιτιστικές ανάγκες του τόπου. Η ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστική πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1996, αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο στην κατεύθυνση αυτή.
Στόχος του ήταν να δώσει ο τότε Δήμος Σίνδου το δικό του στίγμα στο πολιτιστικό αυτό γίγνεσθαι. Υπό αυτό το πρίσμα προέβη στην αγορά παλαιού κινηματογράφου και στην μετατροπή του σε δημοτικό θέατρο, ενώ προχώρησε και στην διαμόρφωση του πρώτου δημοτικού σχολείου σε νεοκλασικό κτίριο. Ο χώρος αυτός επρόκειτο να στεγάσει την πινακοθήκη του δήμου, το μουσείο με τα αντίγραφα των ευρημάτων της Σίνδου, τη δημοτική βιβλιοθήκη, και γενικότερα ό,τι είχε σχέση με τις τέχνες και τον πολιτισμό του τόπου.
Η δράση και το ενδιαφέρον του για τα κοινά συνεχίστηκε και μετά την περίοδο αυτήν. Εξελέγη άλλες 2 φορές Δημοτικός Σύμβουλος ως αρχηγός παράταξης, και προσπάθησε και από τον ρόλο της αντιπολίτευσης να συνεισφέρει εποικοδομητικά στην ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη και όταν αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία, παρέμεινε κοντά στην εκάστοτε δημοτική αρχή, παρακολουθώντας ανελλιπώς τα Δημοτικά Συμβούλια και εκφράζοντας τη γνώμη του, πάντα με παρρησία και ανιδιοτέλεια.
Προσωπικά, θα είμαι πάντα ευγνώμων στον Κωνσταντίνο Θεοφάνη, γιατί ήταν αυτός που μου εμφύσησε το ενδιαφέρον για τα κοινά, που με νουθέτησε και με βοήθησε να κάνω τα πρώτα μου βήματα στον πολιτικό στίβο.
Ήταν ένας οξυδερκής και συνάμα ρομαντικός πολιτικός, που με αδιάκοπη πίστη στις αρχές και τις αξίες του, προσέφερε ουσιαστικά στην τοπική κοινωνία. Ο σημερινός Δήμος Δέλτα χρωστά πολλά στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοφάνη, και η ομιλία αυτή αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο κοινό συμφέρον. Η πορεία και η παρακαταθήκη του θα αποτελεί πιστό σύμμαχο σε κάθε Δημοτική Αρχή, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που διαθέτει ατόφιο ενδιαφέρον για τα κοινά και για τον τόπο του.
Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Θεοφάνη, προτείνω επίσημα την μετονομασία του εμπνευσμένου από αυτόν Συνεδριακού-Πολιτιστικού Κέντρου Σίνδου σε “Πολιτιστικό Κέντρο Σίνδου – Κωνσταντίνος Θεοφάνης”.
*Σχόλιο του DeltaNews:
Προφανώς και μας βρίσκει σύμφωνους η πρόταση για μετονομασία του Συνεδριακού Κέντρου Σίνδου σε “Πολιτιστικό Κέντρο Σίνδου – Κωνσταντίνος Θεοφάνης”.
Μακάρι η προσπάθεια αυτή να βρει ανταπόκριση. Η ιστορία έδειξε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση με την μετονομασία της πλατείας Βραχιάς στην μνήμη του πρώτου Δημάρχου Δέλτα, οι δημοτικές αρχές κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτή την φορά;