Η ολοκλήρωση της μελέτης και τα επόμενα βήματα για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης


Πώς εξελίσσεται η διαδικασία;

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Παράκτιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα πρώτα από τα νέα έργα ενοποίησης και αναβάθμισης του παράκτιου μετώπου αναμένεται να αρχίσουν το 2023 από τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στο τέλος του επόμενου μήνα υπολογίζει ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, την ολοκλήρωση της μελέτης (η πρώτη της φάση ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο) του Ειδικού Χωρικού, η οποία και θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από εκεί και πέρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες από την κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δημόσια διαβούλευση στους φορείς και τους πολίτες.

Μετά θα εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, οπότε θα έχει θεσμοθετηθεί το Ειδικό Χωρικό και θα μπορούν να αρχίσουν οι παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης για την ενοποίησή του και την αναβάθμισή του σε όλο του το μήκος από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι.

Αυτά τόνισε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Μπίλλιας.

«Μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα προχωρήσουμε σύντομα στις μελέτες και τα έργα που θα προβλέπονται στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και πιστεύω πως με την ετοιμότητα που έχουμε θα καταφέρουμε να ‘τρέξουμε’ γρήγορα αυτό το φιλόδοξο σχεδιασμό. Ελπίζουμε τα γραφειοκρατικά ζητήματα να μη μας καθυστερήσουν. Διότι θα βρεθούμε ενώπιον γραφειοκρατικών ζητημάτων σε όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος. Είναι λογικό από τη στιγμή, που στην παραλία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περιοχές χωρίς θεσμικό και πολεοδομικό πλαίσιο. Μέσα από το ίδιο το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα επισπευστούν οι διαδικασίες, όμως σε κάποιες περιοχές θα απαιτηθούν δυο και ίσως τρία χρόνια για να ολοκληρώσουμε το θεσμικό ή πολεοδομικό πλαίσιό τους, που είναι προαπαιτούμενο για τις όποιες παρεμβάσεις και έργα», επισήμανε ο κ. Μπίλλιας.

Πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας, είπε ο αντιπεριφερειάρχης είναι να διατεθεί ένα γενναίο ποσό από το νέο ΕΣΠΑ (2021 – 2027), προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενοποίησης και αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης της επόμενης δεκαετίας, καθώς θα καθορίσει τη νέα ταυτότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως λέει ο κ. Μπίλλιας.

Τις προτάσεις για τα έργα που θα γίνουν στο παραλιακό μέτωπο στο πλαίσιο και τις αρχές που θέτει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα τις καταθέσουν οι επτά δήμοι, που έχουν παράκτιες εκτάσεις (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θερμαϊκού).

Ήδη κάποιες παρεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί στο δυτικό παράκτιο μέτωπο κι από εκεί θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδιασμού (Καλοχώρι, Αμπελόκηπους, Μενεμένη). Ο αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι στη δυτική πλευρά θα είναι έτοιμες να αρχίσουν –οι πρώτες από τις νέες- παρεμβάσεις από το 2023, διότι εκτός των άλλων υπάρχει και μελετητική ωριμότητα, αλλά και οι μεγαλύτερες ανάγκες και προβλήματα.