Ειδομένη: Στη Σίνδο τα πρώτα 4 λεωφορεία-Ξεκίνησε η εκκένωση του καταυλισμού


Ξεκίνησε η εκκένωση του καταυλισμού – Στη Σίνδο τα πρώτα 4 λεωφορεία

Η επιχείρηση στην Ειδομένη ξεκίνησε, η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Ήδη όπως αναφέρουν στο Twitter τα πρώτα πούλμαν γεμάτα πρόσφυγες έχουν φύγει από την περιοχή, ενώ σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η διαδικασία μετεγκατάστασης εξελίσσεται «απολύτως ομαλά». Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από τον καταυλισμό 340 άτομα με έξι λεωφορεία και προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Σίνδο και την εκεί δομή που έχει δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 14.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Πάνω από την Ειδομένη πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Οι δημοσιογράφοι είναι αποκλεισμένοι σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την περιοχή. Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργία στο χώρο ενώ αρνήθηκε ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή.

Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

https://youtube.com/watch?v=Ib11FQlYXzk
Πηγή: ProtoThema