Οι οικονομικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας είναι σε εξέλιξη. Η διοργανώτρια πόλη ανέκαθεν ήταν γνωστή για τις αντιθέσεις της. Από τη μία οι εξωτικές παραλίες της Κόπα Καμπάνα, η σάμπα και το ξεφάντωμα του διασημότερου καρβαλιού του κόσμου. Από την άλλη οι φαβέλες όπου η φτώχεια, το έγκλημα και το χάος κυριαρχούν. Οι πανάκριβες εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη διοργάνωση των αγώνων θέτουν μοιραία το ερώτημα: Πώς επηρεάζεται η οικονομία από τη διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος;
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμφισβήτητα εκτός την αθλητική τους διάσταση, αποτελούν ένα σπουδαίο πολιτισμικό, πολιτικό και οικονομικό γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι η αποτίμηση είναι δύσκολη υπόθεση. Κυρίως γιατί ο αντίκτυπός τους χρήζει μακροοικονομικής και επιχειρηματικής ανάλυσης όπου εμπλέκονται διάφορα σενάρια του τύπου τι θα σύνεβαινε στην ανάπτυξη και στον τουρισμό της διοργανώτριας χώρας αν δεν έπαιρνε τους αγώνες.
Ωστόσο, αδιαμφισβήτητα οι οικονομικές επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολύ σημαντικές. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι για ένα αθλητικό γεγονός που διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες απαιτείται μια δεκαετής προετοιμασία από τη σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας. Έτσι, τα οφέλη και το κόστος από τη διοργάνωση επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όσο και κατά την περίοδο αξιοποίησης της ολυμπιακής κληρονομιάς.
Σε γενικές γραμμές οι οικονομικές επιπτώσεις προέρχονται από επενδύσεις σε έργα υποδομών, τις εισφορές από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τα έσοδα από τις διεθνείς αφίξεις. Η ανάγκη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και των έργων υποδομής δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα ευρείας κλίμακας. Επίσης, υπάρχουν υποδομές π.χ. τα έργα μεταφορών που βελτιώνουν την εικόνα και την ποιότητα ζωής της διοργανώτρια πόλης, αλλά και ολυμπιακές εγκαταστάσεις που εγκαταλείπονται καθώς το κόστος συντήρησης δεν καλύπτεται από αντίστοιχα έσοδα εκμετάλλευσης.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο, οι υποψηφιότητες μειώνονται τόσο για οικονομικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους. Για παράδειγμα, το Όσλο αποσύρθηκε από τη από τη διεκδίκηση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, ενώ πολίτες από πολλές πόλεις δεν θέλουν τη διοργάνωση στον τόπο τους. Ένας κύριος λόγος είναι ότι σε πολλές διοργανώσεις οι εγκαταστάσεις μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων σαπίζουν, γίνοται υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και ο λογαριασμός πηγαίνει στους φορολογούμενους.
Αν αυτή η τάση συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια μια λύση ίσως να είναι η μόνιμη τέλεση τους σε μία χώρα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα, η χώρα που τους γέννησε. Παρά τη δεινή οικονομική μας θέση, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που εγκαταλείφθηκαν μπορούν να επιδιορθωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά, ενώ η μόνιμη διοργάνωση θα αποσβένει ευκολότερα το κόστος. Η εικόνα και η σημασία της χώρας θα αναβαθμιστεί και ο τουρισμός θα γνωρίσει άνθιση πιθανότατα και τα μη ολυμπιακά έτη, ιδιαίτερα αν αντιμετωπιστεί σωστά η απειλή της τρομοκρατίας.