Ημερολόγια μητρότητας: Ο πρώτος μήνας του παιδιού στο σπίτι.


Ημερολόγια μητρότητας: Ο πρώτος μήνας του παιδιού στο σπίτι. Γράφει η Έλενα Γιουρτσίχινα

Ο ερχομός του μωρού, το πρώτο σοκ

Ενώ όλοι περιμένουμε να έρθει το παιδί στο σπίτι για να νιώσουμε μια ολοκληρωμένη οικογένεια, δεν είναι εύκολο. Οι μέρες στην κλινική ή στο νοσοκομείο είναι ανεκτίμητες. Εκεί αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τις αλλαγές που μας φέρει ένα μωρό.

 

Θηλάζω ή μη; Μια απόφαση που θα σας καθορίσει

Πρώτα από όλα αποφασίζουμε αν θα θηλάσουμε αποκλειστικά ή όχι. Τότε αρχίζει ένα πρόγραμμα για το παιδί και φυσικά για εμάς τις νέες και άπειρες μανούλες.

Ο θηλασμός είναι ένα ωραίο συναίσθημα αλλά μετά από τον πρώτο μήνα. Ο πρώτος μήνας για μια νέα μητέρα που θηλάζει είναι δύσκολος,κουραστικός και επίπονος. Θα δείτε όλες τις αλλαγές στο ωράριο της προηγούμενης ζωής. Βέβαια υπάρχουν κρέμες στην αγορά που είναι από καθαρή λανολίνη, απλώνεται μετά από κάθε θηλασμό στην θηλή Και δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε την αλοιφή πριν από τον θηλασμό.

Εάν δεν θηλάζετε πάλι πρέπει να προσαρμοστεί το ωράριο του φαγητού με τις ανάγκες του νέου μέλους..
Το σύνηθες ωράριο για τον πρώτο μήνα είναι ανά τρεις ώρες φαγητό και ύπνο.. Αυτό που όλες μας γνωρίζουμε μαμ-κακά και νάνι. Από αυτή την άποψη είναι εύκολο γιατί ξέρετε πως κάθε τρεις ώρες πρέπει να τρώει,απλά η διαφορά ανάμεσα στον αποκλειστικό θηλασμό και στο ξένο γάλα είναι ότι το μητρικό γάλα απορροφάται πιο γρήγορα από το βρέφος οπότε το φαγητό του μπορεί να είναι πιο συχνός, ενώ με το ξένο είναι σίγουρα ανά τρεις ώρες στην αρχή.

Μετά από το προγραμματισμένο φαγητό του μωρού, έρχονται οι κολικοί, το οποίο είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι και για τους δύο. Το παιδί σας χωρίς λόγο και αιτία θα ξυπνάει, πρωί μεσημέρι βράδυ και θα κλαίει και θα διπλώνει τα ποδαράκια του διότι πολύ απλά πονάει. Εκεί είναι ο ρόλος μας πλέον ως μητέρες. Τον παίρνουμε αγκαλιά και προσπαθούμε να τον ηρεμήσουμε όσο μπορούμε. Είναι δύσκολο Αλλά σκεφτήκατε τι περνάει το καημένο το μωράκι;;

Οπότε κάνετε υπομονή μέχρι να ηρεμήσουν.. δηλαδή έναν μήνα πάνω κάτω.

Μέσα σε όλη αυτήν την αλλαγή θα δείτε από τις είκοσι μέρες και μετά ότι το μωράκι σας αρχίζει και έχει κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά του. Θα μένει ξύπνιο, θα αρχίσει να σας βλέπει και να παρακολουθεί τις κινήσεις σας.

Τότε όταν καταλάβετε ότι πέρα από μαμ-κακα-νανι το μωράκι σας έχει τελικά ενδιαφέρον.

Μόλις κλείσει τον πρώτο μήνα τότε είναι που θα σας σαγηνεύσει το υπέροχο αυτό πλασματάκι.. Τότε αρχίζουν τα χαμόγελα ,τα παιχνίδια..

Θα αρχίζει να αναγνωρίζει τον πατέρα,και όταν θα βλέπει τους γονείς θα χαμογελάει… απλά θα δείτε ότι και το ωράριο ύπνου αλλάζει,μένει ξύπνιο περισσότερες ώρες και θέλει την προσοχή σας..

Και τότε θα καταλάβετε ότι όλα αυτά που περάσατε, την κούραση, τις αϋπνίες που έχετε υποστεί άξιζαν τον κόπο…