Καλή επιτυχία στους μαθητές! Αλήθεια την χρειάζονται;


Σήμερα ξεκινάνε οι πανελλαδικές εξετάσεις. Όλοι μας τρέχουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους μαθητές που αποφάσισαν να συμμετέχουν στις εξετάσεις που οδηγούν σε μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ευχές μεγάλες, ευχές βαρύγδουπες, λες και με ευχές θα πετύχουν οι μαθητές στις εξετάσεις τους. Δεν είναι οι ευχές που χρειάζονται οι μαθητές αλλά οι συμβουλές μας.

Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 16 Μαϊου, 2016, όταν έφτασα στο γραφείο μου, γύρισα την σελίδα του ημερολογίου στην σημερινή ημερομηνία. Το ημερολόγιο μου γράφει ρητά και αποφθέγματα, στο σημερινό έγραφε:

“Εκείνοι που έχουν μεγάλες αποτυχίες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγάλες επιτυχίες!”.

Η συμβουλή που θέλω να δώσω στους μαθητές που γράφουν από σήμερα πανελλαδικές εξετάσεις είναι να ξυπνάνε το πρωί, εφοδιαστείτε με την καλύτερη διάθεση σας και πάτε να γράψετε εξετάσεις. Να θυμάστε ότι δεν εξαρτάται από αυτό η ζωή σας.

Το πιο πιθανό είναι να μην εργαστείτε για περισσότερα από 3-5 χρόνια στο αντικείμενο των σπουδών σας, ώσπου να αλλάξετε καριέρα. Αν σε αυτά τα χρόνια υπολογίσετε και τα 4-5 χρόνια σπουδών θα προκύψει περίπου μια δεκαετία. Μια δεκαετία είναι πολύς καιρός… Μάλλον τώρα καταλαβαίνετε γιατί η πλειοψηφία όσων βρίσκονται στην λίστα του forbes δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Να θυμάσαι ότι η αποτυχία είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος προς την επιτυχία!

Ζούμε στην χώρα που έχει δαιμονοποιήσει την αποτυχία. Ζούμε στην χώρα όπου ο καθένας, σχετικός και άσχετος κάνει κριτική στον άλλο για το πως έπρεπε να χειριστεί μια κατάσταση. Ζούμε στην χώρα όπου ο γνωστός τεμπέλης του χωρίου, του οποίου τα οπίσθια έχουν δώσει νέο σχήμα στην καρέκλα του καφενείου, σου κάνει κριτική για την μη επιτυχία του δικού σου εγχειρήματος ενώ αυτός το μόνο νέο πράγμα που έχει δοκιμάσει στην ζωή του είναι να πιει τον καφέ του με λιγότερη ζάχαρη.
Είμαστε η χώρα που φοβάται την αποτυχία και την κριτική γιατί απλά όλοι μας κουβαλάμε κόμπλεξ και δεν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας! Μην φοβάστε την αποτυχία. Για έναν άνθρωπο που πατάει γερά στα πόδια του δεν υπάρχει η έννοια της αποτυχίας. Η κάθε αποτυχία είναι απλά ένα μάθημα για το τι πρέπει να κάνεις σωστά την επόμενη φορά έτσι ώστε να πετύχεις. Οπότε η κάθε αποτυχία σε φέρνει όλο και πιο κοντά στον στόχο σου, που είναι η επιτυχία.

Μην φοβάσαι να αποτύχεις, αρκεί να μάθεις από την αποτυχία σου!