Καλοχώρι: Ανατέθηκε η μελέτη για τη δημιουργία οργανωμένης ΒΙ.ΠΕ


Έργα αναβάθμισης αναμένονται και στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου.

Σε ανάθεση μελέτης για τη δημιουργία οργανωμένης βιομηχανικής Ζώνης στα 10.500 στρέμματα της περιοχής του Καλοχωρίου, όπου σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες μεταποιητικές και μεταφορικές επιχειρήσεις  προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Όπως είπε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης το πρόβλημα στο Καλοχώρι είναι σύνθετο διότι υπάρχουν προβλήματα με τις χρήσεις γης. Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μετά το καλοκαίρι, θα βοηθήσει να διαμορφωθούν προτάσεις και εναλλακτικά σενάρια. Ο κ. Ζαφείρης, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του στις 30 Ιουνίου, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την εκμετάλλευση του Καλοχωρίου σε συνδυασμό με το «νέο» ιδιωτικοποιημένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και μιλώντας σε εκδήλωση για τις προοπτικές της βιομηχανίας που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, υποστήριξε ότι απόφαση κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα. Τα στοιχεία που έδωσε, μάλιστα, είναι αποκαλυπτικά: Στην Ελλάδα το 92% των επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένες στις 442 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, συνολικής έκτασης 300 χιλιάδων στρεμμάτων. Όπως είπε, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση να δοθούν αυξημένα κίνητρα για τη μετεγκατάσταση αυτών των επιχειρήσεων σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές και βιοτεχνικά πάρκα και αποφάσισε την υλοποίηση επεμβάσεων μεγάλης εμβέλειας, με τελικό στόχο το 80% του βιομηχανικού ΑΕΠ να παράγεται εντός οργανωμένων Βιομηχανικών Περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής στα Οινόφυτα (όπου σε μια έκταση 11.000 στρεμμάτων παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ), ενώ ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται στον Ασπρόπυργο και στο Θριάσιο Πεδίο.

Νέα έργα στη Σίνδο

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Βρασίδας Ζάβρας ανέφερε ότι η εταιρεία θα καταθέσει στο τέλος του χρόνου πρόταση στο Ταμείο Υποδομών για την αναβάθμιση συγκεκριμένων βιομηχανικών περιοχών της χώρας μεταξύ των οποίων και η ΒΙ.ΠΕ Σίνδου. Πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής ΕΤΒΑ και επιχειρήσεων που θα αποφασίσει τα έργα στη ΒΙΠΕ Σίνδου που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα, “έργα που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα βοηθήσουν όσο γίνεται υγιείς επιχειρήσεις”.

Θετικό πρόσημο έβαλε στο μέλλον της ΒΙΠΕ Σίνδου ο γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Φίλιππος Κονταξής, ο οποίος πρόβλεψε ότι η πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ΕΤΒΑ τα τελευταία επτά – οκτώ χρόνια για την επίλυση των πολεοδομικών προβλημάτων θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία και θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων βιομηχανικών οικοπέδων, συνολικής έκτασης 400 στρεμμάτων.

Πρόσθεσε, δε, ότι μόλις προ ολίγων ημερών υπογράφηκε η συμφωνία για την ενεργοποίηση δικτύου οπτικών ινών εντός της ΒΙΠΕ με τον πάροχο και ενεργοποιήθηκε το δίκτυο οπτικών ινών 29 χιλιομέτρων για τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος διοίκησης και διαχείρισης πάρκων ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανδρέας Λουκάτος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση μονάδων αποβλήτων της ΒΙΠΕ Σίνδου, που υλοποίησε η ΕΤΒΑ, κόστους 5 εκ. ευρώ, που δεν επιβάρυνε τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Προβλήματα φωτισμού και ασφάλειας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων τους, που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ Σίνδου ανέπτυξαν ο διευθύνων σύμβουλος της «K&N EFTHYMIADIS SA», Βάσος Ευθυμιάδης, ο managing director της «PELOPAC ΑΒΕΕ», Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο Σταύρος Νένδος από την εταιρεία «Σταύρος Νένδος ΑΕ-Select Αρτοσκευάσματα».

Οι τρεις επιχειρηματίες αναφέρθηκαν με έμφαση στις δυσκολίες που προκύπτουν από τη διασπορά αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης. Επίσης, κωδικοποίησαν ως σοβαρά προβλήματα την κακή κατάσταση ορισμένων δρόμων, τον ανεπαρκή ηλεκτροφωτισμό, την αραιή συγκοινωνία, την ανεπαρκή αποκομιδή απορριμμάτων και στην ελλιπή φύλαξη της περιοχής.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε ένα πρόβλημα κοινοχρήστων, ανάλογο με αυτό που αντιμετωπίζουν πολλές πολυκατοικίες. Κάποιες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τα αναλογούντα και χρωστούν πολλά, ενώ κάποιες άλλες ζητούν από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να μειώσει τιος υπηρεσίες της και τις παροχές, προκειμένου να μειωθεί το ύψος των κοινοχρήστων.

Χριστοδουλάκης για επενδυτικό κενό

Την άποψη ότι το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα ύφεσης και μεγάλης ανεργίας εξέφρασε ο καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και σύμβουλος αναπτυξιακών θεμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ εκτίμησε ότι ο κλάδος της μεταποίησης, που αποδείχθηκε ανθεκτικός την περίοδο της κρίσης, προσφέρεται για νέες επενδύσεις. Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι την περίοδο 2000-2007 οι επενδύσεις στην ευρωζώνη ήταν στο 22,2% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα στο 20,3%. Μετά την κρίση και συγκεκριμένα από το 2010 έως το 2017 οι επενδύσεις στην ευρωζώνη ήταν στο 20,3%, όμως στην Ελλάδα μειώθηκαν εντυπωσιακά για να φτάσουν το 13%.

Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι για να κλείσει το επενδυτικό χάσμα μεταξύ Ελλάδας-Ευρωζώνης σε 7 χρόνια, οι ακαθάριστες επενδύσεις θα πρέπει να αυξάνονται κατά 3 δισ. ευρώ το χρόνο και από 21 δισ. το 2017 να φτάσουν τα 45 δισ. το 2025. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό είναι ανάγκη να αλλάξει η δημοσιονομική δέσμευση, με μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ και επιβολή χαμηλότερων φόρων και εισφορών σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Θετικά θα λειτουργήσουν, πρόσθεσε, η σύναψη επενδυτικών συμμαχιών με άλλα κράτη και η θέσπιση πλαισίου συνταγματικής προστασίας για τις μεγάλες επενδύσεις.

Ανάμεσα στις προτάσεις του κ. Χριστοδουλάκη είναι η επανασύσταση ανεξάρτητου υπουργείου Βιομηχανίας, στο οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι αδειοδοτήσεις (λειτουργική, επενδυτική, χωροταξική) και να υπαχθούν κρίσιμες μονάδες και υπηρεσίες όπως η ψηφιακή πολιτική, η διαστημική τεχνολογία και η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Όπως είπε τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει ειδική πολιτική για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, κάτι που πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας, στην οποία ο κλάδος της μεταποίησης προσφέρει απασχόληση, ενώ έχει επιδείξει μεγάλη αντοχή στην κρίση και την ύφεση της τελευταίας δεκαετίας.

 

Πηγή: voria.gr