Καταγγελία: Ο Δήμος Δέλτα πληρώνει €7.500/χρόνο στην κόρη του Δημάρχου για κάτι που μπορεί να έχει δωρεάν


Καταγγελία: Ο Δήμος Δέλτα πληρώνει €7.500/χρόνο στην κόρη του Δημάρχου για κάτι που μπορεί να έχει δωρεάν

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά…

Γιατί ο Δήμος Δέλτα πληρώνει €7.500 τον χρόνο στην κόρη του Δημάρχου για κάτι που μπορεί να έχει δωρεάν;

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί δήμοι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την αυξανόμενη χρήση των έξυπνων φορητών συσκευών από τους δημότες τους. Ένας δήμος πρότυπο σε αυτόν τον τομέα είναι ο Δήμος Θέρμης, ο οποίος έχει εγκαταστήσει αντίστοιχή εφαρμογή εδώ και μερικά χρόνια. Οι εφαρμογές αυτές βοηθάνε στην επικοινωνία πολίτη – δήμου και στην πιο άμεση ενημέρωση του δήμου για τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Στα πλαίσια της συνολικής εξέλιξης αποφάσισε και ο Δήμος Δέλτα να εκσυγχρονιστεί και να εγκαταστήσει ένα αντίστοιχό σύστημα. Μέχρι εδώ όλα καλά…

Η πρόταση πέρασε από δημοτικό συμβούλιο στις 29 Ιουλίου, μέσα στο καλοκαίρι δηλαδή και την περίοδο των διακοπών. Παρόντες ήταν οι 23 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους. Δείτε εδώ την ανάρτηση στην διαύγεια.

 

Μετά από αίτημα του ίδιου του καταγγέλλοντος οι αναφορές στους κυρίους Ουζούνη και Ζακαλκά αφαιρούνται. 

Δεν ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρήγας Ιωάννης, Μπατζιλή Ελένη, Πάντη Νικολέτα, Σταματάκης Σπυρίδων και Πετρίδης Ανέστης.

Ποίο είναι το τόσο μεγάλο σκάνδαλο;

Η πλατφόρμα που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Δέλτα είναι η YouRule. Η επιλογή έγινε χωρίς κανένα διαγωνισμό ή μελέτη. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιλέχθηκε για έναν απλό λόγο. Την πλατφόρμα αυτή την δημιούργησε η κόρη του Δημάρχου Δέλτα, κα. Ιωάννα Φωτοπούλου και μέσω της εταιρείας της που εδρεύει στην Γλυφάδα, Αττικής την πούλησε στον Δήμο μας και σε άλλους ενδεχομένως Δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα αν επισκεφθείτε την σελίδα της Yourule η Ιωάννα συστήνεται ως η δημιουργός και γενική διευθύντρια της εταιρείας Yourule.

ioanna

Υπάρχει μια άλλη πτυχή της όλης υπόθεσης που κάνει το θέμα ακόμα πιο σκανδαλώδες. Αναζητώντας αντίστοιχες εφαρμογές θα δείτε ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές και ότι πολλές από αυτές είναι ανοιχτού κώδικα, δηλαδή διαθέτονται δωρεάν και ο καθένας μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή η εφαρμογή. Η εφαρμογή Smart City Apps της Urenio, είναι δωρεάν, είναι αποτέλεσμα έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος.

 

Για όσους είναι λίγο πιο γνώστες της τεχνολογίας, η εφαρμογή αυτή είναι μια επέκταση του cms Joomla – η επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Δέλτα είναι φτιαγμένη με cms Joomla – οπότε δεν θα χρειαζόταν καμία απολύτως μετατροπή ή επένδυση από την πλευρά του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος, αποφάσισε αντί να χρησιμοποιήσει την δωρεάν εφαρμογή του ΑΠΘ, να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της κόρης του και με αυτόν τον τρόπο να της “κόψει μισθό” €625 τον μήνα δηλαδή €7500 τον χρόνο. Την ώρα που η ανεργία στην νεολαία έχει φτάσει σε απελπιστικά όρια, την ώρα που ο κατώτατος μισθός στους νέους είναι 425 ευρώ, την ώρα που τα ταμία των δήμων στερεύουν, ο δήμαρχος Δέλτα αποφασίζει να δώσει μισθό €625 τον μήνα από τα λεφτά του Δήμου και με έμμεσο τρόπο στην κόρη του!

Γνώμονας της απόφασης αυτής δεν ήταν το συμφέρον των πολιτών του Δήμου Δέλτα αλλά το συμφέρον της οικογένειας του Δημάρχου. Αυτή είναι η χειρότερη μορφή κατάχρησης εξουσίας υπέρ σου. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο Δήμαρχος Δέλτα είναι να διακόψει την άμεση συνεργασία με την εταιρεία της κόρης του και να μεταβεί στην αντίστοιχη δωρεάν πλατφόρμα του ΑΠΘ.
Καταγγελία του κ. Αντώνη Κυδωνόπουλου.