Τι αναφέρεται για το Δήμο Δέλτα;
Δέκα κύριες ζώνες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πλημμύρας εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία, όπως προκύπτει από τους χάρτες των «σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκανών απορροής ποταμών υδατικού διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας».
Τα σχέδια αυτά συντάχθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και είναι τα πλέον σύγχρονα, καθώς είναι φετινής… παραγωγής, ενώ βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο έγκρισής τους, αφού ολοκληρώθηκε και η σχετική διαβούλευση.
Οι ζώνες κινδύνου
Σύμφωνα με τους χάρτες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι κύριες ζώνες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πλημμύρας είναι:
1.Παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής του Αγίου Νικολάου.
2.Χαμηλή ζώνη λεκανών των ρεμάτων Ν. Μουδανιών, Αγ. Μάμα και βόρειου τμήματος της χερσονήσου Κασσάνδρειας Χαλκιδικής.
3.Χαμηλή ζώνη της λεκάνης ρέματος Ν. Ηράκλειας – Ν. Καλλικράτειας.
4.Παραθαλάσσια ζώνη Επανομής.
5.Χαμηλή ζώνη περιοχής Ξηροποτάμου της λεκάνης της λίμνης Βόλβης.
6.Κατάντη ρους του ποταμού Χαβρία.
7.Χαμηλή ζώνη των λεκανών της περιφερειακής τάφρου Τ66 και των ποταμών Λουδία, Αξιού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της πρώην λίμνης Αρτζάν, και Γαλλικού.
8.Παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Δοϊράνης.
9.Χαμηλή ζώνη της λεκάνης των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης.
10.Χαμηλή ζώνη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του ρέματος Ανθεμούντα.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους, αυτές οι περιοχές έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πλημμυρίσουν και γι’ αυτό ο σχετικός χάρτης έχει διανεμηθεί στους αρμόδιους (Πυροσβεστική, τεχνικές υπηρεσίες κτλ.), αφενός για να είναι σε ετοιμότητα, αφετέρου για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κατά προτεραιότητα.
Οι χάρτες είχαν παρουσιαστεί στην αρχή του φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη, σε ημερίδα του υπουργείου ώστε να γίνει και η σχετική διαβούλευση και όπως τόνισε η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, τα «κόκκινα» σημεία για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά, επειδή υπάρχουν πολλά ποτάμια, λίμνες, ρέματα και χείμαρροι που τη διασχίζουν. Η περιοχή πάντως του δήμου Θερμαϊκού που πλημμύρισε το 2016 ήταν εκτός επικίνδυνων ζωνών, τόνισε η κ. Κουρούδη, σημειώνοντας ότι «αν μια περιοχή χτυπηθεί από τεράστιες ποσότητες νερού όπως η περιοχή Θερμαϊκού πέρσι, με ποσότητες της τάξης των 330 χιλιοστών νερού σε 30 με 40 ώρες, τη στιγμή που το μέσο ετήσιο ύψος βροχής στη Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 500 με 600 χιλιοστά, αυτή η περιοχή κινδυνεύει, ακόμη κι αν δεν εντάσσεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου. Επίσης, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν μπορεί να απορροφήσει τέτοιες ποσότητες νερού χωρίς αστοχίες και καταστροφές».
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μαμαρίκας, κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να μελετήσουν το νέο σχέδιο διαχείρισης του υπουργείου και να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ώστε το τελικό σχέδιο να είναι ολοκληρωμένο και πλήρες.
Από την πρόσφατη θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου, όπως είπε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, δημιουργήθηκαν προβλήματα και γίνονται εργασίες αποκατάστασης στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, ειδικά στο ρέμα Βαρδαρόβαση που εκβάλλει στον Αξιό Καθαρισμοί απαιτούνται στο Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Γαλλικού, στην περιφερειακή τάφρο, στο Δενδροπόταμο και τον Ανθεμούντα.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Ημαθίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, τόνισε πως γίνονται εργασίες καθαρισμού και ενίσχυσης αναχωμάτων στα ποτάμια της περιοχής και στον παραπόταμο Κρασοπούλι, αλλά και την Τάφρο 66 και τα ρέματα «Μέγα Ρέμα», Κουτίχα, Στενημάχου και Τριλόφου, όπως και στα αποστραγγιστικά έργα που έσπασαν στις Τάφρους Αγκαθιάς και Βεργίνας Παλατιτσίων.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πέλλας, Χρήστος Μπιμπίτσος, ανέφερε ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στα ρέματα και τους χειμάρρους της ορεινής Αλμωπίας, την παρέμβαση στον Εδεσσαίο ποταμό και στην παλιά εθνική οδό στα Γιαννιτσά. Αποκαταστάσεις από τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου γίνονται στο δήμο Πέλλας, στην παλαιά εθνική οδό και σε τμήματα της εθνικής οδού προς την Έδεσσα, στη Σκύδρα και στην ανηφόρα της Έδεσσας προς Άγρα και Φλώρινα. Ο κ. Μπιμπίτσος συνέστησε στους οδηγούς να προσέχουν στις ιρλανδικές διαβάσεις.
Ο κ. Στεγιάδης αναφέρθηκε στις επεμβάσεις στην Πιερία (ρέματα Βαρικού και Νέας Εφέσου, παραλία Κατερίνης, ρέματα που εκβάλουν στην παραλία) και στο Κιλκίς, όπου τα προβλήματα εντοπίστηκαν στο οδικό δίκτυο. Σέρρες και Χαλκιδική δεν επλήγησαν.
Πηγή: voria.gr