Ξεκινά την Πέμπτη 7/9 η Γιορτή Ρυζιού στα Νέα Μάλγαρα


Ξεκινά την Πέμπτη 7/9 η Γιορτή Ρυζιού στα Νέα Μάλγαρα

Από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιείται η «Γιορτή Ρυζιού» στη Δημοτική Κοινότητα Νέων Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα, ένας από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους θεσμούς, που εδώ και 31 χρόνια αναδεικνύουν το ισχυρό δέσιμο της περιοχής με τη γη και την παράδοση, στην οποία πρωτοστατούν οι ρυζοκαλλιεργητές της περιοχής. Η «Γιορτή ρυζιού» διοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινότητα Νέων Μαλγάρων σε συνεργασία με το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων, υπό την αιγίδα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

«Η Γιορτή Ρυζιού είναι μία καθιερωμένη γιορτή, από τις παλαιότερες που πραγματοποιούνται στο Δήμο μας. Η σχέση των κατοίκων με τη γη και την παράδοση, ιδίως στις περιοχές του κάμπου της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ ισχυρή, είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Το φανερώνουν οι γιορτές μας που δεν ξεκίνησαν χθες αλλά κρατούν εδώ και δεκαετίες. Το δείχνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας με την πολυετή δράση και προσφορά τους. Γι’ αυτό κι εμείς τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο, γιατί πιστεύουμε στην ανάγκη να μείνουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Καλώ, λοιπόν, όλους τους δημότες του Δήμου μας αλλά και τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στη Γιορτή Ρυζιού, να πάρουν μια γεύση από γνήσιο λαϊκό και παραδοσιακό πανηγύρι, να γευτούν τα προϊόντα της γης μας» δηλώνει σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Η Γιορτή Ρυζιού είναι αφιερωμένη στην κύρια καλλιέργεια των κατοίκων του χωριού και εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου πανηγυριού για τον εορτασμό της Γέννησης της Θεοτόκου. Κατά τη διάρκειά του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις σχετικές με την καλλιέργεια του ρυζιού και προσφέρεται ρύζι και ρυζόγαλο δωρεάν στον κόσμο.

 

Το πρόγραμμα της «Γιορτής Ρυζιού» 2017 έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου

19:00 Ι.Ν. Γενέσεως της Θεοτόκου – Πανηγυρικός Εσπερινός

20:30 Περιφορά Εικόνας «Γέννησης της Θεοτόκου» υπό τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου

 

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

7:00 Ι.Ν. Γενέσεως της Θεοτόκου – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

20:30 Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Μαλγάρων

 

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

20:30 Μουσικοχορευτική βραδιά με ακούσματα και παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τον Πόντο – Προσφορά Ρυζιού σε όλο τον κόσμο

 

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

21:00  Μουσική Βραδιά με τον Δημήτρη Χρυσοχοΐδη – Προσφορά Ρυζόγαλου σε όλο τον κόσμο

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μαλγάρων ιδρύθηκε το 1980 από ανθρώπους με αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση και αμέσως άρχισαν την προσπάθεια ώστε να εμπλουτιστεί η πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού, με χορούς, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.ά. Το 1984 η συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους του χωριού, γέννησε τη Γιορτή Ρυζιού Ν. Μαλγάρων, η οποία καθιερώθηκε και από το 1987 διοργανώνεται με την εποπτεία της κοινότητας Ν. Μαλγάρων. Το 1998 ιδρύθηκε το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων σαν συνέχεια του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια, δανειστική Βιβλιοθήκη, καθώς και τμήματα ζωγραφικής, εικαστικών, μουσικής, αγιογραφίας, Θεάτρου, εκμάθησης παραδοσιακών και μοντέρνων χορών (Latin) κ.α. Τα μέλη του Συλλόγου ανέρχονται στα 150. Η Γιορτή Ρυζιού, το Ανοιξιάτικο Αντάμωμα (παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών) η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, είναι κάποιες από τις πολλές εκδηλώσεις που αναλαμβάνει το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία πάντα με την κοινότητα και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου.