Στόχος η θωράκιση και βελτίωση της εγχώριας παραγωγής.
Ένα από τα πιο εξαγώγιμα και «ευαίσθητα» προϊόντα, που είναι και σήμα κατατεθέν για τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό κόλπο, επιχειρεί να προστατεύσει, ώστε να διατηρήσει και να ενισχύσει το καλό του όνομα στις διεθνείς αγορές, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μύδια και οστρακοειδή αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διαπιστωθεί έλλειμμα ελέγχου, με αποτέλεσμα παρτίδες να έχουν επιστραφεί στο παρελθόν από τις μεγάλες αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της δυτικής Ευρώπης.
Οι οστρακοκαλλιεργητές επίσης διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στους ελέγχους, που έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή τους, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών που θα καταναλώσουν ακατάλληλα μύδια. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πιο επικίνδυνες ουσίες, τις διοξίνες, τα PCBs και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.
Για να θωρακίσει την παραγωγή στο Θερμαϊκό κόλπο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά εκτεταμένους και τακτικούς ελέγχους στα οστρακοειδή, έπειτα κι από επισήμανση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά κυρίως μετά την παρατήρηση και σύσταση που απηύθυνε στη χώρα μας η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για την αξιολόγηση των συστημάτων ελέγχου, που διέπουν την παραγωγή και διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή και την εγχώρια αγορά. Αιτία της σύστασης της επιτροπής είναι η μη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων.
Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη διάθεση της απαιτούμενης πίστωσης και τους ελέγχους αναλαμβάνει το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, στην περιοχή δεν υλοποιούνται οι εξετάσεις για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης διοξινών, των παρόμοιων με διοξίνες Πολυχλωριωμένων Διφαινυλίων (PCBs) και Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων (PAH’s), ενώ για έξι PCBs (PCB 28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153, PCB180), με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άρχισαν εξετάσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή ζώντων δίθυρων μαλακίων στη χώρα, ενώ πέντε από τους επτά νομούς διαθέτουν ζώνες παραγωγής και αλιείας, εφαρμόζοντας μάλιστα πρόγραμμα επιτήρησης.
Πρόκειται για τους νομούς Θεσσαλονίκης (πρώτος σε παραγωγή), Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών και Χαλκιδικής.
Ο στόχος των ελέγχων είναι διπλός. Αφενός για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, αφετέρου για να ενισχυθεί η εικόνα της ποιότητας και η αξία της εγχώριας παραγωγής διεθνώς, αφού για τα αποτελέσματα των ελέγχων θα είναι ενήμεροι άμεσα όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ περιορίζεται και η πιθανότητα διακίνησης ακατάλληλων και επικίνδυνων προϊόντων, άρα και η επιστροφή τους από χώρες του εξωτερικού.
Πηγή: voria.gr