Κύμινα: Εξώδικο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλαν οι οστρακοκαλλιεργητές


Καταγγέλλουν μεγάλα προβλήματα στη διαδικασία ελέγχου ποιότητας και υγιεινής των μυδιών.

Εξοργισμένοι είναι οι οστρακολλαλιεργητές των Κυμίνων, καθώς για μια ακόμα χρονιά η δυσκολία πραγματοποίησης ελέγχων στην παραγωγή των μυδιών «μπλοκάρει» τις εξαγωγές τους, σε ένα προϊόν που θεωρείται από τα κορυφαία της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας.

«Έχουμε μάθει την Ευρώπη να τρώει μύδια από τον Θερμαϊκό, το συγκεκριμένο πρόβλημα δυσφημεί τη χώρα μας στο εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος του Συλλόγου Οστρακοκαλλιεργητών Κυμίνων  «Ο Ποσειδών», Κώστας Βερβίτης.

Στην περιοχή του Θερμαϊκού παράγεται περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής μυδιών, ενώ το 95% των μυδιών που παράγονται στον Θερμαϊκό εξάγονται σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισημαίνουν οι οστρακοκαλλιεργητές, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα  κατά τη διαδικασία ελέγχου της ποιότητας και υγιεινής των μυδιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα σχετικά εργαστήρια ελέγχου στα οποία έχει αναθέσει το Κράτος την διεκπεραίωση των ελέγχων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από διάφορες περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου στη σάρκα των μυδιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής, ώστε να είναι κατάλληλα προς πώληση και κατ’ επέκταση προς βρώση από το καταναλωτικό κοινό. Οι έλεγχοι αυτοί και τα αποτελέσματά τους αποτελούν προαπαιτούμενο για τους οστρακοκαλλιερητές  προκειμένου να αλιεύσουν, να επεξεργασθούν και εν τέλει να διαθέσουν την παραγωγή τους προς πώληση.

Μια βλάβη φέρνει εξώδικο

Η νέα βλάβη που διαπιστώθηκε για μια ακόμα χρονιά στο μηχάνημα του τμήματος  Μικροβιολογίας Ελέγχου Θαλάσσιων Βιοτοξινών της διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, που είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα,  έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους μυδοκαλλιεργητές καθώς έχει ανοίξει η περίοδος περισυλλογής των μυδιών.

«Το μύδι είναι ευπαθές προϊόν, η περισυλλογή του πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ημέρες. Μπορεί να χαλάσει ακόμα και εάν βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Είναι μεγάλη η ζημιά που μπορούμε να πάθουμε, ενώ χάνει και έσοδα το κράτος από τις εξαγωγές που κάνουμε», εξηγεί ο κ. Βερβίτης.

Ήδη οι οστρακοκαλλιεργητές έχουν καταθέσει εξώδικο κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, με τον κ. Βερβίτη να τονίζει πως εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο τότε θα προχωρήσουν στην υποβολή μήνυσης.

 

Πηγή: thessnews.gr