Κτηνοτρόφος από το Ανατολικό βραβεύτηκε στον «Αγρότη της Χρονιάς 2022»


Ένας κτηνοτρόφος από το Ανατολικό Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε στο πλαίσιο του θεσμού «Αγρότης της Χρονιάς 2022», που διοργανώθηκε, στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη από την εφημερίδα Agrenda.

Η 12η διοργάνωση εξέλεξε τον Κωνσταντίνο Ζήγκα, κτηνοτρόφο από το Ανατολικό Θεσσαλονίκης του δήμου Δέλτα, με το βραβείο «Κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Χρονιάς», τον Χρήστο Παπατραϊανό, έναν αγρότη από την Άρνισσα Έδεσσας ως τον «Αγρότη της Χρονιάς» αλλά και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) με τη διάκριση «Συλλογική προσπάθεια της Χρονιάς».

Ο κ. Ζήγκας, η επιχείρηση του οποίου στεγάζεται στο Ανατολικό, έχει εισάγει μία μέθοδο αρμέγματος με τη μέθοδο της Ρομποτικής, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο ίδιος ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών, στην επιχείρηση του πατέρα του, όταν ακόμα είχε ακόμα λίγα ζώα. «Πρώτα δούλεψα και μετά μίλησα», είπε. Τώρα με επενδύσεις και παρεμβάσεις έφτασε να βραβεύεται για τις καινοτόμες πρακτικές του. Η επιχείρηση του διαθέτει 230 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, 170 ζώα αναπαραγωγής αλλά και ζώα πάχυνσης. Το βραβείο παρέλαβε με τον γιο του.

Τιμητική διάκριση έλαβε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στη γιορτή του Αγρότη βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος κάλεσε τον φετινό αγρότη της χρονιάς να τον επισκεφθεί στο υπουργείο. «Καλώ τον αγρότη της χρονιάς να έρθει στο υπουργείο, να κάτσει δίπλα μου και να δει ακριβώς τα σημεία εκείνα στα οποία θα δώσει τον δικό του τόνο για να αξιολογήσει για να έχουμε αγροτική προοπτική προς όφελος του». Παράλληλα, συνεχάρη τη διοργάνωση για τον θεσμό και είπε πως η εκδήλωση στέλνει μήνυμα για το πώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος κτηνοτρόφος και αγρότης. Τόνισε πως τα μέτρα στήριξης για αγρότες από την κυβέρνηση είναι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έκανε λόγο και για τις net metering λύσεις με τα φωτοβολταϊκά. Επίσης, μίλησε για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 καθώς και για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία. «Στις διεθνείς αγορές κάθε τι το ελληνικό έχει ταυτιστεί με την ποιότητα. Αυτήν την ποιότητα οφείλουμε να τη διατηρούμε και να την ενισχύουμε γιατί αποτελεί το σημαντικότερο το ισχυρότερο όπλο μέσα στο σκληρό ανταγωνιστικό κόσμο της σύγχρονης εποχής», είπε. Κατέληξε λέγοντας πως τα βήματα είναι να βοηθήσει η πολιτεία, να γίνει σωστή ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και με συνεργασία και αλληλοεκτίμηση «να κερδίσουμε».

 

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός κλάδος μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής γενετικής στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και πρώην υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ορισμένες από αυτές είναι η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική έκρηξη και δημογραφική γήρανση. «Στις περιοχές στις οποίες καταγράφεται αύξηση του δημογραφικού στον πλανήτη είναι εκείνες, οι οποίες διαθέτουν μικρότερη πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καθώς και μικρότερη αναλογικά γεωργική γη, λόγω του υπερπληθυσμού και της ερημοποίησης, την ίδια στιγμή που η Δύση διαθέτει τεχνολογικές λύσεις, αλλά αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού της», είπε. «Δεν υπάρχει γεωργία χωρίς νέους ανθρώπους», τόνισε. Για τη διοργάνωση σχολίασε πως ο θεσμός εδώ και χρόνια δημιουργεί πρότυπα. «Οι περισσότεροι άξιζαν να πάρουν βραβείο αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει», είπε.

Στον χαιρετισμό του ο διευθυντής και εκδότης της Agrenda, Γιάννης Πανάγος, είπε πως η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αφορµή για να καταλάβουµε τι γίνεται, από πού ερχόµαστε και πού πάµε. «Να µας βοηθήσει να διορθώσουµε τις αδυναµίες µας και να µη χάνουµε µια µετά την άλλη τις ευκαιρίες», είπε. «Λείπει το Σχέδιο, λείπει η κατανόηση των θεµάτων, τόσο από τους ειδικούς όσο και από εµάς τους ίδιους, λείπει η αυτοπεποίθηση. Ίσως πιο πολύ από όλα πάντως, λείπει η αλληλοκατανόηση. Οι συνθήκες µας έχουν κάνει, να κοιτάει ο καθένας… την πάρτη του», είπε ο ίδιος. «Ο δρόµος αυτός είναι αδιέξοδος. Ήρθε η ώρα να ξαναβρούµε τη µεταξύ µας αλληλοεκτίµηση».

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2008 με σκοπό να βγουν στο φως οι καλές πρακτικές και τα παραδείγματα στον αγροδιατροφικό τομέα. Στη σημερινή εκδήλωση  επιστήμονες, παράγοντες της αγοράς μηχανημάτων, τεχνοκράτες από τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων, στελέχη του τραπεζικού τομέα και καταξιωμένοι για τη δουλειά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις νέες πρακτικές. Τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την εφυή γεωργία, τη συμβολαιακή καλλιέργεια, τη διατροφική επάρκεια, τα βιώσιμα σχήματα κτηνοτροφίας καθώς και net metering λύσεις με φωτοβολταϊκά.

Πηγή