Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου: Στους κορυφαίους προορισμούς για εξόρμηση το Σαββατοκύριακό


Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης.

Με τις διαδημοτικές μετακινήσεις ελεύθερες πλέον τα Σαββατοκύριακα, δίνεται η ευκαιρία για κοντινές εξορμήσεις εντός του νομού Θεσσαλονίκης.

Στο σχετικό αφιέρωμα μπορείτε να βρείτε τις κορυφαίες επιλογές για σύντομες εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο, από τις οποίες δε θα μπορούσε να λείπει η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου 

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί τη βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παρότι βρίσκεται στις παρυφές ενός μεγάλου αστικού κέντρου είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου, καθώς φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών και άλλων οργανισμών, όλες τις εποχές του χρόνου. Συγκεκριμένα, 18 παγκοσμίως απειλούμενα είδη σε σύνολο 25 ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, 24 απειλούμενα είδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, 210 είδη άγριων πουλιών και 72 είδη Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Μεταξύ των πτηνών συγκαταλέγονται ο μαυροκέφαλος γλάρος, οι ερωδιοί, ο θαλασσαετός (ο μεγαλύτερος αετός στη χώρα μας και στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών 190-240 εκατ.), ο αργυροπελεκάνος και ο στρειδοφάγος. Συχνά καταφεύγουν στη λιμνοθάλασσα μεγάλοι αριθμοί φοινικοπτέρων, των γνωστών φλαμίνγκο, που βρίσκουν άφθονη τροφή στα αβαθή νερά της. Η λιμνοθάλασσα προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, με τα πουλιά να τρέφονται στα νερά της και στο βάθος το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Ο επισκέπτης θα περπατήσει στον λεγόμενο «Κόκκινο Δρόμο», έναν δρομάκο που συνδέει το Καλοχώρι με το ανάχωμα και αποτελεί έναν ιδανικό τόπο περιπάτου και τζόκινγκ πλάι στα φλαμίνγκο.

Φράγμα Θέρμης

Από τον Χορτιάτη πηγάζει το ρέμα του Βαθύλακου και στη διαδρομή του προς τον Θερμαϊκό Κόλπο κάνει στάση στο Φράγμα Θέρμης. Το Φράγμα της Θέρμης είναι ένας υπέροχος χώρος δασικής αναψυχής και υδροβιότοπος που ισσοροπεί ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση και στο υγρό στοιχείο ενώ η τεχνητή λίμνη αποτελεί καταφύγιο για αρκετά είδη ψαριών και πτηνών. Το Φράγμα αποτελεί πόλο έλξης πολλών οικογενειών και παρεών και προσφέρεται για ένα χαλαρό είτε απαιτητικό σαββατιάτικο πρωινό. Ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών συνδέει το Φράγμα Θέρμης με τα Πλατανάκα στο Πανόραμα. Για όσους έχουν διάθεση για πεζοπορία μέσα στη φύση, η διαδρομή είναι περίπου έξι χιλιόμετρα. Δίπλα βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Πάρκο του ΦΟΔΣΑ που αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πλατανάκια – ΖΕΠ Κισσός

Άλλος ένας ιδανικός προορισμός για μία διαδημοτική απόδραση, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στους πρόποδες του Χορτιάτη λίγο μετά το Πανόραμα, στην περιοχή Πλατανάκια, ένα πλούσιο σε βλάστηση δάσος, τρεχούμενα νερά, περιπατητικά μονοπάτια και μία παιδική χαρά συνθέτουν ακόμα ένα καταπράσινο τοπίο μακριά από τη βοή της πόλης. Αν περιηγηθεί κανείς στα μονοπάτια, θα ανακαλύψει έναν μικρό ζωολογικό κήπο, με ελάφια, παγώνια, κουνέλια και διάφορα άλλα ζώα.

Προχωρώντας από τα Πλατανάκια, περίπου οκτώ χιλιόμετρα έξω από το Πανόραμα, οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίζουν την περιοχή του ΖΕΠ Κισσός, ένα μέρος με μοναδική θέα προς το αεροδρόμιο, τον Θερμαϊκό Κόλπο και ως κάτω στο Μεγάλο Έμβολο και τη Νέα Μηχανιώνα, που απλά, κόβει την ανάσα. Μία περιοχή που παρόλο που αφήνει μία αίσθηση μυστηρίου και έχει απασχολήσει πολλές φορές και σε διαφορετικό βαθμό δικαιοδοσίας τις δικαστικές αίθουσες, συνεχίζει να αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό. Την περιοχή μπορεί κανείς να την προσεγγίσει και από το Φράγμα της Θέρμης, ακολουθώντας τον ανηφορικό χωματόδρομο από τη βόρεια πλευρά της λίμνης.

Μονοπάτι των Παγοποιών

Μία στάση ακόμα πριν φύγουμε από τον Χορτιάτη. Μία κλασική διαδρομή από την πλατεία του Χορτιάτη στο καταφύγιο του ΣΕΟ στα χνάρια των παλιών παγοποιών. Η διαδρομή είναι μεν ανηφορική αλλά σχετικά εύκολη. Η ομορφιά της αποζημιώνει για την όποια κούραση. Διασχίζοντας το δάσος περνάει κανείς από τρεις διαφορετικούς τύπους βλάστησης: τα πουρνάρια, τις καστανιές και, τέλος, τις οξιές. Το δάσος είναι θαυμάσιο σχεδόν κάθε εποχή. Την άνοιξη με το φρέσκο πράσινο και τα λουλούδια, το καλοκαίρι με την δροσιά του, το φθινόπωρο με τα κάστανα, και τα κιτρινοκόκκινα φύλλα, και τον χειμώνα με τα χιόνια.

Ανάχωμα

Δίπλα από το Ελαιόρεμα, βρίσκεται το Ανάχωμα ή Ρέμα, που διασχίζει την Κάτω Τούμπα και καταλήγει έως και το εργοστάσιο Αλλατίνη. Η έκταση του περιπατητικού αναχώματος υπολογίζεται περίπου στα πέντε χιλιόμετρα και αποτελεί μία δασώδη περιοχή που γίνεται το ησυχαστήριο του κάθε απαιτητικού επισκέπτη. Μία διαδρομή όχι και τόσο γνωστή αλλά ιδανική για να ξεφύγει κανείς από την πολυκοσμία.

Σημείο συνάντησης του ρέματος της Κάτω Τούμπας με τα Κωνσταντινουπολίτικα και την Πυλαία, είναι και το γνωστό Ελαιόρεμα. Το πάρκο είναι ιδανικός χώρος άθλησης, αλλά και αναψυχής. Με μονοπάτια για τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλατάδα, υπαίθρια όργανα άθλησης, πάρκα για ποδόσφαιρο και μπάσκετ, πολλά είδη φυτών, βοτάνων και δέντρων, το Ελαιόρεμα προσφέρει μια ανάσα δροσιάς και ξεκούρασης.

Λίμνη Τριαδίου – Μονοπάτι της Αλεπούς

Η λίμνη του Τριαδίου αποτελεί ακόμα ένα άγνωστο και καλά κρυμμένο διαμαντάκι στα ανατολικά της πόλης που υπόσχεται ένα αγχολυτικό σαββατιάτικο είτε ένα κυριακάτικο πρωινό. Η τέχνη της φύσης θα μαγέψει κάθε επισκέπτη που θα ακολουθήσει το μονοπάτι της αλεπούς. Το μονοπάτι της αλεπούς είναι ένα μονοπάτι – για την ακρίβεια μία κυκλική διαδρομή – που ξεκινάει από το Τριάδι προς την τεχνητή λίμνη του Τριαδίου και συνεχίζει μέσα στο δάσος. Ανηφορίζοντας, οι επισκέπτες θα φτάσουν στον εγκατελημένο οικισμό της Μερσινούδας που προσφέρει απράμμιλη υπέροχη θέα του Θερμαϊκού.

Οι κήποι του Πασά

Στη βόρεια πλευρά του νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου, σε απόσταση αναπνοής από την επιβλητική εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, βρίσκεται μια πράσινη όαση με πεύκα και ασυνήθιστες πέτρινες κατασκευές. Αυτή η φανταστική αρχιτεκτονική επικεντρώνεται γύρω από ένα περίτεχνο σιντριβάνι.

Οι κήποι του Πασά, που αποτελούσαν κήπο του Νοσοκομείου, είναι ένα περιφραγμένο καταπράσινο πάρκο που δημιουργήθηκε το 1904 σε μια έκταση περίπου 2.000 τ.μ., με έντονη κλίση και θέα προς την πόλη. Όλα τα κτίσματα είναι μικρού μεγέθους με δρομάκια και κλίμακες σε διαφορετικά επίπεδα που αγαπούν οι Θεσσαλονικείς και αποτελεί μία λατρεμένη επιλογή για μία ένεση πρασίνου κοντά στο κέντρο.

Το όνομα του κήπου υποδεικνύει την ευχάριστη αίσθηση που δίνει η θέση του κήπου στον επισκέπτη, με γωνιές για αναψυχή για τα παιδιά και παγκάκια για να θαυμάσει τις απόψεις της πόλης και στο βάθος τον Θερμαϊκό.

Άλσος ΔΕΛΑΣΑΛ

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο, στην περιοχή του Ρετζικίου βρίσκεται ένας πραγματικός πνεύμονας πρασίνου για την πόλη, το Άλσος ΔΕΛΑΣΑΛ. Το Άλσος ΔΕΛΑΣΑΛ συγκαταλέγεται στους ιστορικούς Βοτανικούς κήπους της Ελλάδος καθώς συνδυάζει την εντυπωσιακή βλάστηση και την αρχιτεκτονική τοπίου με την ιστορική σημασία. Στα μέσα του 18ου αιώνα, η περιοχή ήταν τόπος διαμονής και εξοχικής κατοικίας πολλών Ευρωπαίων προξένων και εμπόρων ενώ από το 2000 περιήλθε στον δήμο.

Περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα δέντρα με τους κισσούς να αναρριχούνται στους κορμούς και να αφουγκραστεί τον χτύπο ενός δρυοκολάπτη ή το κελάηδημα των πουλιών. Στο άλσος φωλιάζουν πολλά είδη πουλιών.

Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ήταν ένα στρατόπεδο που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα σαν πρώην στρατώνας πυροβολικού στη περιοχή της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες, ειδικά για όσους μένουν στη δυτική Θεσσαλονίκη και θέλουν να ξεφύγουν για λίγη ώρα από το γκρίζο της πόλης. Στις πλάτες του κουβαλά αμέτρητες μαρτυρίες και αφηγήσεις, ακόμη και θρύλους για όλα όσα συνέβησαν στους χώρους του ενώ λίγες ημέρες πριν δόθηκε το πράσινο φως για την προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπουργείου Πολιτισμού που θα μετατρέψει σε Μητροπολιτικό Πάρκο το πρώην στρατόπεδο.

Λίμνη Ωραιοκάστρου

Η Λίμνη Ωραιοκάστρου πρόκειται για έναν μικρό αλλά διαμορφωμένο υγροβιότοπο με πλούσια χαρακτηριστικά χλωρίδας και πανίδας που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το 1998-2000, εκεί που παλιά ήταν ένας σκουπιδότοπος και αποτελεί τον πιο κοντινό προορισμό για φυσιολάτρες και παρατηρητές πουλιών στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στη λίμνη υπάρχουν χιλιάδες δένδρα, ενώ φιλοξενούνται πάπιες, υδρόβια πουλιά, και γουλιανοί. Ένα μοναδικό τοπίο, καλά κρυμμένο που θα μαγέψει τον οποιοδήποτε επισκέπτη.

 

*Φωτογραφία Αρχείου

Με πληροφορίες από: voria.gr