Λύση στην συντήρηση της Ενωτικής διώρυγας Αλιάκμονα – Αξιού


Εφικτή τεχνικά η λύση για να γίνει συντήρηση του προβληματικού τμήματος χωρίς διακοπές σε άρδευση και ύδρευση. Αυτοψία σήμερα από κλιμάκιο.
Αυτοψία στο ασυντήρητο εδώ και πέντε δεκαετίες τμήμα των δέκα χιλιομέτρων της Ενωτικής Διώρυγας Αλιάκμονα – Αξιού και στο αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ στο Παρθένιο πραγματοποίησε κλιμάκιο αποτελούμενο από τον συντονιστή της παρέμβασης για τη λύση του προβλήματος, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα και εκπροσώπους της ΕΥΑΘ, του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ Βραχιάς.

Στους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε πως η παρέμβαση για την εκτροπή του νερού, ώστε να γίνει επιτέλους συντήρηση στο επίμαχο ευπαθές τμήμα της διώρυγας είναι εφικτή τεχνικά, χωρίς να μείνει χωρίς νερό η πόλη της Θεσσαλονίκης, ούτε και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το νερό της συγκεκριμένης ενωτικής διώρυγας η ΕΥΑΘ παίρνει 3 κ.μ. νερού το δευτερόλεπτο για να υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη (από εκεί προέρχεται το 60% του νερού της πόλης).

Συντήρηση με την έναρξη της καλλιεργητικής – αρδευτικής περιόδου δεν μπορεί να γίνει, διότι θα μείνουν τα χωράφια χωρίς νερό, ενώ από τις βλάβες που προκύπτουν πλέον (από το 1969 που κατασκευάστηκε η διώρυγα δε συντηρήθηκε το συγκεκριμένο τμήμα ποτέ, επειδή πρέπει να αδειάσει από νερό για να γίνει κάτι τέτοιο) προκύπτουν σημαντικά προβλήματα.

Πέρσι είχαν μείνει απότιστα τα χωράφια λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα οι αγρότες πλέον να απειλούν ότι σε αντίστοιχη περίπτωση θα «τραβήξουν» νερό από τις ποσότητες που μπαίνουν στον αγωγό της ΕΥΑΘ για την ύδρευση, αφήνοντας τη Θεσσαλονίκη χωρίς νερό…

Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας, «σήμερα πραγματοποιήσαμε αυτοψία, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις συντήρησης, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα είτε στους καλλιεργητές, είτε στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Στο αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ στο Παρθένιο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, επισκευές και συντηρήσεις, ενώ από τη διακλάδωση στο ύψος του ρέματος ‘Βαρδαρόβαση’ διαπιστώσαμε ότι μπορούμε τεχνικά να κλείσουμε το φράγμα και να μετατοπίσουμε τη ροή του νερού μέχρι το τελικό σημείο των 10 επίμαχων χιλιομέτρων, όπου υπογειοποιείται πλέον ο αγωγός της ΕΥΑΘ. Η ΕΥΑΘ θέλει να ελέγχει την ποιότητα και την ποσότητα του νερού τόσο στη διάρκεια των εργασιών συντήρησης, όσο και με την ολοκλήρωση της παρέμβασής μας. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούμε εκ νέου για να υπολογίσουμε το κόστος των προβλεπόμενων εργασιών και βάλαμε στόχο να μπορέσουμε να κάνουμε τη συντήρηση μέχρι το τέλος του Απριλίου, διότι από 1 Μαΐου αρχίζει η αρδευτική περίοδος και δεν μπορούμε να κόψουμε το νερό».

Αν δεν καταστεί εφικτό να γίνει μέχρι την έναρξη των ποτισμάτων η συντήρηση θα γίνει στο τέλος της θερινής καλλιεργητικής περιόδου, όμως όπως και να έχει οι αρμόδιοι θα αποκτήσουν εικόνα για το πώς μπορεί να δουλέψει το όλο σύστημα της μετατόπισης της ροής του νερού τόσο για την άρδευση, όσο και για την ύδρευση.

Η Ενωτική Διώρυγα είναι μήκους 50 χλμ. και δεν μπορεί σε καμιά περίοδο του έτους να αδειάσει από νερό προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία όπου υπάρχουν φθορές, βλάβες κτλ. και πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες επεμβάσεις συντήρησης. Πλέον οι αρμόδιοι τονίζουν ότι υπάρχει μέθοδος να γίνει αυτό, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και αρχίζουν άμεσα την προσπάθεια. Μάλιστα, μετά τις παρεμβάσεις αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά και οι τεράστιες απώλειες – διαρροές νερού, που φτάνουν στο 30%.

image

image

image

Πηγή: http://voria.gr/article/lisi-sti-sintirisi-tis-enotikis-diorigas-aliakmona–axiou