Με νεα μπλόκα «απαντούν» οι αγρότες στην «επιχείρηση διάσπασης»


Κλειστά τα Τέμπη, ο Ισθμός, τα Μάλγαρα – «Παρασύρονται από πολιτικές σκοπιμότητες» λέει η Γεροβασίλη – Το Μαξίμου προαναγγέλλει συνάντηση με την επιστροφή Τσίπρα από Βρυξέλλες

Σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας μέσω της οποίας επιχειρείται προσπαθεί να διασπαστούν τα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, επιμένοντας στο αίτημα τους να αποσυρθεί το σχέδιο Κατρούγκαλου για να ξεκινήσει διάλογος.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία υποστήριξε ότι είναι «πλειοψηφικό» το κομμάτι που ανταποκρίθηκε στα κελεύσματα του Μαξίμου, στήθηκαν νέα μπλόκα με τρακτέρ στον Μπράλο και στο Κιλελέρ, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου.
Με δεδομένο ότι τα Τέμπη εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον, όπως και η νέα και παλαιά εθνική οδός Κορίνθου – Αθήνας, στον Ισθμό, η χώρα έχει στην πράξη χωριστεί στα τρία, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στη διακίνηση εμπορευμάτων εντός της χώρας αλλά και προς το εξωτερικό.

Οι ισχυρισμοί ότι η πλειοψηφία των αγροτών συντάσσεται με τους κυβερνητικούς χειρισμούς πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό και, παρά τις αντιπαραθέσεις που σημειώνονται μεταξύ των «μπλόκων», τα όσα περί εκτόνωσης της έντασης των διαμαρτυριών διακινούνται από τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνονται από τα όσα συμβαίνουν στους δρόμους.

Η κυβέρνηση «επενδύει» στην κόπωση των διαμαρτυρομένων και επιδιώκει να σπείρει τον διχασμό μεταξύ τους, προλειαίνοντας το έδαφος για να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ορισμένους από τους αγροτοσυνδικαλιστές με τους οποίους άνοιξε διαύλους επικοινωνίας το Μαξίμου.

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ανταπόκριση ενός μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου στην πρόσκληση της κυβέρνησης για ειλικρινή διάλογο», υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας ότι στην κυβέρνηση έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο, ένα στις 10/2 και δυο στις 15/2. «Εκτιμούμε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πρόσκληση είναι πλέον πλειοψηφικό», πρόσθεσε και κάλεσε «και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να μην παρασύρονται από πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες». «Η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα των αγροτών και αμέσως με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό», κατέληξε.

Σφοδρή αντιπαράθεση, στο μεταξύ, παρατηρείται ανάμεσα στους εκπροσώπους μπλόκων που πήγαν στο Μαξίμου και σε όσους αρνούνται τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επιμένοντας σε διάλογο από μηδενική βάση. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας, Βαγγέλης Μπούτας, χαρακτήρισε τους επισκέπτες του Μαξίμου «λαγούς» και διορισμένους σε διοικητικά συμβούλια Οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας. «Εσύ είσαι προβοκάτορας και λαγός» του απάντησε ο Γιάννης Παναγής από το μπλόκο των Κερδυλλίων Σερρών που ήταν ένας από αυτούς που πήγαν στο Μαξίμου.

Οι αγρότες της Νίκαιας που αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν να προχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης σε καταλήψεις όλων των εφοριών της Θεσσαλίας και την Παρασκευή σε κατάληψη του κτιρίου των δικαστηρίων.

Τη στάση τους σκληραίνουν και οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών οι οποίοι προχωρούν από την Τετάρτη σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Πηγή