Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένονται αυξημένοι αριθμοί κουνουπιών


Σε επιφυλακή οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη αναμένεται να παραμείνουν οι αυξημένοι πληθυσμοί κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι στο τέλος του προσεχούς μήνα θα υπάρξει ύφεση του φαινομένου για αυτό και παραμένουν σε «συναγερμό» για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί συνολικά 47 κρούσματα ενώ τρεις άνθρωποι έχουν καταλήξει.

«Η ΠΕΔ ούτε ανησυχεί, ούτε εφησυχάζει. Ενημερωνόμαστε τακτικά και καθημερινά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχουν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα και άρχισαν οι ψεκασμοί. Οι πληθυσμοί των κουνουπιών αυξήθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελόκηπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών γίνονται κανονικά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ παράλληλα καθαρίζονται τα ρέματα.

 

Ο καιρός… βοηθός

Ο γεωπόνος και σύμβουλος ανάπτυξης της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Παρασκευαΐδης υποστήριξε από την πλευρά του ότι κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένεται να εμφανιστούν και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, όχι όμως με την ίδια ένταση, ενώ αν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τα κουνούπια (ζέστη και υγρασία) ίσως παρατηρηθεί η εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, κυρίως σε νέες περιοχές.

Ο κ. Παρασκευαΐδης πρότεινε στους δημάρχους να συνεχιστούν οι ψεκασμοί ακμαιοκτονίας (από εδάφους και αέρος) προκειμένου να περιοριστεί η ένταση της επιδημίας.

 

 

Πηγή: thessnews.gr