Μια μαγευτική βόλτα στο Καλοχώρι


Ο συνειρμός με τη Βενετία έρχεται όταν μαθαίνεις ότι το επίπεδο της θάλασσας είναι περίπου ένα μέτρο ψηλότερα από τον οικισμό του Καλοχωρίου. Για να μην πλημμυρίσει η περιοχή έχει υψωθεί ένα ανάχωμα συνολικού μήκους 19χλμ. Είναι το λεγόμενο ανάχωμα Αλιάκμονα-Λουδία-Αξιού-Καλοχωρίου. Ένα υποτυπώδης δρομάκος συνδέει το Καλοχώρι με το ανάχωμα και ο δήμος τον περιποιήθηκε ώστε να αποτελεί τόπο περιπάτου και τζόκινγκ.

image

Στη διαδρομή βρίσκεις σε σημεία και μερικά παγκάκια, ενώ δεξιά κι αριστερά απλώνεται η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και ο προστατευόμενος βιότοπος. Εξαιρετική η τοποθεσία για περπάτημα και λίγοι Θεσσαλονικείς την ξέρουν ή κατευθύνονται προς τα εκεί παρά την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. Μόνο τα φλαμίνγκο να κοιτάς σου φτάνει.

image

Η περιοχή μετατράπηκε σε σημαντικό βιότοπο αμέσως μετά την κατασκευή φράγματος που έλυσε τα σχετικά με την στάθμη των νερών προβλήματα. Το καλό χωριό, το Καλοχώρι δηλαδή, βρίσκεται στην άκρη της πόλης δυτικά και συνδυάζει ένα απλό χωριό, με έναν ενδιαφέροντα υδροβιότοπο (μια και είναι πάνω στις εκβολές του Γαλλικού) και ένα βιομηχανικό τοπίο (μια και φιλοξενεί τόσες μονάδες παραγωγής αγαθών)

image

Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο 18 παγκοσμίως απειλούμενα είδη σε σύνολο 25 ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, 24 απειλούμενα είδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, 210 είδη άγριων πουλιών και 72 είδη Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Μεταξύ των πτηνών συγκαταλέγονται ο μαυροκέφαλος γλάρος, οι ερωδιοί, ο θαλασσαετός (ο μεγαλύτερος αετός στη χώρα μας και στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών 190-240 εκατ.), ο αργυροπελεκάνος, το φλαμίνγκο και ο στρειδοφάγος. Τα πανέμορφα φλαμίνγκο που βλέπουμε και στη φωτογραφία λέγονται και φοινικόπτερα εξαιτία του πορφυρού χρώματος των φτερούγων τους, χρώμα που ως γνωστόν χρησιμοποιήθηκε από τους Φοίνικες (πορφύρα), όπως μας πληροφόρησε ο φωτογράφος Γιάνης Τζιμπρές, που αγαπάει ιδιαίτερα την περιοχή.

image

Eπίσης έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών, όπως βίδρα, λύκος, τσακάλι, αγριόγατα, ασβός, αλεπού, σκαντζόχοιρος, μυοκάστορας. Εκεί ζει το μοναδικό κοπάδι νεροβούβαλων που έχει απομείνει στην προστατευόμενη περιοχή. Αλλά και αγέλες με άγρια άλογα, που έχουν γίνει σύμβολο της περιοχής. Επίσης έχουν καταγραφεί 29 είδη ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες) και 10 αμφιβίων (φρύνοι, βάτραχοι και τρίτωνες).

Πηγή parallaximag.gr
Εικόνες: Γιάννης Τζιμπρές & Όλγα Ταμπουρή