Μήνυμα του Δημάρχου Δέλτα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει το Δήμο Δέλτα σε διαρκή εγρήγορση.

Καταβάλλουμε τιτάνια προσπάθεια  για να είμαστε έτοιμοι για το φετινό πρώτο κουδούνι. Τα καταφέραμε, παρά τις όποιες αρρυθμίες παρατηρήθηκαν από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής που έλαβε η κυβέρνηση.

Οι  εκπαιδευτικοί και οι γονείς κλήθηκαν να πληρώσουν το τίμημα της ολιγωρίας της Πολιτείας και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας  με την Αυτοδιοίκηση να καλείται για ακόμη μια φορά να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για το  άνοιγμα των σχολείων.

Ηκυβέρνηση έλαβε την ύστατη ώρα αποφάσεις για καίρια ζητήματα όπως οι μάσκες, τα αντισηπτικά  και η πρόσληψη καθαριστριών που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί πολύ νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους δήμους για να προετοιμαστούν.

Εμείς, η διοίκηση του δήμου Δέλτα καταστρώσαμε όλο το καλοκαίρι ένα σχέδιο παρεμβάσεων και προχωρήσαμε στην σταδιακή υλοποίηση του, σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις σχολικές μονάδες του δήμου. Παρεμβάσεις σε υποδομές, λειτουργικότητα, προληπτικές ενέργειες απολύμανσης, προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέσα προστασίας.

Με την δημοσιοποίηση της σχετικής Κυβερνητικής απόφασης προχωρήσαμε άμεσα στην προκήρυξη του προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων, στον αριθμό που μας παραχωρήθηκε από την πολιτεία(23 πλήρους και 19 μερικής απασχόλησης για 60 σχολικές μονάδες, 18 Δημοτικά, 26 Νηπιαγωγεία, 16 Γυμνάσια-Λύκεια και 7.400 περίπου μαθητές/εκπαιδευτικούς), διαδικασία που ήδη έχει ολοκληρωθεί σε όλα της τα στάδια. Παράλληλα ήδη είχαμε ξεκινήσει την καθαριότητα των σχολικών μονάδων με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό του δήμου.

Εντούτοις επισημαίνουμε ότι οι προσλήψεις υπολογίστηκαν  με βάση τις ανάγκες προ κορονοϊού και δεν καλύπτουν  τα αυτονόητα .

Δηλαδή  τις στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας , με επαρκή τρόπο και αριθμό, που να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες όπως καταγράφονται στις πρόσφατες οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι οποίες διαμορφώθηκαν από τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Χρειάζονται πρόσθετες προσλήψεις προσωπικού για την πλήρη και ασφαλή καθαριότητα των σχολείων, τις οποίες πρέπει να υποστηρίξει με πρόσθετη οικονομική ενίσχυση η πολιτεία.

Κάνουμε κάθε ενέργεια που διασφαλίζει την λειτουργία των σχολείων με απόλυτη ασφάλεια μαθητών, δασκάλων/καθηγητών, γονέων, εργαζομένων, ακόμα και με ίδιους πόρους.

Με αναγκαίες ενέργειες στη βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, εξασφαλίσαμε το αίσθημα καθημερινής υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας των δημοτών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς όλη την περίοδο επέλασης της πανδημίας. Παράλληλα προβήκαμε σε προληπτικές ενέργειες προστασίας ( επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις όλων των σχολικών μονάδων, προμήθεια υλικών προστασίας πέραν αυτών που παρέχονται από την πολιτεία, αποκαταστάσεις βλαβών, διαμορφώσεις χώρων, προσθήκες προκατασκευασμένων αιθουσών κοκ) .

Η ασφαλής λειτουργία των σχολείωνστο μέγιστο βαθμό για όλους και πρωτίστως των μαθητών, χρειάζεται υποστήριξη και συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικής κοινωνίας.Χρειάζεται να προασπίσουμε τις συνθήκες ασφάλειας από ανεύθυνους ανθρώπους που είτε βανδαλίζουν δημόσια σχολεία τα οποία δημιουργήθηκαν με χρήματα των πολιτών, είτε δημιουργούν προβλήματα με βάση την προσωπική τους αντίληψη για την πανδημία και τις επιπτώσεις.

Πρόσφατα παραδείγματα οι καταστροφές σε σχολικές δομές που ήδη είχαμε φροντίσει και ανακαινίσει.

Δεν πρέπει δια της σιωπήςκαι της αδιαφορίας να καταστεί ανεκτό αυτό το φαινόμενο. Τα δημόσια σχολεία είναι δικά μας, κτήμα όλων μας και χρειάζονται τη συλλογική προστασία της τοπικής κοινωνίας, ώστε να απομονωθούν  πρόσωπα και καταστροφολογικές πρακτικές, για να μην επαναλαμβάνονται.. Καλούμαστε να υπερασπίσουμε στην πράξη την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Στην επιτυχή έναρξη της σχολικής χρονιάς, κρίνεται η αντοχή της τοπικής κοινωνίας, η ικανότητα προσαρμογής της στις νέες συνθήκες,η ετοιμότητα της διοίκησης σε όλες τις βαθμίδες, να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Έχω απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης, του ρόλου μας σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης για την ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα αστείρευτη διάθεση να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ευχαριστώ όλες τις Δημοτικές παρατάξεις και τους συμβούλους, για τη συνεργασία τους στις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε και βιώνουμε ως τοπική κοινωνία και Έθνος.Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους και όλες εσάς, τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς όλους τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Δέλτα, για την στήριξη, τη καλόπιστη κριτική σε λάθη ή καθυστερήσεις, τη διάθεση συμπόρευσης στο δύσκολο δρόμο.

Το δικό μας “αποτύπωμα” θέλουμε και θα είναι αποτύπωμα ασφάλειας, δημιουργίας και ανάπτυξης.

Στο χρόνο που διανύσαμε, δώσαμε μάχη σε κάθε μας βήμα και τη δώσαμε Μαζί. Κοινωνία, εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς,  φορείς, εργαζόμενοι, διοίκηση, ΜΑΖΙ σε ζητήματα πρωτόγνωρα για τον τόπο μας και την αυτοδιοίκηση . Έμπρακτα ξεπεράσαμε διαχωριστικές ή οπισθοδρομικές λογικές.Ακούμε, συζητάμε, διορθώνουμε γινόμαστε πιο ωφέλιμοι και χρήσιμοι για τον τόπο και τους δημότες μας.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αξίζει να παλεύεις για να βελτιώνεις την προστασία της υγειονομικής ασφάλειας , τα δεδομένα της καθημερινότητας δημοτών, κατοίκων, εργαζομένων. Να αλλάζεις προς το καλύτερο τις προοπτικές του Δήμου και της Πατρίδας μας.

Με τη βοήθειά όλων σας συνεχίζουμε και θα πετύχουμε. Σας ευχαριστώ , σας ευχαριστούμε! Συνεχίζουμε Ενωμένοι, Μένουμε Ασφαλείς. Μάχιμοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το καλύτερο που όλοι θέλουμε και προσπαθούμε