Μήνυμα του Δημάρχου Δέλτα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου


Ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, προοίμιο της συμπλήρωσης 200 χρόνων ελεύθερης πατρίδας, από τα δεσμά της καταπίεσης, της σκλαβιάς καθώς και της σύγχρονης υπόστασης μας,ως ελεύθερο έθνος και ανεξάρτητο κράτος, μαζί με τον ταυτόχρονο εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συμπίπτουν με μια εθνική και παγκόσμια συγκυρία, όπου δοκιμάζονται όλες οι αξίες, οι αντοχές και οι δυνάμεις μας, ως έθνος με προοπτική, η πορεία του είδους μας πάνω στον πλανήτη, η πίστη μας στον άνθρωπο και στις δυνατότητες του.

Η πατρίδα μας μετά μια δεκαετή μάχη με την οικονομική κρίση που βιώσαμε όλοι και καταβάλαμε το τίμημα της υπέρβασης της, βρίσκεται μπροστά σε δύο εχθρικά μέτωπα.

Από τη μια η πανδημία του νέου ιού, που με «αόρατο» και ύπουλο τρόπο επελαύνει σε όλο κόσμο, από την άλλη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά μας και στα σύνορα του Έβρου, σηκώνοντας το κύριο βάρος μιας πρωτόγνωρης ασύμμετρης επίθεσης.

Καλούμαστε ξανά σε συναίνεση, συστράτευση, εθνική ομοψυχία, να συμπαραταχθούμε όλοι, σε αυτόν τον υπαρξιακό αγώνα υπεράσπισης της ζωής, της χώρας, των ευρωπαϊκών συνόρων στην οριογραμμή της πατρίδας μας.

Τιμούμε τους ήρωες, τις σημαίες του αγώνα, τις θυσίες, τις αξίες που υπερασπίστηκαν, το παράδειγμα που έδωσαν, την παράδοση που διαμόρφωσαν, την προοπτική που δημιούργησαν. Στηριζόμαστε πάνω τους, με επίγνωση της ευθύνης μας και αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν. Κουβαλάμε τη ζώσα μνήμη τους, την κάνουμε πράξη στο σήμερα, της δίνουμε αληθινό νόημα στη συγκυρία που ζούμε ως έθνος και πολίτες του κόσμου, δίχως να χάνουμε την πίστη μας στο καλύτερο αύριο.

Η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Ισότητα, η Αλληλεγγύη, μας ενώνουν. Όλα μαζί αποτελούν ΠΑΤΡΙΔΑ, δεν είναι απλές λέξεις, «φλέβες είναι, μέσα τους αίμα κυλά» λέει ο Ρίτσος, ουσιαστικά συστατικά της αντίληψης μας για τη ζωή, τον άνθρωπο, τον κόσμο. Απαιτείται διαρκής αγώνας από τον καθένα για την διαφύλαξη τους.

Στη  σημερινή γιορτή του έθνους μας, θα παρελάσει το διαχρονικό πνεύμα αντοχής, αντίστασης και δημιουργίας του λαού, που μας συνέχει και μας κρατάει χιλιάδες χρόνια όρθιους, απέναντι σε κάθε αντιξοότητα και επιβουλή. Κάνουν παρέλαση οι καρδιές μας, το μυαλό και η αυτοσυνειδησία του έθνους, οι μνήμες και η ελπίδα της κοινής μοίρας που «υπερασπίζουμε, πολεμώντας» με κάθε τρόπο.

Γιατί ….… «Πατρίδα είσαι γεννημένη μες από φωτιές, κραυγές κ΄αίματα, ……είσαι γεννημένη απ΄τους πεθαμένους» που «πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων, εμείς……ζωγραφίζαμε σκηνές από την αυριανή ευτυχία του κόσμου. Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας», «…Μα η πατρίδα θα κρατάει το αίμα στις ρίζες της για ν΄ανθίσει» όπως λέει ο ποιητής Τ.Λειβαδίτης.

Ως έθνος μεγαλουργούμε στα δύσκολα, ξέρουμε να δίνουμε μάχες, να αγωνιζόμαστε, να κερδίζουμε και να προχωράμε μπροστά.

Υψώνουμε τη σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας, ότι κανείς δεν είναι μόνος στο σπίτι, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα των εργαζομένων γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία …….των στρατευμένων παιδιών που φυλάνε σύνορα και τόσοι άλλοι που δεν ακούμε ή δεν βλέπουμε.

Ενωμένοι, στα χειρότερα και τα καλύτερα, με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας νικάμε. Όλοι Μαζί Συμπορευόμαστε σε αυτόν τον Αγώνα !!!