Μνημόσυνο για την Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Δέλτα


Μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τελέστηκε το πρωί στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Δημοκρατίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Στην τελετή παρέστη ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Βούλα Ελευθεριάδου, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος , η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Διαβατών Πωλίνα Τσίντου τοπικοί σύμβουλοι και η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Αθηνά Σιδηροπούλου .

Η εκδήλωση έγινε σε κλειστό κύκλο λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη και την πρόεδρο ποντίων Διαβατών ενώ οι παρευρισκόμενοι άφησαν στο μνημείο από ένα κόκκινο γαρύφαλλο ως ελάχιστο φόρο τιμής στην τραγωδία του Πόντου.

Γιάννης Ιωαννίδης: Ημέρα άσβεστης μνήμης και διαχρονικού πένθους η 19η Μαΐου

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα άσβεστης μνήμης, διαρκούς τιμής στον Ελληνισμό του Πόντου και της γενοκτονίας που υπέστη .

Τις 353.000 και πλέον Ελληνίδες και Έλληνες που έπεσαν θύματα του Τουρκικού εθνικισμού, τις εκατοντάδες χιλιάδες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους Είναι και ημέρα εθνικής ευθύνης» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και υπογράμμισε: «Χρέος μας, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσω της διεθνούς καταδίκης της γενοκτονίας και αναγνώρισης της ιστορικήςαληθείας.Χωρίςμισαλλοδοξίες, πάθη και ατελέσφορους αναθεωρητισμούς αλλά με σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα.Η Βουλή των Ελλήνων το 1994 αναγνώρισε και θεσμικά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, πράξη που ακολούθησαν και άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη και παγκόσμια.

Διεθνής αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος, αποτελεί καθοριστική πράξη στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στην αποτροπήεπανάληψηςπαρόμοιωνεγκληματώνκατά της Ανθρωπότητας.

Γι’ αυτό χρειάζεται ομοψυχία, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, εθνική ενότητα. Μόνον έτσι θα κρατήσουμε τη χωρά μας, όρθια, ισχυρή, αυτοδύναμη, ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, χωρίς να κινδυνεύει από όσους εποφθαλμιούν με κάθε τρόπο, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.