Όσα συζητήθηκαν στο πρώτο δια ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα


Με  13 θέματα ημερήσιας διάταξης και δύο προ ημερησίας πραγματοποιήθηκε το πρώτο δια ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα μετά από τρεις μήνες λόγω κορονοϊού,  με απαρτία δημοτικών συμβούλων.

« Όλο αυτό το διάστημα των τριών μηνών που οι αποφάσεις λαμβάνονταν με δια περιφοράς δημοτικά συμβούλια, προσπαθήσαμε και καταφέραμε  να ανταποκριθούμε στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις που ουσιαστικά κληθήκαμε σαν αυτοδιοίκηση να φέρουμε σε πέρας. Σηκώσαμε τεράστιο βάρος   με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα μέτρα που κληθήκαμε να λάβουμε για την προφύλαξη των δημοτών. Ένα πλήθος διατάξεων που έρχονταν η μια μετά την άλλη στην προσπάθεια και της πολιτείας να προλάβει τις ραγδαίες εξελίξεις του κορονοϊού. Τα  πήγαμε πολύ καλά, παρά τις ελλείψεις σε  προσωπικό που αυξήθηκαν με τις άδειες ειδικού σκοπού πολλών υπαλλήλων. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε απέναντι στους πολίτες και στις απαιτήσεις τους. Είμαστε ένας δήμος με ευάλωτες ομάδες στα όρια μας όπως οι ρομά και οι μετανάστες. Κατά τη διάρκεια της έξαρσης  της πανδημίας  ευτυχώς δεν κληθήκαμε να πάρουμε ή να ακολουθήσουμε αποφάσεις για μονομερείς αποκλεισμούς», τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης στην εισήγηση του προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ευχαρίστησε προσωπικά έναν – έναν τους δημοτικούς συμβούλους για την βοήθεια και τη συμπαράσταση που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά, «να βγούμε από τον αποκλεισμό με όσο δυνατόν λιγότερες πληγές και να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου για τις πρωτοβουλίες που έλαβε η διοίκηση του δήμου Δέλτα με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του βιολογικού στον Αξιό που μπορεί να δεχτεί 954 συνδέσεις αποχέτευσης με κόστος 400 ευρώ η κάθε μια  και κάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να συμβάλλουν ώστε να ολοκληρωθούν αυτές οι συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2020. Παράλληλα ενημέρωσε για την απόφαση της διοίκησης του δήμου να μεταφερθεί πόσιμο νερό της ΕΑΥΘ στον Αξιό από τη Χαλάστρα μέχρι το τέλος του 2021 με έναν αγωγό 5,8 χλμ που θα ξεκινάει από Χαλάστρα και θα φτάνει  στο σημείο που σήμερα βρίσκονται τα εξυγιαντήρια νερού.

Ο κ Ιωαννίδης εξήγησε ότι οαρχικός σχεδιασμός για υδροδότηση του Αξιού κρίθηκε ως χρονοβόρος. «Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ακόμη πιο σαφές σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου για το οποίο οι μελέτες βρίσκονται σε διαδικασία ανάθεσης από τη ΔΕΥΑΔΔ» τόνισε.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στα πλευρικά διόδια των Μαλγάρων που όπως τόνισε  χωρίς προηγούμενη ενημέρωση άρχισαν οι εργασίες αμέσως μετά την άρση του lockdown σε μια εποχή που αγρότες και αλιείς της περιοχής άρχισαν να εργάζονται χωρίς περιορισμούς . «Είναι απαράδεκτη ενέργεια και σας ενημερώνω ότι αναζητούμε νομικές λύσεις για την οριστική  διακοπή των εργασιών για την δημιουργία πλευρικών διοδίων την ώρα που υπάρχει η λύση της μετατόπισης  των διοδίων των Μαλγάρων ένα χιλιόμετρο δυτικότερα που θα καλύπτει  όλη την Ε.Ο και τους παράπλευρους δρόμους και δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες του δήμου μας  με μετακινήσεις» υπογράμμισε ο δήμαρχος Δέλτα.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για τους παιδικούς σταθμούς Χαλάστρας και Ανατολικού και το πρόβλημα που προέκυψε με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας μίσθωσης του κτιρίου στο Ανατολικό υπογραμμίζοντας ότι ήταν απολύτως απαραίτητη η εύρεση νέων κτιρίων για την στέγαση των παιδιών και των βρεφών. Τα κτίρια που φιλοξενούσαν παιδικούς σταθμούς σε Ανατολικό και Χαλάστρα δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές και δεν είχαν  τις απαιτούμενες άδειες. Ο Πρόεδρος του ΚΠΟΔΔ Βαγγέλης Χαλβατζής εξήγησε στο δημοτικό συμβούλιο με λεπτομέρειες την διαδικασία εύρεσης και μίσθωσης κτιρίων και τόνισε ότι μετά την επιλογή του κτιρίου στο Ανατολικό, που έγινε ανάμεσα σε δύο,κατατέθηκε ένσταση από τον ιδιοκτήτη  που δεν προτιμήθηκε. Ακολούθησε απάντηση- ένσταση από τον δήμο Δέλτα και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα όσα ελέχθησαν αποτέλεσαν σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου Δέλτα και στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μίμη Φωτόπουλο που  αντέδρασε στο ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης του σχεδίου για τους παιδικούς σταθμούς. Ο δήμαρχος Δέλτα απάντησε ότι οι παιδικοί σταθμοί στην  περιοχή του Ανατολικού  και της Χαλάστρας ήταν ακατάλληλοι με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα παιδιά και να χάνονται έσοδα για το δήμο. «Οι παιδικοί σταθμοί που θα  λειτουργήσουν σε Χαλάστρα και Ανατολικό θα είναι σύγχρονοι, ανταγωνιστικοί των ιδιωτικών  με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας» τόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Δε εξελέγη συμπαραστάτης του δημότη

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης δεν κατέστη δυνατή η εκλογή συμπαραστάτη του δημότη καθώς καμία υποψηφιότητα δεν συγκέντρωσε τα 3/5 των ψήφων των παρόντων  του σώματος των δημοτικών συμβούλων. Εγκρίθηκε επί της αρχής ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) του ΚΠΟΔΔ με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να επιφυλάσσεται να αποστείλει παρατηρήσεις επί του τελικού κειμένου εντός 48 ωρών. Επίσης ορίστηκαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου Δέλτα και της αντιπολίτευσης για την γενική συνέλευση της διαδημοτικής επιχείρησης «Νεφέλη» κατά την οποία θα εκλεγεί νέα διοίκηση.  Από τη διοίκηση του δήμου Δέλτα επελέγησαν οι  Φάνης Αλμπάνης, Βαγγέλης Χαλβατζής, Θεόδωρος Βαλάρης, Χρήστος Ναζλίδης με αναπληρωματικά μέλη τους Γιώργο Κυριακίδη, Διονύση Λιακόπουλο, Χρύσα Γεωργιάδου και Βούλα Ελευθεριάδου. Η παράταξη του Γιώργου Γλώσση επέλεξε τον  Αντώνη Αντωνιάδη με αναπληρωματικό τον Αχιλλέα Χαντέ και η παράταξη του Μίμη Φωτόπουλου τον  Δημήτρη  Σκουλαριώτη με αναπληρωματικό τον Δημήτρη Δαρμουσλή.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν δύο θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που αφορούν στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η έγκριση υποβολής αίτησης εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας.