Παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης


Παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 ο Γιώργος Αρβανιτίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αντρέα Ξανθό σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης:

“Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του νοσοκομείου δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από τις 152 οργανικές θέσεις Διοικητικού προσωπικού, μόλις 96 έχουν καλυφθεί. Επιπλέον, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις μέχρι 31.12.2015 ξεπερνούσαν τα 26 εκατομμύρια ευρώ”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Κύριε Υπουργέ,

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αποτελεί μία από τις βασικότερες μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, όχι μόνο για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως γνωρίζετε, το Ιπποκράτειο είναι το μόνο μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος της χώρας, διαθέτει μονάδα παίδων και αιμορροφιλικό κέντρο για τη Βόρεια Ελλάδα ενώ στις τάξεις του λειτουργεί και παιδοογκολογικό τμήμα.

Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του νοσοκομείου δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από τις 152 οργανικές θέσεις Διοικητικού προσωπικού, μόλις 96 έχουν καλυφθεί.

Επίσης, στο νοσηλευτικό προσωπικό οι κενές οργανικές θέσεις είναι 345 (ποσοστό 40%), στους τραυματιοφορείς 72% και 40% στο παραϊατρικό προσωπικό.  Κατά συνέπεια, οι 12 προσλήψεις προσωπικού που εξαγγείλατε κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στο νοσοκομείο, υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών.

Επιπλέον, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις μέχρι 31.12.2015 ξεπερνούσαν τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των ανεξόφλητων υποχρεώσεων καθώς και για την ομαλή και σταθερή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από εδώ και στο εξής;
  • Οι προσλήψεις που εξαγγείλατε ποιες ειδικότητες θα καλύψουν;
  • Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των προσλήψεων αυτών;
  • Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων στη λειτουργία του Νοσοκομείου λόγω των καλοκαιρινών αδειών του προσωπικού;
  • Εξαγγείλατε άμεση λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και της Ψυχιατρικής Κλινικής. Πως θα στελεχωθούν τα δύο αυτά τμήματα με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες;