Περισσότεροι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Αυξάνεται κατά 30% το σχετικό κονδύλι.

Στα 14,2 εκατ.ευρώ θα ανέλθει το κόστος της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία για την τριετία 2020 – 2022.

Ο προϋπολογισμός του νέου τριετούς προγράμματος είναι αυξημένος κατά 30%, ενδεικτικό των μεγάλων αναγκών και του αυξημένου πληθυσμού κουνουπιών στην περιοχή.

Όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα συνεργεία που θα πραγματοποιούν τους ψεκασμούς από αέρος αντί για δυο διελεύσεις – περιφορές πάνω από τις εκτάσεις των ορυζώνων της Κεντρικής Μακεδονίας σε τρεις. Έτσι αυξάνεται σημαντικά το συνολικό κόστος της καταπολέμησης, αλλά τουλάχιστον θα γίνεται πιο αποτελεσματική δουλειά.

Αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το επόμενο καλοκαίρι και θα αφορά στον ψεκασμό και των 270.000 στρεμμάτων καλλιέργειας ρυζιού στην περιοχή.

Στόχος, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, είναι να γίνει άλλος ένας ψεκασμός στο τέλος Αυγούστου, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των κουνουπιών και βέβαια η όχληση στους πολίτες και το φθινόπωρο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι φέτος, που οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και το φθινόπωρο, ενώ το καλοκαίρι η όχληση ήταν περιορισμένη, τους φθινοπωρινούς μήνες υπήρχαν ασυνήθιστα πολλά κουνούπια.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε ο οριστικός ανάδοχος του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών και τα κονδύλια.

Όπως δήλωσαν στην επιτροπή στελέχη της Περιφέρειας, οι εναέριοι ψεκασμοί γίνονται σε έκταση 700.000 στρ. σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Τα 270.000 στρ. είναι ορυζώνες. Εκεί οι ψεκασμοί γίνονται δυο φορές, ανά 15 μέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επειδή το φετινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου έπεσαν βροχές, οι αρμόδιοι τόνισαν ότι οι περιοχές πέριξ των ορυζώνων έμειναν εκτεθειμένες. Αυτές οι περιοχές εξάλλου είναι και οι πιο ευάλωτες στα κουνούπια, ενώ το πρόβλημα, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί εκεί επεκτείνεται και στον αστικό ιστό.

Με τον επιπλέον ψεκασμό στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να περιοριστεί το πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ανάλογη πρακτική ακολουθείται και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου τα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητικά.

Ο φάκελος του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών θα περάσει κι από τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι διαδικασίες έχουν επισπευστεί κατά έξι μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ετοιμότητα και να αρχίσουν εγκαίρως οι ψεκασμοί για τη νέα χρονιά.

Ο ανάδοχος θα έχει αναλάβει τον επόμενο Μάρτιο και τον Απρίλιο θα αρχίσουν οι ψεκασμοί. Στο μεσοδιάστημα, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνουν και οι όποιες βελτιώσεις στο τριετές πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο τριετής διαγωνισμός απαλλάσσει την Περιφέρεια από τις ετήσιες διαδικασίες, που αποδείχτηκαν εξαιρετικά χρονοβόρες και τα προηγούμενα χρόνια οι ψεκασμοί δεν άρχιζαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα η καταπολέμηση να μην είναι αποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια, όταν καθιερώθηκε από την Περιφέρεια ο τριετής διαγωνισμός τα πράγματα πήγαν καλύτερα και οι ψεκασμοί γίνονται στην ώρα τους. Επιπλέον, ο διαγωνισμός αντικατέστησε 21 διαγωνισμούς που γίνονταν παλιότερα, οπότε υπήρξε και εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού.

Οι ψεκασμοί για την επόμενη χρονιά θα αρχίσουν τον Απρίλιο, αλλά οι αρμόδιοι τονίζουν ότι μπορεί η ημερομηνία να μετατεθεί και το Μάιο, αφού εξαρτάται εν πολλοίς κι από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Αρχικά γίνονται επίγειοι ψεκασμοί και ακολούθως (μέσα στον Ιούνιο) εναέριοι.

Επίσης, η καταπολέμηση θα συνεχίζεται με στοχευμένες επεμβάσεις ακόμη και τον Οκτώβριο, για τους παραπάνω λόγους.

Δράσεις θα γίνονται τόσο στον αστικό ιστό, όσο και στην ύπαιθρο