Ποιοι δικαιούνται 15% έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Εκπτωση 15%, και όχι γενικευμένη μείωση, στις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους, ανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Το θέμα, όπως ο ίδιος είπε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στη μόνιμη επιτροπή περιφερειών της Βουλής για την επάρκεια ισχύος ενέργειας το καλοκαίρι στα νησιά, θα τεθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στις 8 Ιουνίου. Η έκπτωση, όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, θα ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Ιουλίου.

Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις για να δουν τις μειώσεις στους λογαριασμούς τους θα πρέπει να μην καθυστερούν την πληρωμή των ποσών αλλά και όσοι αδυνατούν αρκεί να ενταχθούν στο τρέχον πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών και φυσικά να τηρούν τη ρύθμιση.
Την έκπτωση θα καρπώνονται και εκείνοι που έχουν ήδη διευθετήσει τα χρέη τους με μηνιαίες δόσεις και τις πληρώνουν στην ώρα τους.

Παραδείγματα

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις αφορούν το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή την καθαρή αξία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και όχι τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, Μεταφορά, Διανομή), δημοτικά τέλη κ.λπ. Ετσι, το -15% δεν θα υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού του λογαριασμού. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό έχει εκκαθαριστικό (τετραμηνιαίο) λογαριασμό ρεύματος για κατανάλωση 1.153 Kwh, συνολικής αξίας 169 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 108,78 ευρώ αφορούν τη χρέωση «προμήθειας ρεύματος». Το υπόλοιπο των 60,22 ευρώ αφορά τις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», τα δημοτικά τέλη και το τέλος για την ΕΡΤ.

Η έκπτωση 15% θα αφαιρεθεί από τα 108,78 ευρώ. Δηλαδή θα προκύψει όφελος 16,31 ευρώ, ήτοι η συγκεκριμένη χρέωση θα πέσει στα 92,47 ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός θα μειωθεί κατά 9,6% αφού το νοικοκυριό θα πληρώσει συνολικά 152,69 ευρώ αντί τα 169 ευρώ. Σε ετήσια βάση ο καταναλωτής του προαναφερόμενου παραδείγματος, αν είναι συνεπής στην πληρωμή των τριών εκκαθαριστικών λογαριασμών, θα εξοικονομήσει περίπου 50 ευρώ.
Παράλληλα με την έκπτωση αυτή του 15%, υπενθυμίζεται, τρέχει άλλη μία προωθητική ενέργεια της ΔΕΗ. Τα νοικοκυριά που ήταν εμπρόθεσμα το 2015 στην πληρωμή των λογαριασμών κερδίζουν φέτος τη διπλάσια αξία του παγίου, αφού τους αφαιρείται από το ποσό.

Το συνολικό κέρδος

Ετσι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, εκτός από τα 16,31 ευρώ, η οικογένεια θα γλιτώσει άλλα περίπου 13,94 ευρώ (4,92 ευρώ πάγια χρέωση και 2,05 ευρώ πάγια χρέωση για νυχτερινή κατανάλωση).

Συνολικά από τη «χρέωση προμήθειας» θα εξοικονομήσει στο τετράμηνο 30,25 ευρώ. Το τελικό ποσό που θα πληρώσει θα είναι αντί για 169 ευρώ 138,75 ευρώ (-18%). Σε ετήσια βάση θα έχει όφελος 90,75 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η έκπτωση 15% αφορά περί τα 5,5 εκατομμύρια πελάτες, με την παραδοχή πως περί τα 2,1 εκατομμύρια δεν είναι συνεπείς και άλλοι 145.000 υπήχθησαν μόλις πρόσφατα στο πρόγραμμα διακανονισμών.

Το σύνολο των καταναλωτών που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ είναι περί τους 7,5 εκατομμύρια. Πρέπει να τονιστεί ότι οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της έκπτωσης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, δηλαδή πότε θα δίνεται και αν για τη χορήγησή της υπάρχει η προϋπόθεση της εμπρόθεσμης πληρωμής όλων των εκκαθαριστικών λογαριασμών του έτους.

Πού στοχεύει

Πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση για τους ακόλουθους δύο λόγους:

• Επιδιώκει να φρενάρει την ταχύτητα αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ που υπολογίζονται σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Με την έκπτωση 15% δίνει άλλο ένα κίνητρο σε υπερήμερους πελάτες της να υπαχθούν στη ρύθμιση των 36 δόσεων. Ταυτόχρονα ποντάρει σε ενίσχυση της οικονομικής ρευστότητάς της και τη διατήρηση της κερδοφορίας που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

• Προσπαθεί να μπλοκάρει τη φυγή νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς τους ανταγωνιστές της, τους ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται πως οι ιδιώτες έχουν αποσπάσει γύρω στους 100.000 μετρητές. Μάλιστα το μερίδιο της ΔΕΗ βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το 91%, με το υπόλοιπο 9 με 10% να έχουν κερδίσει οι εναλλακτικοί πάροχοι, χάρη στις προσφορές και στα χαμηλότερα τιμολόγια που έχουν συγκριτικά με τη ΔΕΗ.

Πάντως, το ρίσκο που αναλαμβάνει η δημόσια επιχείρηση με τη συγκεκριμένη προωθητική ενέργεια είναι το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι για μείωση του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι στις επερχόμενες δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος να αναγκαστεί να πουλήσει μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες ποσότητες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει την οικονομική αιμορραγία της…

Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ υποχρεούται να δημοπρατεί καθορισμένες ποσότητες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, τις οποίες θα αποκτούν ανταγωνιστές της, ώστε η δημόσια εταιρεία να μειώσει τα μονοπωλιακά μερίδιά της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ: Εθνος