Πόσιμο νερό το 2021 σε Νέα Μάλγαρα, Κύμινα και Βραχιά


Τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν  τους κατοίκους και τους επαγγελματίες στην ενότητα Αξιού αντιμετωπίζει οριστικά  η διοίκηση του δήμου Δέλτα με το νέο αποχετευτικό δίκτυο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και μετο σχεδιασμό για την άμεση υδροδότηση των κοινοτήτων με πόσιμο νερό από τις δεξαμενές της ΕΥΑΘ.

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης ανακοίνωσε από τα Κύμινα ότι  είναι σε λειτουργία  μέρος του αποχετευτικού δικτύου για τις πρώτες 954 συνδέσεις σπιτιών και καταστημάτων της περιοχής του Αξιού.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή σχεδιάσαμε και   καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε μέρος του κόστους αυτών των συνδέσεων προκειμένου να παραδώσουμε σε εσάς ένα έργο που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής σας και θα σας ανακουφίσει οικονομικά» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα και ανακοίνωσε ότι το κόστος σύνδεσης ανέρχεται στα 400 ευρώ με τους δημότες να έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν  σε διακανονισμό. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τα παγκόσμια πρότυπα και να αναβαθμίσουμε περιβαλλοντικά την περιοχή μας, να κερδίσουμε περιβαλλοντική και οικολογική ταυτότητα και να ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες εκτελέσεις έργων . Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η απόθεση λυμάτων σε κανάλια και αυτοσχέδιους συλλογείς » τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να προχωρήσουν σε συνδέσεις με τους αγωγούς αποχέτευσης.

Οι συνδέσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς με χαμηλό κόστος.  Η  επόμενη φάση  έχει ξεκινήσει  και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και προβλέπει τη σύνδεση  των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων της δημοτικής ενότητας Αξιού στο αποχετευτικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Σπύρος Σταματάκης ανέλυσε τις τεχνικές λεπτομέρειες των συνδέσεων  στο αποχετευτικό δίκτυο και τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει γραφείο στα Κύμινα με καταρτισμένο υπάλληλο που θα ενημερώνει τον κόσμο και θα δέχεται τις αιτήσεις για τη σύνδεση.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ αναφερόμενος στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στην επιχείρηση από απλήρωτους λογαριασμούς υπογράμμισε ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι ενστάσεις και θα γίνει διακανονισμός σε πολλές δόσεις προκειμένου να καταφέρουν όλοι οι δημότες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Παράλληλα με εντολή του δημάρχου η κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη  στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που διέπει την πολιτική της διοίκησης του δήμου Δέλτα.

 

Νερό στον Αξιό το 2021

Μιλώντας στους κατοίκους της περιοχής που κατέκλεισαν τον αύλειο χώρο των ΚΑΠΗ, ο Γιάννης Ιωαννίδης  δήλωσε ότι αντιμετωπίζεται οριστικά πλέον το ζήτημα που βασανίζει τους κατοίκους του Αξιού που αναγκάζονται να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Ο δήμαρχος Δέλτα ανακοίνωσε ότι τα Μάλγαρα,  τα Κύμινα και σε επόμενη φάση η Βραχιά θα έχουν πόσιμο νερό στα τέλη του 2021.

Η τροφοδοσία της περιοχής με πόσιμο νερό ήταν η πρώτη προτεραιότητα του δημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη τόσο προεκλογικά όσο και από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου Δέλτα. Αρχικά είχε συζητηθεί ο σχεδιασμός που προέβλεπε την  τροφοδοσία της περιοχής με νερό μετά την ολοκλήρωση της σύνδεσης της ΕΥΑΘ με την βιομηχανική περιοχή της Σίνδου το 2023 και την ολοκλήρωση της υδροδότησης του Αξιού μετά από περίπου 5 χρόνια. Το σχέδιο αυτό κρίθηκε ως μακρόπνοο και αβέβαιης υλοποίησης. «Αυτός ο σχεδιασμός δεν υπάκουε στο αίτημα της περιοχής για άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό» εξήγησε ο δήμαρχος Δέλτα και ανέπτυξε στους κατοίκους των Κυμίνων το σχέδιο για την συντομότερη  υδροδότηση της περιοχής .

«Την περίοδο των απαγορεύσεων  λόγω κορονοϊού,  σχεδιάσαμε και αγωνιστήκαμε για να πετύχουμε ένα άλλο τρόπο ώστε πιο σύντομα να φέρουμε πόσιμο νερό στον Αξιό στα κύμινα και στα Μάλγαρα πρώτα και στη συνέχεια στη Βραχιά. Δεν ήταν εύκολο και χρειάστηκε πολύ δουλειά. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν μαζί μας για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου»,  τόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης υδρομέτρων στην περιοχή, ο δήμαρχος Δέλτα ξεκαθάρισε ότι θα τοποθετηθούν και θα λειτουργήσουν αφού φτάσει πόσιμο νερό στην περιοχή, βάζοντας τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει  αυθαίρετα και σκόπιμα για λειτουργία υδρομέτρων το επόμενο διάστημα.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τροφοδοσία της περιοχής με νερό από την Χαλάστρα που θα φτάνει στα σπίτια των Κυμίνων των Μαλγάρων και της Βραχιάς . Για την υλοποίηση του σχεδίου θα κατασκευαστούν 3 δεξαμενές 1000 κυβικών στη Χαλάστρα και ένας αγωγός 5.8 χιλιομέτρων που θα καταλήγει στα Κύμινα.  Εκεί θα κατασκευαστεί δεξαμενή 1000 κυβικών και δύο αντλιοστάσια για την παροχή του νερού.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Δέλτα,  η ΔΕΥΑΔΔ έχει ήδη αναλάβει την ανάθεση μελετών προκειμένου να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το νερό που θα φτάνει στον Αξιό υπολογίζεται σε περίπου 3000 κυβικά ημερησίως, ποσότητα που καλύπτει κατά πολύ την μέση κατανάλωση όλων των νοικοκυριών.

Η εκδήλωση ενημέρωσης στα Κύμινα διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες με τους πολίτες να εκφράζουν απορίες και προβληματισμούς που απαντήθηκαν αρμοδίως είτε από τον δήμαρχο είτε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΔΔ. Η εκδήλωσε έκλεισε με τον κόσμο να χειροκροτεί θερμά  τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν για το πέρασμα του Αξιού σε μια νέα εποχή.