Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη συμμετοχή του Εργαστηριακού Κέντρου Σίνδου στο πρόγραμμα Erasmus +


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/06/2020 στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Χαλάστρας, η ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ με θέμα: Ολιστική αξιοποίηση βιομάζας και αποβλήτων των ορυζοκαλλιεργειών και κωδικό: 2019-1-ELOl- ΚΑ102-062313 που υλοποίησε το Εργαστηριακό Κέντρο Σίνδου (Ε.Κ. Σίνδου) στην Βαλένθια της Ισπανίας από 28/02/2020 ως 07/03/2020.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα το οποίο και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, καθώς και στους καθηγητές τους. Μέσω τηλεδιάσκεψης την εκδήλωση τίμησαν ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Χαλάστρας κ. Γεώργιος Μπέγκας και ο CEO του φορέα υποδοχής MOVEU κ. Αθανάσιος Γιαμάς. Ο Διευθυντής του Ε.Κ. Σίνδου άνοιξε την εκδήλωση με έναν σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στους προσκεκλημένους που με τη σειρά τους χαιρέτησαν με θερμά λόγια τηνόλη προσπάθεια.

Το πρόγραμμα αφορούσε 18 μαθητές από το 1 ° ΕΠΑΛ Σίνδου και το 1 ° ΕΠΑΛ Χαλάστρας. Συντονιστής του προγράμματος και υπεύθυνος επικοινωνίας με την Εθνική Μονάδα ήταν ο Διευθυντής του Ε.Κ. Σίνδου κ. Σπυρίδων Ζέττας και συνεπικουρήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Ελπίδα Παπαδοπούλου, Απόστολο Κεχαγιά και Ιωάννα Συρίδου. Οι δυο τελευταίοι ήταν και οι συνοδοί των μαθητών στην Βαλένθια. Οι εμπλεκόμενοι φορείς του προγράμματος ήταν το Ε.Κ. Σίνδου http://sek-sindou-new.thess.sch.gr, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) https://www.iky.gr/ και ο οργανισμός Ευρωπαϊκών προγραμμάτων MOVEU http://www.moveu.es/. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Η εκδήλωση αυτή ήταν το επισφράγισμα μιας πολύμηνης διαδικασίας με πολύ δουλειά αλλά και με πολύ μεράκι. Το Εργαστηριακό Κέντρο Σίνδου προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος έχοντας εντοπίσει μια ευρεία γκάμα από ανάγκες όπως: να εξειδικευτούν μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, του Τομέα Μηχανολογίας και του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών σε βιομηχανικές καινοτόμους μεθόδους αξιοποίησης των παραπροϊόντων και αποβλήτων των ορυζοκαλλιεργειών. Να αποκτήσουν οι μαθητές τα οφέλη της κινητικότητας στην Ευρώπη, που θα εστιάζει στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας, της αναβάθμισης των προσόντων τους και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητα τους και της πιθανότητας επαγγελματικής αποκατάστασης. Να βελτιώσουν οι μαθητές τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες κάνοντας ευρεία χρήση της Αγγλικής γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας. Να προσαρμοστεί το σχολείο σε τεχνικές διοίκησης και οργάνωσης σπουδών βασισμένες στο WorkBasedLearning – εκπαίδευση στο χώρο εργασίας. Να ενσωματώσει πλήρως τις νέες γνώσεις και δεξιότητες στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και Τομέα Μηχανολογίας, σε χρονικό ορίζοντα 2 σχολικών ετών από την έγκριση του σχεδίου.

Η ημερίδα έκλεισε σε εξαιρετικό κλίμα με την υπόσχεση την νέα σχολική χρονιά να συνεχιστεί παράδοση το Ε.Κ., Σίνδου να πρωτοστατεί στην υλοποίηση τέτοιων δράσεων που συμβάλλουν στη εξωστρέφεια του σχολείου.

*Ευχαριστούμε το Εργαστηριακό Κέντρο Σίνδου για την αποστολή των πληροφοριών