Το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών στη Σλοβενία


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+

 

Το 1ο Δ.Σ. Διαβατών Θεσσαλονίκης ως συμμετέχων εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «STEM by ART» και  σκοπό την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών μεταξύ 7 σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε πρόσφατα στο 3ο Διεθνές Συνέδριο που διεξήχθη στο Ράκεκ της Σλοβενίας με θέμα «Art Under Microscope», για μία βδομάδα, (28/5 – 3/6/2017) με δια ζώσης παρουσία 2 εκπαιδευτικών και 5 μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, το σχολείο εκπροσωπήθηκε από το δάσκαλο Δημήτρη Σεμερτζή και την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας  Σταυρούλα Μπαρμπαγεωργοπούλου, καθώς και από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης Χρυσούλα Τζήκα, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Χαρούλα Θεοδοσιάδου, Κωνσταντίνο Κόνιαρη και Χρήστο Πηλιάσο.

Ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή της εμπειρίας μαθητών και καθηγητών από αυτό το ταξίδι:

 

«Το ταξίδι στη Σλοβενία ήταν σύντομο και ευχάριστο. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και ανυπόμονα.

Ξεκινώντας τη Δευτέρα, έγινε η πρώτη γνωριμία με το σχολείο στο Ράκεκ. Μας υποδέχτηκαν με μια μικρή μουσική εκδήλωση και ξεναγηθήκαμε στο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια συμμετείχαμε σ’ ένα- κατά κάποιο τρόπο- κυνήγι θησαυρού μέσα στο χωριό. Το μεσημέρι μεταβήκαμε στην κοντινή λίμνη Cerknica και με μια καρότσα με άλογα γνωρίσαμε από κοντά τη λίμνη και το μουσείο της. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μουσικά παιχνίδια στο χώρο του σχολείου.

Την επόμενη μέρα αναχωρήσαμε για τη Λιουμπλιάνα. Η πρώτη στάση ήταν στο Ινστιτούτο Γιόζεφ Στέφαν όπου υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τα μικροσκόπια. Επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο και μας καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος της πόλης και εκπρόσωπος της Πρεσβείας. Τα παιδιά διασκέδασαν και εντυπωσιάστηκαν στο Μουσείο των Παραισθήσεων. Μετά το μεσημεριανό, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας, περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης. Ευκαιρία για αναμνηστικά και φωτογραφίες! Επιστροφή και ξεκούραση.

Την Τετάρτη στα εργαστήρια του σχολείου , τα παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά, δημιουργώντας όμορφες κατασκευές. Λίγα χιλιόμετρα από το σχολείο, υπάρχει το καταπληκτικό σπήλαιο της Ποστόινα! Η επίσκεψή μας ήταν μια μοναδική εμπειρία και τα παιδιά την καταχάρηκαν! Στην επιστροφή σταματήσαμε σ’ ένα πολύ όμορφο κάστρο χτισμένο στο βράχο και στο τοπικό μουσείο με θέμα την πανίδα της περιοχής.

 

Η Πέμπτη ήταν η μέρα της παρουσίασης και έλαβε χώρα με μεγάλη αγωνία από την πλευρά των παιδιών στο δημαρχείο της  Cerknica. Τα παιδιά τα πήγαν υπέροχα και η ανταμοιβή όλων των παιδιών ήταν μια εκδρομή στην παραθαλάσσια πόλη του Πιράν! Μια πανέμορφη μικρή πόλη χτισμένη με βενετσιάνικο στυλ. Η επίσκεψη στην παραλία ήταν μια διαφορετική νότα παρόλο που τα παιδιά δεν κολύμπησαν! Η ημέρα τελείωσε διασκεδαστικά με μοναδικά και αστεία πειράματα χημείας στο εργαστήρι του σχολείου.

Η τελευταία ημέρα στη Σλοβενία ξεκίνησε μ’ ένα δίωρο δημιουργικής απασχόλησης στο σχολείο και αμέσως μετά αναχωρήσαμε για τη Λιουμπλιάνα για το υπαίθριο φεστιβάλ Επιστημών. Με μικρή διαφορά ώρας συνέβαιναν διάφορα happening στο κέντρο της πόλης, γύρω από το ποτάμι, με τα παιδιά να συμμετέχουν και να ανυπομονούν για το επόμενο! Στο τέλος της ημέρας οι γονείς από το Rakek ετοίμασαν τοπικά εδέσματα και σε μια μικρή αλλά ζεστή εκδήλωση, τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά μεταξύ τους.

Η επόμενη ήταν η ημέρα της επιστροφής και διαπιστώθηκε μεγάλη κατήφεια! Όλα τα ωραία τελειώνουν!»

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Σλοβένους διοργανωτές του συνεδρίου για την άψογη διοργάνωση, φιλοξενία και συνεργασία.

Να σημειωθεί πως  το έργο STEMart, του προγράμματος Erasmus+  ξεκίνησε στο σχολείο (1ο Δ.Σ. Διαβατών Θεσσαλονίκης) φέτος και θα διαρκέσει 2 έτη.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το ταξίδι μαθητών και καθηγητών στη Σλοβενία:

5.jpg

 

54573ERASMUS-FOTO-LJUBO-VUKELIČ-07.jpg

 

IMG_1637-e1497346374292.jpg

 

IMG_1786-1024x683.jpg

 

IMG_2844.JPG

 

IMG_3035.JPG

 

IMG_2457.JPG

IMG_2597.JPG