Γιώργος Αρβανιτίδης: Τα προβλήματα του ΟΑΣΘ λύνονται με σχέδιο, όχι με κοινωνικό αυτοματισμό
Με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, άσκησε δριμεία κριτική προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα του ΟΑΣΘ.
Παράλληλα, ζητά να κατατεθεί επίσημα η θέση της Κυβέρνησης για τις οφειλές του ελληνικού δημοσίου έναντι του Οργανισμού καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τους συναρμόδιους Υπουργούς (Υποδομών, Εργασίας, Παιδείας).
Τέλος, ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για πιθανό σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης:
«Παρότι εδώ και πολλούς μήνες γνωρίζετε τα συσσωρευμένα προβλήματα του Οργανισμού, όχι μόνο δεν έχετε παρουσιάσει σχέδιο και προτάσεις για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αλλά έπρεπε να περάσουν 18 μήνες για να δεχτείτε συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, διάλογο με τους φορείς, την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.
Έπρεπε οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης να ταλαιπωρούνται καθημερινά, έπρεπε οι φοιτητές να μην μπορούν να προσέλθουν στα Πανεπιστήμια, έπρεπε οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ να μείνουν για τρείς μήνες απλήρωτοι, πριν εξαγγείλετε νομοθετική ρύθμιση για την οριστική άρση του αδιεξόδου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
Εδώ και πάνω από δέκα μέρες η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε αναβρασμό, αφού η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΟΑΣΘ.
Παρότι εδώ και πολλούς μήνες γνωρίζετε τα συσσωρευμένα προβλήματα του Οργανισμού, όχι μόνο δεν έχετε παρουσιάσει σχέδιο και προτάσεις για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αλλά έπρεπε να περάσουν 18 μήνες για να δεχτείτε συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, διάλογο με τους φορείς, την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.
Έπρεπε οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης να ταλαιπωρούνται καθημερινά, έπρεπε οι φοιτητές να μην μπορούν να προσέλθουν στα Πανεπιστήμια, έπρεπε οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ να μείνουν για τρείς μήνες απλήρωτοι, πριν εξαγγείλετε νομοθετική ρύθμιση για την οριστική άρση του αδιεξόδου.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
- Πότε θα καταβληθεί το σύνολο της μισθοδοσίας που οφείλεται στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ;
- Ποιο είναι το συνολικό ύψος των χρημάτων που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΑΣΘ;
- Υπάρχει σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης;