Τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου προσπαθούν να περιορίσουν οι αρμόδιοι για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς δεν μπορεί ακόμη μια υγειονομική κρίση να συμπέσει ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό.
Οι δυο ιοί δε συνδέονται και τα κουνούπια δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό λένε οι επιστήμονες, όμως δεν παύουν και οι δυο να είναι θανατηφόροι.
Οι ψεκασμοί έχουν αρχίσει με επίγεια μέσα από τις 6 Απριλίου στα υγροτοπικά συστήματα της Θεσσαλονίκης αρχικά και στη συνέχεια όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την προνυμφοκτονία και σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους για το πρόγραμμα καταπολέμησης η όχληση προβλέπεται χαμηλή για φέτος μέχρι τα μέσα ή και τα τέλη Μαΐου.
Στη Θεσσαλονίκη ήδη έχει γίνει ψεκασμός στις παράκτιες περιοχές. Ανατολικά στο δήμο Θερμαϊκού και δυτικά στο παράκτιο μέτωπο του δήμου Δέλτα και στους ορυζώνες.
Ο προγραμματισμός προβλέπει ψεκασμούς από τον Ιούνιο σε αστικούς χώρους και ειδικά στα φρεάτια των 32 αστικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εκεί γίνεται κυρίως η αναπαραγωγή των κουνουπιών.
Θα ψεκαστούν χώροι πρασίνου, εγκαταλειμμένοι ελεύθεροι και δομημένοι χώροι, αυλές νοσοκομείων και κέντρων υγείας κτλ.
Επίσης, οι δήμοι θα εκτελέσουν τα δικά τους προγράμματα επίγειων ψεκασμών κυρίως σε εστίες με λιμνάζοντα νερά.
Οι πληθυσμοί των κουνουπιών (προνύμφες) στην περιοχή αυτή την περίοδο είναι μικροί, όμως οι αρμόδιοι προειδοποιούν για την πιστή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, αφού ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι στην περιοχή εδώ και χρόνια και θα παραμείνει.
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της εταιρίας που εκτελεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιοχή, «Οικοανάπτυξη ΑΕ», Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, «ελπίζουμε πως έχει γίνει συνείδηση με τον κορωνοϊό σε όλους τους πολίτες πόσο σημαντικά είναι τα ζητήματα υγείας και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Μέσα από αυτή τη συνείδηση που αναπτύχθηκε θεωρούμε ότι θα περάσει ακόμη πιο αποτελεσματικά το μήνυμα για προστασία από τα κουνούπια. Διότι πέρα από τους ψεκασμούς και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος καταπολέμησης είναι προφανές ότι χρειάζεται και η ατομική προστασία».
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στη λίστα του παγκόσμιου υγειονομικού χάρτη της πανδημίας του κορωνοϊού κι αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα περισσότερα κρούσματα του οποίου εμφανίζονται το καλοκαίρι και ειδικά τον Ιούνιο.
Οι μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη των κουνουπιών, καθώς οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές. Αυτές συμβάλλουν και στην επιβράδυνση της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου.
Επίσης, όλα τα χρόνια που ενδημεί στην Ελλάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί αποτελεσματικά ένα σύστημα προειδοποίησης και ανίχνευσης, με παγίδες, που λύνει τα χέρια των επιστημόνων στην αντιμετώπιση τυχόν εξάπλωσής του και στον περιορισμό του.
Η καταπολέμηση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί από την έναρξη του καλοκαιριού, με τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που μολύνουν με το συγκεκριμένο ιό.
Πηγή: voria.gr