Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα για τις δηλώσεις Φίλη και τη Γενοκτονία των Ποντίων


image

Να σεβαστεί την ιστορία ζητά από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλη το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα, με ψήφισμα που εξέδωσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. “Εκτιμούμε ότι το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει επίκαιρο, στην κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος του οποίου μάρτυρας γίνεται και η πατρίδα μας, καθώς στέλνει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης με βάση τον αλληλοσεβασμό σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου” σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

          Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:   
“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα εκφράζει την αποδοκιμασία του για τις απόψεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη σχετικά με τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και για την εξαίρεση από τη διδακτέα ύλη Ιστορίας της Γ’ Λυκείου του σχετικού κεφαλαίου για τον ελληνισμό του Πόντου και τη Γενοκτονία.

Θεωρούμε απαράδεκτο ο Υπουργός ως θεσμικό όργανο να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, η οποία με ομόφωνη απόφαση προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Εκτιμούμε ότι το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει επίκαιρο, στην κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος του οποίου μάρτυρας γίνεται και η πατρίδα μας, καθώς στέλνει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης με βάση τον αλληλοσεβασμό σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. 

Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να παραχαράσσεται η ιστορία του Έθνους μας από τα χείλη της επίσημης πολιτείας, γεγονός που έχει άμεση αρνητική επίπτωση στις διεθνείς μας σχέσεις.

Καλούμε τον κ. Φίλη να σεβαστεί την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου”.