Σεπτέμβριος στη Θεσσαλονίκη: 9 πράγματα που πρέπει να δείτε


Τι ενδιαφέρον υπάρχει στη πόλη;

Ο Σεπτέμβριος στη Θεσσαλονίκη είναι συνώνυμο της Διεθνούς Εκθέσεως με οτιδήποτε και αν αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να δει και να κάνει όποιος βρίσκεται το Σεπτέμβριο στη πόλη.

Ακολουθούν 9 προτάσεις που είναι καλό να ληφθούν σοβαρά υπ όψι:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ

Έως τις 20/9 έχουμε στο Θέατρο Δάσους: «Λυσιστράτη» με Μπέζο, Φιλιππίδη, Κυριακίδη κ.ά. (1-2/9), «Άλκηστη» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (6/9), συναυλία Κωστή Μαραβέγια (7/9) και τα Μπαλέτα Μπολσόι που γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι (17/9). Στο Θέατρο Γης η μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού «Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη», ενώ στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα πραγματοποιηθούν τρεις παράλληλες εκδηλώσεις (8, 14 και 20/9).
INFO www.ntng.gr

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Στο β’ μέρος του Φεστιβάλ της Μονής, στη Σταυρούπολη, θα ακούσουμε Γ. Κότσιρα (5/9), Ν. Ξυδάκη (8/9) και Ματούλα Ζαμάνη (21/9), ενώ από θέατρο «Μάνα θα πάω στο Hollywood» της Δήμητρας Παπαδοπούλου (4/9). Μη χάσετε τον «Όρθρο», τη συναυλιακή υποδοχή της αυγής, από τις 4 τα ξημερώματα, από τον μοναδικό Λουδοβίκο των Ανωγείων (9 προς 10/9). Επίσης, Μικρή Σκηνή (Μυστακίδη, Παρασχόπουλος– Νικολούδης, Χουρσουλίδου, Παπανικολάου Ζερβουδάκης). Και Μικρή Θεατρική Σκηνή για πρώτη φορά με μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις σχημάτων από τη Θεσσαλονίκη!
INFO www.monilazariston.gr

ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ

Από τις γιορτές στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης που ενσωματώνουν πια τις γιορτές παράδοσης των πολιτιστικών συλλόγων και των χωριών της περιοχής, ξεχωρίζουν το πέρασμα από το Φράγμα του Β. Παπακωνσταντίνου (4/9), του Γ. Χαρούλη (6/9) και η «Μέρα με τα Χρώματα» με μουσική, ομαδικά παιχνίδια και χρωματοπόλεμο.
INFO www.thermi.gov.gr

82Η ΔΕΘ

Από τις 10 ως τις 17/9 στη σκηνή της Διεθνούς Έκθεσης ανεβαίνουν ο Γ. Μαζωνάκης (10/9), οι αδελφοί Τσαχουρίδη σε μία ιδιαίτερη μουσική συνάντηση με τους αδελφούς Στρατάκη (11/9), ο Στ. Γονίδης και ο Ν. Μακρόπουλος (12/9), ο Γ. Νταλάρας με τον Λ. Μαχαιρίτσα (13/9), Χρ. Νικολόπουλος – Πίτσα Παπαδοπούλου – Στ. Διονυσίου (14/9), η Τάμτα, οι Μέλισσες και οι Playmen (15/9), ο Σάκης Ρουβάς (17/9) που θα κλείσει και το πρόγραμμα της 82ης ΔΕΘ.

6Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Στις 30/9 εγκαινιάζεται η κεντρική έκθεση της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που φέτος θα υποδεχθεί σε τέσσερις χώρους της πόλης περισσότερους από 75 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Θεματικό πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε είναι «Ιmagined Homes- Φαντασιακές Εστίες», το οποίο εκκινώντας από την παρούσα συγκυρία της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος, επικεντρώνεται στη ρευστότητα και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό του σπιτιού.

52Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων «Πυρκαγιά, 100 χρόνια» – αναπαράσταση της ιστορικής πυρκαγιάς που άλλαξε την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης (16-17/9). Επίσης, από τις 4/10 η πολυθεματική εκδήλωση Kapani project, αλλά και θεατρική παράσταση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με θέμα τον συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα, με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του. Φυσικά ετοιμαστείτε για το κυρίως μενού που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, όπου ξεχωρίσαμε τη συναυλία του 7 φορές υποψήφιου για Όσκαρ Κουβανού πιανίστα Ομάρ Σόσα, που συμπράττει με τον πολυβραβευμένο Σενεγαλέζο τραγουδιστή και βιρτουόζο στην αφρικάνικη άρπα, Σέκου Κεϊτά.
INFO www.dimitria.thessaloniki.gr

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στο ΚΘΒΕ ετοιμάζονται δύο μεγάλες παραγωγές και έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόβες. «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου που επιστρέφει μετά από 14 χρόνια στο ΚΘΒΕ και στη Μονή Λαζαριστών. Μαζί του η σκηνογράφος Ιουλία Σταυρίδου, η μουσική του Διονύση Τσακνή και οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου. Πρεμιέρα κάνει στις 7/10, ενώ πρέπει να πούμε ότι στη σκηνή πρωταγωνιστούν μερικοί από τους κορυφαίους ηθοποιούς του σημερινού ΚΘΒΕ, όπως η Σ. Καλεμκερίδου και ο Δ. Κολοβός.
Επίσης, ξεκίνησαν οι πρόβες για την παράσταση «Ρώσικη Επανάσταση» του Τσέζαρις Γκραουζίνις, η οποία πρόκειται να συζητηθεί μιας και ανεβαίνει στο πλαίσιο της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η πρεμιέρα προγραμματίστηκε για τις 25/10.
INFO www.ntng.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ & ΑΘΗΝΑΙΟΝ

Η αγαπημένη «Παπλωματού», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη, αναμένεται από τον Οκτώβρη να γίνει πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους στο Αριστοτέλειον, ενώ στον ίδιο χώρο θα δούμε και Γ. Χρανιώτη – Ευγ. Σαμαρά στην “Ώρα του Διαβόλου”. Στο Αθήναιον μεταξύ άλλων πολλών θα δούμε “Το δέντρο” με τον Νίκο Μαγδαληνό, αλλά και στη μικρή σκηνή «Η Ιστορία του ελληνικού Έθνους -Αλλιώς» με τον Σεραφείμ Σίλα να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη!

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ & ΣΟΦΟΥΛΗ

Οι «Νευρικοί Εραστές», μια μαύρη κωμωδία του Άνθιμου Κατιρτζόγλου από 11/9 στο θέατρο Αυλαία, η «Σολωμόντεια λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου από 16/9, κάνει πρεμιέρα στις 21/9 το χοροθέατρο «Τι λείπει» από την ομάδα Τέχνης Oberon και στις 24/9 «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία Δ. Αδάμη.

Πηγή: thessnews.gr