Μία καινοτόμος επένδυση πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου
Mία επένδυση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε η Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα στο εργοστάσιο της Σίνδου Θεσσαλονίκης, εγκαθιστώντας την πρωτοποριακή, παγκοσμίως πατενταρισμένη καινοτομία DraughtMaster, με την οποία σε 20λιτρα βαρέλια pet, διατίθενται πλέον οι μπύρες Mythos, Fix, Fix Dark και Κaiser.
Σε αυτό το εργοστάσιο που κτίστηκε το 1980 από την Henninger και άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και διαχειριστές, η Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα -όπως προέκυψε μετά την συγχώνευση, το 2014, της «Μύθος Ζυθοποιΐα» με την «Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα»- πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις που στη περίοδο 2015-2018 θα φτάσουν τα 12,2 εκατ.ευρώ.
Μάλιστα, μέσα στο 2017 οι επενδύσεις στο συγκρότημα της Σίνδου ανέρχονται σε 4,6 εκατ.ευρώ, ενώ περί το τέλος του έτους θα αρχίσει μία νέα σημαντική επένδυση, περίπου του αυτού ύψους με την επένδυση στη γραμμή παραγωγής DraughtMaster και η οποία θα αφορά την αντικατάσταση δύο μηχανημάτων στη γραμμή παραγωγής φιάλης. Η επένδυση αυτή θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Τη νέα γραμμή παραγωγής στο βιομηχανικό συγκρότημα της Σίνδου παρουσίασε ο νέος CEO της Ολυμπιακής Ζυθοποιΐας κ. Dejan Beko, ανακοινώνοντας επίσης ότι η εταιρεία, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 51% από το γκρουπ Carlsberg, από το σύνολο των 45 εκατομμυρίων επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 2014-2019, έχει έως σήμερα υλοποιήσει επενδύσεις 22 εκατομμυρίων. Αυτές αφορούν αντικατάσταση μηχανημάτων, αλλά και την εφαρμογή νέων διαδικασιών για την ασφάλεια στην εργασία, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενεργειακή εξοικονόμηση.
Με την ‘Fix’ να έρχεται πρώτη σε πωλήσεις από τις μπύρες που παράγει και εμπορεύεται η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η εταιρεία πέτυχε μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 να αυξήσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά κατά 0,8%, όταν οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά μπύρας υποχώρησαν, σε ποσότητες, κατά – 6% ενώ στο retail market η μείωση ήταν της τάξης του -2%.
Το μερίδιο που η Ολυμπιακή Ζυθοποιία κατέχει στην αγορά μπύρας είναι 27,9% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ή 31,2% σύμφωνα με την IRi. Σε ό,τι αφορά, δε, στην αγορά των αναψυκτικών και ειδικότερα των mixer(π.σ. σόδα, τόνικ κ.αλ.) που η Oλυμπιακή Ζυθοποιία παράγει και διακινεί την οικογένεια των ‘Tuborg’, η εταιρεία έχει μερίδιο 36,2%.
Ο κ. Beko, επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Carlsberg, που μόλις πριν τέσσερις μήνες ανέλαβε CEO στην Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα, δήλωσε ότι η φετινή χρονιά από πλευράς πωλήσεων κινείται ανοδικά, με το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων να έχει ενισχυθεί από την ‘Fix Άνευ’, ενώ πάντοτε υπάρχουν σκέψεις για νέα προϊόντα.
Ο μέτοχος του 51%, δηλαδή η Carlsberg, δεν επιδιώκει την εξαγορά των υπολοίπων μετοχικών μεριδίων, που κατέχουν οι παλιοί ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Ο κ. Beko δεν σχολίασε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, στον κλάδο μπύρας, μετά και την γνωστή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε βάρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει και τα δύο εργοστάσια σε Ριτσώνα και Σίνδο και μάλιστα, θα τα αναπτύξει, καθώς υπάρχουν περιθώρια αύξησης των εξαγωγών που σήμερα είναι κοντά στο 5% των πωλήσεων.
Το σύστημα DraughtMaster
Το σύστημα DraughtMaster™ στηρίζεται στη χρήση πρακτικών, περιορισμένου βάρους βαρελιών «μίας χρήσης», τα οποία δεν περιέχουν αέρα στο εσωτερικό τους και δεν απαιτούν ανθρακικό για το σερβίρισμα της μπύρας. Ως αποτέλεσμα, η μπύρα διατηρεί την ποιότητα και τη φρεσκάδα της για 6 φορές μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με άλλες τεχνολογίες. Παράλληλα, το σύστημα DraughtMasterTM είναι εύκολο στη χρήση και τον καθαρισμό, έχει μειωμένα λειτουργικά κόστη και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς καταργεί το πλύσιμο των βαρελιών.
Η νέα μονάδα στην οποία παράγονται τα προϊόντα Μythos, Fix, Kaiser, FixDark έχει τη δυνατότητα παραγωγής 250 χιλ. εκατολίτρων ετησίως. Η νέα γραμμή παραγωγής, δίνει σημαντική ώθηση στην εγχώρια δραστηριότητα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας (π.χ. μειώνοντας το μεταφορικό κόστος και δη στα νησιά) και ταυτόχρονα ανοίγει προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: voria.gr