Σωκράτης Φάμελλος: "Αφήνουμε τη ΝΔ στο στείρο λόγο της. Εμείς έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας"


Σωκράτης Φάμελλος: “Αφήνουμε τη ΝΔ στο στείρο λόγο της. Εμείς έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας”

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνέντευξη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα στο Πρακτορείο 104,9 FM, απάντησε πως “ο κ. Μητσοτάκης, για ακόμα μία φορά, δεν τοποθετήθηκε για τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική που υπηρέτησε και υπηρετεί. Χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου για νέες απολύσεις και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και νέα λιτότητα. Η πολιτική του πρόταση είχε μια σαφή μονομέρεια, αφού δεν είπε τίποτα για φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων, παρά μόνο για τα μερίσματα των εταιρειών”.

Επίσης, “η πρότασή τους δεν είναι συγκεκριμένη, αφού αδυνατεί να εξηγήσει από πού θα βρει τα 3,5 δις που περιέγραψε ως μέτρα. Μήπως από περικοπές στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια; Νομίζω, ότι φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτό που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι η επιστροφή της χώρας στο κακό παρελθόν, όπου οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι, αλλά οι φτωχοί φτωχότεροι”.

“Αφήνουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση στον στείρο λόγο της, διότι έχουμε πολύ πιο σημαντικές ευθύνες να διεκπεραιώσουμε, που είναι οι ανάγκες των πολιτών, σήμερα”, συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Δυστυχώς, “η ΝΔ δεν έχει κατανοήσει τις αλλαγές που γίνονται στην Ευρώπη, ούτε το νέο ρόλο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή πολιτικό χάρτη. Διακατέχεται από επαρχιώτικη λογική. Ωστόσο, εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Η δική μας δουλειά είναι πχ. να γίνουν οι 10.000 προσλήψεις στην υγεία, να λειτουργούν τα σχολεία από την πρώτη μέρα, όπως συνέβη φέτος, και να υπάρχει πρόνοια μαζί με νέα εργασία”.

Ως προς την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την ομιλία του στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής, όπου συζητείται η διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε πως “υπάρχει πια ένας αναγνωρισμένος και ισχυρός λόγος της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο οποίος τροφοδοτεί και την εσωτερική συζήτηση. Γίνονται αλλαγές στην Ευρώπη και σε αυτές τις αλλαγές συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και στην ΕυρωΜεσογειακή σύνοδο”.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, είναι πύλη της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση. Ας μην ξεχνάμε, ότι “η αιτία αυτής της κρίσης είναι ο πόλεμος και η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει τα δέοντα προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Μαζί με την θρησκευτική μισαλλοδοξία, τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα πυροδότησαν τον πόλεμο. Όλες οι σοβαρές επιλογές εκκινούν από την ειρήνη. Χρειάζεται ένα ισχυρό καμπανάκι ώστε να καταστεί εφικτή η επιστροφή στις ρίζες της ειρήνης, των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτά πρεσβεύει η χώρας μας στη συγκεκριμένη Σύνοδο του ΟΗΕ”.

Σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: “Ειλικρινά, αισθάνομαι πολύ άσχημα και ως Έλληνας πολίτης γιατί η χώρα μας, αλλά και η δημοσιογραφία, εκτίθενται με τέτοιο τρόπο στο εξωτερικό”. Και συνέχισε: “Νομίζω, ότι θα πρέπει να επιστρέψει η σοβαρότητα και η δεοντολογία που χαρακτηρίζει το δημοσιογραφικό επάγγελμα”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, “οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ χρησιμοποιούνται προς όφελος των συμφερόντων των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν οι δημοσιογράφοι εκείνοι που επέλεξαν τόσα χρόνια να μην υπάρχουν άδειες στις τηλεοπτικές συχνότητες ή εκείνοι που δεν έδωσαν υψηλές προσφορές και δεν ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό”.

Ωστόσο, “η κυβέρνηση έχει υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να υπάρχει επιτέλους αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και να συγκροτηθεί και να λειτουργεί ένα ΕΣΡ που θα παρακολουθεί την τήρηση της δεοντολογίας και θα εγγυάται τον πλουραλισμό. Και βέβαια, θα πρέπει η ΝΔ να σταματήσει τους εκβιασμούς και να συμφωνήσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης”.

Παρατηρείται μία αυξανόμενη ένταση στο χώρο των ΜΜΕ η οποία “τροφοδοτείται από τους ιδιοκτήτες των καναλιών που επιμένουν να έχουν άδειες χωρίς τίμημα, εις βάρος της Ελληνικής κοινωνίας. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η ένταση. Χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και δημοκρατία στη λειτουργία των θεσμών και των ΜΜΕ. Αυτό έχουν ανάγκη οι Έλληνες πολίτες. Στη δημόσια σφαίρα πρέπει να ξαναδούμε αυτά τα θέματα, προκειμένου να είμαστε όλοι πιο επαρκείς και τίμιοι”.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), είπε: “Το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, διότι δεν έχουν τηρηθεί όσα είχε ζητήσει στις τελευταίες συναντήσεις για να καταβάλει απευθείας, το ίδιο, τις αμοιβές των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Η επίσχεση εργασίας έχει δημιουργήσει έμφραγμα στην πόλη και δεν δικαιολογείται εφόσον υπάρχει η αυριανή συνάντηση. Σήμερα, τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο, οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, αλλά δεν μπορεί να δουλέψει και η αγορά. Εφόσον υπάρχουν τέτοιες κεντρικές, κυβερνητικές παρεμβάσεις, ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, προκειμένου να επανέλθει ο καθημερινός ρυθμός στην πόλη της Θεσσαλονίκης”.

“Ως Πολιτεία, πρέπει να επανεξετάσουμε τη σύμβαση με τον ΟΑΣΘ, διότι δεν εξυπηρετεί την κοινωνία”, κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Θα πρέπει να υπάρχει μια διάφανη, τίμια και οικονομική σύμβαση η οποία θα διασφαλίζει ότι ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Δεν έχω ιδεοληψίες και στερεότυπα για το χαρακτήρα των συγκοινωνιών (δημόσιο, δημοτικό ή συνεταιριστικό), αλλά ως πολιτεία είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στα Μέσα Μεταφοράς στους Θεσσαλονικείς και αυτό, με την παρούσα σύμβαση, είναι προφανές ότι δεν εξασφαλίζεται”.