Στα Διαβατά μεταφέρονται οι μετανάστες που είχαν “κατασκηνώσει” έξω από το Α.Τ. Λευκού Πύργου


Εκεί θα διαμείνουν μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Ξεκίνησε τελικά, μία περίπου ώρα μετά τον αρχικό προγραμματισμό, η διαδικασία της μεταφοράς των μεταναστών που κατασκήνωσαν τις τελευταίες ημέρες στην Αριστοτέλους στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών.

Παρότι αρχικά αρνούνταν να αποχωρήσουν από το σημείο, περίπου 70 μπήκαν στην κλούβα των ΜΑΤ που θα τους μεταφέρει σε φυλασσόμενο από την αστυνομία κτήριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους.

Οι υπόλοιποι περιμένουν να έρθει και δεύτερη κλούβα για να τους οδηγήσει στα Διαβατά. Μάλιστα, όσο περιμένουν συμμαζεύουν τον χώρο απομακρύνοντας τις χάρτινες κούτες και τα σκουπίδια.

Για αρκετή ώρα ο Νίκος Ράγκος, περιφερειακός συντονιστής Β. Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μαζί με αστυνομικούς, είχαν αναλάβει τον ρόλο να μεταπείσουν τους μετανάστες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα φυλακιστούν κι ότι απλά θα μεταφερθούν κάπου ώστε να κοιμηθούν, να πλυθούν κ.λπ..

Όπως δήλωσε ο ίδιος στις κάμερες, η μεταφορά δεν ήταν επιχείρηση αλλά διευθέτηση ενώ τόνισε πως οι μετανάστες θα μεταφερθούν στον χώρο του εντευκτηρίου όπου διαμορφώθηκε ώστε να έχει χώρο για κρεβάτια.

«Προτιμούμε να μείνουμε εδώ, στο κρύο, παρά στα camps. Έχουμε δει βίντεο, βλέπουμε ότι κάθε μέρα υπάρχουν επεισόδια», λένε χαρακτηριστικά και ζητούν να επικοινωνήσουν με κάποια οργάνωση ώστε να δώσει αυτή λύση στο ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, τους παρέχεται η διαβεβαίωση ότι σε 3-4 μέρες το αργότερο θα έχουν τα χαρτιά τους και πως θα φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο από τη Δομή, με 24ωρη προστασία από την αστυνομία.

Η μεταγωγή των μεταναστών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με κλούβες των ΜΑΤ και στην όλη διαδικασία δεν θα υπάρξει εξαναγκασμός.

Όσοι από αυτούς μεταχθούν τελικά στα Διαβατά, θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτήριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους. Συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής τους.

Στο κτίριο των Διαβατών θα παρέχεται προσωρινή στέγαση και σίτιση σε 80 μετανάστες.

 

pro5.jpg

pro1.jpg

pro2.jpg

pro3.jpg

pro4.jpg

 

 

Πηγή: thestival.gr