Στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


Ποιο μήνυμα έστειλε;

Στο δυτικό παράκτιο μέτωπο Θεσσαλονίκης ξενάγησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σήμερα το πρωί.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος περιηγήθηκε στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αφενός το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, αφετέρου τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε η περιοχή να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί, αποτελώντας πόλο έλξης για όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Η Ορθοδοξία εκλαμβάνει τον άνθρωπο ως ιερέα της Κτίσεως» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στη σχέση αγάπης και σεβασμού που οφείλει να έχει ο άνθρωπος προς τη φύση και το περιβάλλον.

«Η σημερινή παρουσία μας εδώ, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και η κοινή μας προσευχή για το περιβάλλον, μαρτυρεί τη χριστιανική μας ευαισθησία για το μεγάλο δώρο του Θεού, τη δημιουργία, μέρος του οποίου είμαστε και ημείς» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Δόξα, λοιπόν, τω Αγίω Θεώ και για το νέο μεγάλο δώρο Του, στην καρδιά της ευλογημένης γης της Μακεδονίας, του υδροβιοτόπου τούτου, του Καλοχωρίου».

Ο κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη λιμνοθάλασσα και στα είδη πτηνών που φιλοξενεί μόνιμα και εποχιακά, για να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία τοποθετείται για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.

«Ο υδροβιότοπος αυτός ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από λίγες μόνο δεκαετίες είναι μια έξυπνη και χαριτωμένη θα λέγαμε, όσο και ευεργετική απάντηση του Θεού στην επίμονη υπεράντληση υπογείων υδάτων, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή αυτή παλαιότερα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Οι άνθρωποι συνήθως προχωρούμε εις την κάλυψη των αναγκών μας κατά τρόπο βουλιμικό και όχι οικονομικό και οικοφιλικό, χωρίς πολύ έννοια για τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού, ή για τις ανθρώπινες γενιές που θα έρθουν μετά από μας. Αυτό πνευματικώς κρινόμενο είναι βεβαίως, αμαρτία. Έρχεται όμως συχνά η αγάπη του Θεού και κάνει μια υπέρβαση της δικής μας αμαρτία με θαύματα, όπως αυτή η λιμνοθάλασσα, η οποία είναι ένας παράδεισος για τα άλλα πλάσματα του Θεού, όπως τα πολυάριθμα και πολυποίκιλα πτηνά μόνιμα, ή αποδημητικά, που βρίσκουν εδώ τροφή και ανάπαυση».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πανίδα της περιοχής, στα φοινικόπτερα, τα φλαμίνγκο, τους καλαμοκάνηδες, τα αηδόνια, που βρίσκουν στον υδροβιότοπο, καταφύγιο, άφθονη τροφή και ασφαλή φιλοξενία «δύο βήματα, μόλις, έξω από τον συμπαγή αστικό ιστό» και πρόσθεσε: «Θαύμα οφθαλμών και ξεκούραση ψυχής, για όσους επισκέπτονται το Καλοχώρι, όπως σήμερα ημείς».

Ταυτόχρονα, παρέπεμψε στις «επίμονες» προτροπές, του γέροντα Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη, προς τα πνευματικά του τέκνα, «να αγαπούν οπωσδήποτε τη φύση, τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά» και πρόσθεσε:

«Γιατί η στοργική επαφή μαζί τους είναι, όχι μόνο καθήκον χριστιανικό, αλλά και μια αληθινά υπέροχη ψυχοθεραπεία, θαυμάσια και αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και της καταθλίψεως, που είναι οι μεγάλες μάστιγες της εποχής μας».

Υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Με ευλάβεια και βαθιά αισθήματα σεβασμού και τιμής σας υποδεχόμαστε. Σας καλωσορίζουμε στην Πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ειδικότερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην καρδιά μια πόλης, στην οποία η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, δυναμικό παρόν και φωτεινό μέλλον. Και οφείλει πολλά γι’ αυτό το παρόν και το μέλλον, στους άξιους και εμπνευσμένους καθοδηγητές της Ορθόδοξης Πίστης μας και ειδικά στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, που με το πολυδιάστατο ποιμαντικό και πνευματικό του έργο, χαρίζει απλόχερα το φως της πίστης και της ελπίδας».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «είναι ένας τόπος με πολύ άξιους και ικανούς ανθρώπους, ένας τόπος όμως, που ποτέ δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες με άλλες περιοχές και που στα χρόνια που πέρασαν, οι στρεβλώσεις και οι αδικίες, αντί να αμβλυνθούν, γιγαντώθηκαν».

Ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής, ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε τη διαχρονική περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως σημείωσε, έχει ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες.

«Το χρονίζον αυτό πρόβλημα επιχειρεί να λύσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, το οποίο εκπόνησε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra-Med» επισημαίνει ανακοίνωση.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, «πρόκειται ουσιαστικά, για την πρώτη οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια εξυγίανσης και αποκατάστασης από τη ρύπανση, αλλά και προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, σε ένα χώρο που μέχρι σήμερα αποτελούσε παράδειγμα εγκατάλειψης. Σε ένα χώρο 6.615 στρεμμάτων, από τα όρια του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μέχρι και το Καλοχώρι του Δήμου Δέλτα, προχωράμε σε επτά βραχυπρόθεσμες και επτά μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο μέρος του σχεδίου παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Εξυγιαίνουμε τα εδάφη της περιοχής από τις πηγές ρύπανσης. Προχωράμε στον καθαρισμό του Δενδροποτάμου, καθώς και στην προστασία της περιοχής από το φαινόμενο της καθίζησης, με ενίσχυση του παράκτιου αναχώματος και στην κατασκευή ενός μεγάλου παραθαλάσσιου διαδρόμου, που στην ουσία είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Πάρκο Αξιού».

Εκτός από την πρώτη φάση ακολουθεί και επόμενη με τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή και υποδομών δικτύων για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για την υλοποίηση όλων αυτών των παρεμβάσεων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί πόρους από τρεις χρηματοδοτικές πηγές: το Interreg, το ΕΣΠΑ και από τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο αποτελούν μέρος ενός μεγάλου στρατηγικού έργου για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, με το οποίο, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «καταργούμε την ασυνέχεια και δημιουργούμε μια ενιαία και συνεχόμενη παράκτια ζώνη, που θα διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι».

Απευθυνόμενος στον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Περιφερειάρχης επισήμανε: «Έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ δεν είναι μόνο έντονα συγκινησιακή, αλλά θα αποβεί δημιουργική και γόνιμη για όλους μας. Άλλωστε, φωτεινό, διαχρονικό παράδειγμα για όλους μας αποτελεί και το γεγονός ότι είσαστε ένας από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες, που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητα του. Με τη σημερινή σας παρουσία και προσευχή θεμελιώνετε μια νέα εποχή για τη Δυτική Θεσσαλονίκη και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής».

 

Πηγή: voria.gr