Στη Ρουμανία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, πραγματοποιήθηκε η 2η διεθνής συνάντηση του προγράμματος του σχολείου μας με τίτλο “Open to the future” και στο οποίο τα 5 σχολεία που συμμετέχουν ενώνονται με τον ίδιο σκοπό, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για τη μελλοντική εκπαίδευση μέσω ανοιχτών καινοτόμων πρακτικών και ψηφιακών ικανοτήτων.

Μέσω του προγράμματος αυτού, μαθαίνουν και μεταφέρουν καινοτόμες πρακτικές, καθώς προωθούν από κοινού τη συνεργασία στον τομέα των ψηφιακών ικανοτήτων και των διαδραστικών μεθόδων διδασκαλίας βασικών δεξιοτήτων και κουλτούρας. Τα σχολεία – εταίροι είναι από την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Η θεματολογία της 2ης συνάντησης αφορούσε σε δραστηριότητες κώδικα με τίτλο “Our coding message. How to safe our planet?”, πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων -εταίρων, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2022. Το σχολείο μας αντιπροσώπευσαν η κα. Ευθαλία Σιδηροπούλου και η κα. Βούλα Καρυπίδου και οι μαθητές Ελένη Μπαρμπούδη, Κωνσταντίνος Τραπεζανίδης, Αρσέλντ Μελάνι, Κατερίνα Βαρβέρη, Θανάσης Τσομπανοχρήστος και Ασημίνα Καπουσούζη.

Οι κινητικότητες στα προγράμματα Erasmus+ φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά, βελτιώνουν την αμοιβαία κατανόηση και προωθούν την αλληλεγγύη, την ανταλλαγή ιδεών και την καλύτερη γνώση των διαφορετικών πολιτισμών.

Το βράδυ της άφιξής μας στο Βουκουρέστι μας περίμενε μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου “Scoala Gimnaziala Petre Gelmez”.

Την 1η μέρα του προγράμματος οι αποστολές όλων των χωρών επισκέφτηκαν το σχολείο. Μας υποδέχτηκαν με την τελετή έναρξης, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τη Ρουμανία. Μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ξεναγηθήκαμε στο χώρο του σχολείου. Μετά τη ξενάγηση ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της κάθε αποστολής σε επίπεδο σχολείου, πόλης και χώρας στην αίθουσα πληροφορικής. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των χωρών έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια. Ακολούθησε γεύμα στο σχολείο και επίσκεψη στην εκκλησία του σχολείου, η οποία είναι κτισμένη στον αύλειο χώρο του σχολείου. Επισκεφτήκαμε επίσης το εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Τη 2η μέρα, νωρίς το πρωί αναχωρήσαμε για την πόλη Brasov. Επισκεφτήκαμε το Bron Castle- Dracula στην Τρανσυλβανία. Ξεναγηθήκαμε στο κάστρο, περιηγηθήκαμε στην υπαίθρια αγορά και αναχωρήσαμε με άπειρες παραστάσεις από την ομορφιά της φύσης .Ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής και επιστροφή στο Βουκουρέστι.

Την 3η μέρα επισκεφτήκαμε το παιδικό μουσείο Proedus στο κέντρο της πόλης και ακολούθησαν ομαδικές δραστηριότητες στον εξωτερικό χώρο του μουσείου από όλες τις αποστολές. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Εθνικό Μουσείο Χωριού Dimitrie Gusti, όπου μάθαμε για την παραδοσιακή ρουμάνικη ζωή. Γευματίσαμε στο, εστιατόριο Sky Bar στο κέντρο του Βουκουρεστίου και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα. Ακολούθησε περιήγηση στο κέντρο του Βουκουρεστίου, σε μνημεία, διατηρητέα κτίρια, πάρκα και στην αγορά. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο αργά το απόγευμα.

Το πρωί της 4ης μέρας επισκεφτήκαμε το Logiscool International, μια διεθνής σχολή εκμάθησης κώδικα και ρομποτικής και ασχοληθήκαμε με μαθησιακές δραστηριότητες τεχνητής νοημοσύνης. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά για να πετύχουν τους στόχους τους. Ακολούθησε εργαστήριο στο σχολείο και ολοκλήρωση του ψηφιακού έργου των μαθητών, με ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση.

Τα παιδιά πέρασαν υπέροχα, ήταν μία όμορφη εμπειρία για αυτά, δέθηκαν μεταξύ τους και αυτό φάνηκε, γιατί κατά τον αποχαιρετισμό τους δάκρυσαν όλα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το σχολείο στο Βουκουρέστι “Scoala Gimnaziala Petre Gelmez” για τη θερμή υποδοχής τους, για την καλή συνεργασία και φυσικά για την άψογη διοργάνωση.

 

 

*Ευχαριστούμε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών για την αποστολή των πληροφοριών & των φωτογραφιών