Τα 7 στάδια για την επανεκκίνηση της αγοράς από τις 4 Μαΐου


Σε επτά στάδια θα πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Το πρώτο αρχίζει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει η λειτουργία κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων, κουρείων και κέντρων αισθητικής. Επίσης επανεκκινούν τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαϊου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο με κανόνες ασφαλείας όπως αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας κλπ. Επίσης θα επανεκκινήσουν και οι σχολές οδηγών εκείνη την ημέρα.

Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς. Δεν θα επιτρέπεται η εξυπηρέτηση καθήμενων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για έναν πελάτη ανά 20 τ.μ. Σε κάθε τραπέζι θα υπάρχει πρόβλεψη για τέσσερα άτομα.

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους, ενώ παραμένει η απόσταση πέντε μέτρων από τους πάγκους των παραγωγών.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης σε κάθε επιχείρηση που θα ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία της θα ισχύσουν τα εξής:

– το καταστήματα της επιχείρησης που είναι έως 20 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία συνολικά έως 4 άτομα.

– για καταστήματα που έχουν επιφάνεια 20-100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία 4+1 ατόμων ανά 10 τ.μ.

– για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία εργαζομένων και πελατών 12+1 ατόμων ανά 15 τ.μ.

Τα καταστήματα θα ξεκινούν τη λειτουργία τους στις 10 το πρωί με διευρυμένο ωράριο όπου απαιτείται.

Απαιτείται η τήρηση της απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας. Συνίσταται η μη χρήση των ανελκυστήρων, ενώ αν είναι αναγκαία θα λειτουργούν με 40% λιγότερα άτομα.

 

Πηγή: voria.gr