Θυμός και παιδιά: πώς τον διαχειριζόμαστε;


Ένα ενδιαφέρον και σημαντικό άρθρο από τους ειδικούς του Synexelixis – Ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. για τον θυμό των παιδιών και πως πρέπει να τον διαχειρίζεστε.

Δεν είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε από τα παιδιά να είναι διαρκώς ευτυχισμένα. Ο θυμός είναι ένα από τα συναισθήματά μεταξύ μας ευρείας γκάμας συναισθημάτων που τα παιδια βιώνουν στα διάφορα περιβάλλοντα που μετέχουν. Το έργο μας είναι να βοηθήσουμε το παιδί να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα συναισθήματα χρησιμοποιώντας εργαλεία πειθαρχίας που επιχειρούν να επιλύσουν τα προβλήματα και να ενισχύσουν τις σχέσεις μας.

Τι προκαλεί τον θυμό ενός παιδιού;

  • Ανικανοποίητες ανάγκες (π.χ αντίδραση στο παιδικό κλάμα).
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες (οι προσδοκίες μας χρειάζεται να είναι ανάλογες με την ηλικία και το αναπτυξιακό του στάδιο).
  • Έντονος ανταγωνισμός- Συγκρίσεις με αδέρφια ή φίλους.
  • Αίσθημα αδικίας (π.χ Θα το πάρει ο αδερφός σου επειδή είναι μεγαλύτερος). Αίσθημα απόρριψης (νιώθει ότι δεν εκτιμάται μια ιδέα του).
  • Συγκρούσεις με συμμαθητές, αδέρφια κτλ.
  • Αίσθημα πόνου.
  • Αίσθημα ότι δεν έχουν έλεγχο και επιλογές.
  • Aίσθημα ότι παραβιάζονται τα προσωπικά τους όρια.

Ο θυμός ο οποίος εκφράζεται από το παιδί ενδέχεται να είναι ακατανόητος από τον γονέα και συνεπώς να τον προβληματίζει. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο αξίζει να αναρωτηθεί κάνεις για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος βιώνει και επεξεργάζεται τον δικό του θυμό. (Τον κρύβω; Τον αποφεύγω;Τον αποδέχομαι;)

Ο τρόπος που επιλέγει η οικογένεια να διαχειρίζεται τα συναισθήματα θυμού είναι μια οδός, μια κατεύθυνση την οποία το παιδί θα επιχειρήσει να ακολουθήσει σχεδιάζοντας ταυτόχρονα ένα μοτίβο που πιθανόν να επαναλαμβάνεται και στην ενήλικη ζωή του. Για την υγιή αντιμετώπιση του θυμού βασική ιδέα είναι :

  1. Η συνειδητοποίηση και η απόφαση της φυσιολογικότητας αυτού του τόσο ανθρώπινου συναισθήματος.
  2. Η αξιοποίηση της περιέργειας και του ενδιαφέροντος μας για την προέλευση του συναισθήματος αυτού ( Πότε το νιώθει-υπο ποιες συνθήκες, απέναντι σε ποιους , υπάρχει κάποια επαναληψιμότητα; )
  3. Η εκπαίδευση ώστε να μπορέσει ο θυμός να μεταβολίζεται σε πιο δημιουργικά συναισθήματα.
  4. Η εκτόνωση χωρίς αυτοκαταστροφή και χωρίς επιθετική και βλαπτική διάθεση σε άλλους ανθρώπους ( χτύπηματα σε μαξιλάρι, εκτόνωση με μουσική, δυνατά παλαμάκια, ζωγραφική, συζήτηση για το δυσφορίας συναίσθημα)

Ο θυμός είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ενίοτε και δυσδιάκριτα ανθρώπινα συναισθήματα στην ελληνική κοινωνία . Έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε να να επεξεργαζόμαστε αυτό το τόσο σημαντικό για τον ψυχισμό μας συναίσθημα. Έχετε πάντα στο μυαλό σας την εικόνα μιας κατσαρόλας με καπάκι και νερό που βράζει!