Tι να κάνεις όταν έρχεται στη ζωή σου μια δυσκολία


Στον καθένα μπορεί να συμβεί να αντιμετωπίσει απρόσμενα ή μακροχρόνια δυσκολίες όπως δυσκολίες στη σχέση του, στην δουλειά του ή οικονομικές δυσκολίες.

Γράφει η Aσημίνα Κουλουκούρη
Κλινική Ψυχολόγος, akouloukouri.gr

Παρακάτω θα δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε:

Πρώτα από όλα θα πρέπει να βρείτε πιο είναι το αληθινό σας πρόβλημα και συνήθως αυτό συνδέεται με εσάς , μπορεί να είναι μια κακή επιλογή ή μια δυσκολία να πετύχετε αυτό που θέλετε στη ζωή σας με αληθινή αγάπη προς τον εαυτό σας, πράγμα που επηρεάζει και τους άλλους τομείς.

Να έχετε υπόψη ότι θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε διαφορετικά την κατάσταση σας , χωρίς αρνητικές σκέψεις και να επικεντρωθείτε στον εύρεση λύσης,κατόπιν θα χρειαστεί να βάλετε όλη τη δύναμη σας στην πραγματοποίηση της λύσης

Αντιμετωπίστε τον φόβο : Ο  εσωτερικός φόβος ότι “δεν θα τα καταφέρετε”, ” δεν έχει κάν νόημα να προσπαθήσετε ” , “δεν υπάρχει ελπίδα” είναι ο χειρότερος εχθρός σας. Ο στόχος του φόβου  αυτού, είναι να σας καθηλώσει και να σας κάνει παθητικούς και θεατές της ζωής σας αντί κύριους πρωταγωνιστές της. Θα έχετε λοιπόν, να δώσετε μία μάχη, κάθε λεπτό η κάθε μέρα για να πείσετε τον εαυτό σας να ακολουθήσει την επιθυμία σας -να είστε υγιής, να είστε καλά οικονομικά, να είστε ικανοποιημένοι και σε μία ευτυχισμένη σχέση και ένα περιβάλλον που θα κυριαρχεί ο σεβασμός. Ο φόβος που έχει καλλιεργηθεί ύπουλα μέσα σας, θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι είστε καλά έτσι όπως είστε και οτιδήποτε άλλο θα αποτύχει και θα είστε μόνος και έρημος. Στην ουσία αυτό θα γίνει, μόνο όταν ακούσετε τον φόβο και την αυτοκαταστροφική σας πλευρά που για μερικούς από σας είναι πολύ οικεία γιατι την έχετε διδαχτεί απο μικροί.
Ασχοληθείτε με τον χρόνο σωστά : Μην υποκύπτετε στην παγίδα να υποτιμήσετε τον εαυτό σας εξαιτίας της ηλικίας σας, που θεωρείτε “μεγάλη” και να του ξεκόψετε κάθε λύση. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πετύχει όλα όσα θέλει σε κάθε ηλικία, αν το αποφασίσει ο ίδιος και επιμένει με κάθε τρόπο στο σχέδιο του και προβλέψει λύσεις για τις δυσκολίες του. Ο χρόνος σας,είναι ένα εργαλείο και χρειάζεται απλά, να τον οργανώσετε σωστά και να τον χρησιμοποιήσετε πλήρως για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ευτυχως η διαχείρηση χρόνου είναι κάτι που μαθαίνεται σε κάθε ηλικία.
Τα λόγια είναι πιστόλια γεμάτα : Μεγάλη προσοχή στα λόγια των άλλων που θα σας αποθαρρύνουν, αλλά και στα δικά σας αρνητικά εσωτερικά λόγια που θα σας ρίξουν ψυχολογικά αν τα ακούσετε ! Τα  λόγια σκοτώνουν κάθε τι καλό μέσα σας, κάθε ενέργεια και κάθε δύναμη όταν είναι ύπουλα,τοξικά και αρνητικά! Μάθετε να μάχεστε και να απομακρύνετε κάθε τι αρνητικό από μέσα η έξω σας και σε μια  δύσκολη στιγμή περικυκλώστε τον εαυτό σας συνειδητά με συνεχή ροή θετικού πνεύματος και παραστάσεων. Μιλήστε στον εαυτό σας θετικά όλη τη μέρα, ακούστε βίντεο ή διαβάστε εμψυχωτικά άρθρα ή βιογραφίες ατόμων που τα κατάφεραν να λύσουν ότι αντιμετωπίζετε εσείς.
Προσοχή στο παρελθόν σας: Δεν έχει κάνεις δικαίωμα να βγάζει τον “φάκελο” με τα όσα κάνατε στο παρελθόν και να σας τα φέρνει σαν παράδειγμα, για να σας πείσει ότι είστε άχρηστος-η και δεν θα καταφέρετε ποτέ τίποτα. Το παρελθόν σας είναι δικό σας και το κάνετε ότι θέλετε και αν δεν σας είναι χρήσιμο, μπορείτε να το αποχωριστείτε ή να μάθετε από αυτό. Το παρελθόν σας καθορίζει τοξικά, μόνο όσο είστε παθολογικά προσκολλημένοι σε αυτό, διαφορετικά δεν είναι πάρα ένα παρελθόν όπως τόσα άλλα και δεν εχει καμμιά δύναμη να σας επηρρεάσει αρνητικά.
Τα χρήματα και η πίστη στην ιδέα: Η ιδέα είναι πιο σημαντική από τα χρήματα που θα χρειαστείτεγια να την πραγματοποιήσετε,  γιατί αυτή θα σας οδηγήσει σε νέους τρόπους εύρεσης χρημάτων. Μην αφήσετε ποτέ, την έλλειψη χρημάτων να καθορίσει, το τι θα κάνετε στη ζωή σας. Προσπαθήστε να βρείτε τα χρήματα για να κάνετε όσα θέλετε με έξυπνους ή εναλλακτικούς τρόπους συζητώντας με θετικούς ανθρώπους ή φορείς.

Το πιο σημαντικό κομμάτι για να αλλάξετε μια πραγματικότητα, είναι να είστε πεπεισμένοι ότι αυτή μπορεί να αλλάξει! Κατα δεύτερον να αναλάβετε την ευθύνη για όσα κάνατε λάθος πχ μια λάθος επιλογή συντρόφου ή συνεργάτη και κατα τρίτον, να δείτε με καθαρό μυαλό αν η κατάσταση σώζεται η αν χρειάζεται να χωρίσετε, να αλλάξετε δουλειά ή να πιάσετε δεύτερη η να κάνετε κάτι άλλο που θα σκεφτείτε, για να λύσετε το πρόβλημα σας.

Ο καθένας κρύβει μέσα του τη λύση για τα προβλήματα του το θέμα είναι να την βρει και να έχει το κουράγιο να την πραγματοποιήσει.

Σε αυτόν τον δρόμο, ίσως σας χρειαστεί θεραπεία για την επούλωση των παλιών τραυμάτων που σας εμποδίζουν να προχωρήσετε , ίσως σας χρειαστεί επίσης εκπαίδευση σε νέους τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων η στην διαχείριση σχέσεων του χρόνου και της ζωής σας. Μήν διστάσετε να αναζητήστε βοήθεια απο ειδικό αν δείτε ότι οι παραπάνω τρόποι δεν πιάνουν καλά οταν τους εφαρμόζετε μόνοι σας.

Πηγή