Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών στην Ιταλία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, στο οποίο το σχολείο μας συμμετέχει με 3 προγράμματα, πραγματοποιήθηκε η 1η διεθνής συνάντηση του νεότερου προγράμματος του σχολείου μας. Στο πρόγραμμα αυτό, όπως και τα προηγούμενα, παρατάθηκε η διάρκειά του λόγω της πανδημίας Covid-19 για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων και την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών συναντήσεων.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Open to the future” και στο οποίο τα 5 σχολεία που συμμετέχουν ενώνονται με τον ίδιο σκοπό, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για τη μελλοντική εκπαίδευση μέσω ανοιχτών καινοτόμων πρακτικών και ψηφιακών ικανοτήτων. Μέσω του προγράμματος αυτού, μαθαίνουν και μεταφέρουν καινοτόμες πρακτικές, καθώς προωθούν από κοινού τη συνεργασία στον τομέα των ψηφιακών ικανοτήτων και των διαδραστικών μεθόδων διδασκαλίας βασικών δεξιοτήτων και κουλτούρας. Τα σχολεία – εταίροι είναι από την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Η θεματολογία της πρώτης συνάντησης αφορούσε σε δραστηριότητες μάθησης βάσει έργου με χρήση ψηφιακών εργαλείων (Project-based learning activities through digital tools), πραγματοποιήθηκε στο Ίτρι της Ιταλίας, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων -εταίρων, από τις 9 έως τις 14 Μαΐου 2022. Το σχολείο μας αντιπροσώπευσαν η κα. Βαγγελιώ Κυριαζίδου και η κα. Βούλα Καρυπίδου και οι μαθήτριες Χριστίνα Καζάκου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χρύσα Χανιωτάκη και Μαριάννα Χήκα.

Οι κινητικότητες στα προγράμματα Erasmus+ φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά, βελτιώνουν την αμοιβαία κατανόηση και προωθούν την αλληλεγγύη, την ανταλλαγή ιδεών και την καλύτερη γνώση των διαφορετικών πολιτισμών.

Την 1η μέρα οι αποστολές όλων των χωρών επισκέφτηκαν το σχολείο. Εκεί οι μαθητές μας υποδέχτηκαν με μια μικρή μουσική εκδήλωση και ύστερα ξεναγηθήκαμε στο χώρο του σχολείου, όπου ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες από όλα τα παιδιά, παιχνίδια, κουίζ, ερωτήσεις για τον πράσινο πλανήτη.
Το απόγευμα της ίδια μέρας επισκεφτήκαμε το κάστρο του Ίτρι, όπου ο ξεναγός μας μίλησε για την ιστορία του. Η θέα από το κάστρο ήταν φανταστική.

Τη 2η μέρα αναχωρήσαμε για την Νάπολη. Η Νάποληi είναι μία πόλη γεμάτη με καταπληκτικά μνημεία γεμάτα ιστορία και πανέμορφα κτίρια. Κάναμε μία περιήγηση στο κέντρο της πόλης, όπου και είδαμε πολλά ιστορικά κτίρια, πλατείες με σιντριβάνια ,αγάλματα, εκκλησίες και κάστρα. Το λιμάνι της πόλης είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και το 2ο μεγαλύτερο εμπορικά στον κόσμο. Το απόγευμα περπατήσαμε στο πάρκο από όπου φαινόταν το υπέροχο νησί Κάπρι.

Η 3η μέρα περιλάμβανε περιήγηση στη Ρώμη και η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε αρκετά νωρίς.. Η Ρώμη είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία, σπουδαία μνημεία και ατελείωτα μουσεία. Επισκεφτήκαμε το Κολοσσαίο, τη Φοντάνα Ντι Τρέβι, το Πάνθεον, τη Πιάτσα Ναβόνα, τη Σκαλινάτα της Πιάτσα Ντι Σπάνια. Το κέντρο της πόλης στο σύνολο του είναι ένα αξιοθέατο.

Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε ένας οικολογικός περίπατος σε συνεργασία με το αγροτικό Ινστιτούτο του Ίτρι στην Αππία οδό. Η Αππία οδός είναι πλούσια σε μύθου και ιστορίες, καθώς ήταν ο πιο μακρύς, δημόσιος δρόμος που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι στην ιταλική χερσόνησο.. Σήμερα διατηρείται μόνο ένα τμήμα του. Η πεζοπορία αυτή ήταν μία όμορφη εμπειρία για τα παιδιά και ήρθαν πιο κοντά στη φύση. Το απόγευμα ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες από τα παιδιά στο σχολείο και ακολούθησε η τελετή λήξης του προγράμματος, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης παρέλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Τα παιδιά πέρασαν υπέροχα, ήταν μία όμορφη εμπειρία για αυτά, δέθηκαν μεταξύ τους και αυτό φάνηκε, γιατί κατά τον αποχαιρετισμό τους δάκρυσαν όλα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το σχολείο “Istituto Comprensivo Itri” της Ιταλίας για τη θερμή υποδοχής τους, για την καλή συνεργασία και φυσικά για την άψογη διοργάνωση.

 

 

*Ευχαριστούμε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών για την αποστολή των πληροφοριών & των φωτογραφιών