Το 1ο Δ.Σ. Διαβατών συμμετέχει ως εταίρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+


Το 1ο Δ.Σ. Διαβατών συμμετέχει ως εταίρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που αφορά σε Στρατηγικές Συμπράξεις και Συνεργασίες , αποκλειστικά και μόνο σχολείων, με σκοπό την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών.

Το έργο έχει τίτλο «Teaching Science, Technology, Engineering, Math by ART – STEMart», χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016 και έχει διάρκεια 2 χρόνια.

Συμμετέχουσες χώρες είναι οι εξής: Τσεχία – Τουρκία- Ισπανία – Σλοβενία – Ρουμανία – Βουλγαρία – Ελλάδα και η ηλικιακή κατηγορία των μαθητών: 10 – 12, 12 – 14.

To έργο «STEM by ART» αφορά στην υποστήριξη της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών μέσω της Τέχνης. Επικεντρώνεται δηλαδή, σε μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές, εκπαιδευτικές πολιτικές που είναι η υποστήριξη της εκπαίδευσης STEM.

Οι επτά χώρες θα διοργανώσουν επτά επιστημονικές βδομάδες και διαγωνισμούς για θέματα ενδιαφέροντος του πεδίου STEM, τα οποία έχουν επιλεγεί από τα ίδια τα σχολεία, βάση των προτεραιοτήτων που θεωρούνται πιο σημαντικά για τα σχολεία και την τοπική κοινωνία και στα οποία θα εμφανίζεται μια διεθνής προσέγγιση.

Η θεματολογία των συνεδρίων αφορά, ανάμεσα σε άλλα, επιστημονικές εξερευνήσεις, τεχνικές εφευρέσεις, βιολογικά πειράματα, προγραμματισμός εφαρμογών και κατασκευαστικές δραστηριότητες. Στόχος αποτελεί η ανταλλαγή εμπειριών και η δημιουργία επιστημονικών εφαρμογών η οποία θα δώσει στους μαθητές νέους ορίζοντες και προοπτικές. Επιπρόσθετα η ακριβής αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα δημιουργήσει μια εξαιρετικά πλούσια επιστημονική και τεχνολογική εμπειρία, η οποία μπορεί να έχει μια ισχυρή επίδραση σχετικά με τον μελλοντικό επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών. Όλα τα προϊόντα θα πρέπει να δημοσιευθούν σύμφωνα με τις άδειες Creative Commons και σε όλους τους μαθητές θα χορηγηθούν πιστοποιητικά πνευματικής ιδιοκτησίας των τελικών προϊόντων.

Η παραπάνω προσέγγιση θα περιλαμβάνει επίσης τους εθνικούς φορείς, τα ιδρύματα και τους πολιτικούς εκπροσώπους σε ότι αφορά στη διάδοση του έργου αυτού. Το έργο θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα της Τσεχικής Επιτροπής της UNESCO και του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Poche.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος:

  • Δημιουργία κινήτρου για ενασχόληση των μαθητών στα πεδία του STEM.
  • Ανάπτυξη βασικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων, μέσα από την βιωματική μάθηση και δημιουργία.
  • Συνεργατική δημιουργία έργων και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων.
  • Δημιουργική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Ενασχόληση με καινοτόμα προγράμματα και εφαρμογή καλών πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί στα συνεργαζόμενα ιδρύματα.
  • Πραγματική χρήση της Αγγλικής γλώσσας σε ένα διαφορετικό αντικείμενο από αυτό του μαθήματος των Αγγλικών.
  • Δημιουργία νέων φίλων, πέρα από τα όρια του σχολείου και της χώρας, μέσα από ενασχόληση με εργασίες σε παρόμοια έργα, καθώς και σε συνεργατικές δημιουργίες μέσω διεθνών διαλέξεων και σεμιναρίων.
  • Αναγνώριση και αποδοχή της πολιτιστικής και ιστορικής κουλτούρας κάθε συμμετέχουσας χώρας.
  • Κατανόηση ευρωπαϊκών πολιτικών και πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών.

Συνέδρια και Θεματολογία

  1. ΠράγαΤσεχία 11/2016 3D virtual science Models
  2. Αττάλεια – Τουρκία 03/2017 Historical Inventions
  3. Ράκεκ – Σλοβενία 05/2017 Art under microscope
  4. Μανρέσα –Ισπανία 09/2017 Programming Code
  5. ΜπουζάουΡουμανία 11/2017 House full of Experiments
  6. ΣβίστοβΒουλγαρία 02/2018 Architecture around us
  7. ΔιαβατάΕλλάδα 04/2018 Lego Robotics

1ο Διεθνές Συνέδριο – Πράγα Τσεχίας – 27/11 έως 4/12

Στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου στην Πράγα της Τσεχίας, από τις 27 Νοεμβρίου του 2016 έως και τις 4 Δεκεμβρίου, το οποίο αποτελούσε ταυτόχρονα και την εναρκτήρια συνάντηση του έργου, οι μαθητές δημιούργησαν τρισδιάστατα εικονικά, επιστημονικά μοντέλα. Αυτά δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών των διδακτικών αντικειμένων και προσαρμόστηκαν ανάλογα για τον τομέα του STEM. Κάθε έργο αξιολογήθηκε κάτω από το πρίσμα της διδακτικής και παιδαγωγικής αξίας, του ποσοστού ενασχόλησης των μαθητών στο κάθε έργο και η εικαστική παρέμβαση.

Όλα τα έργα εκτέθηκαν στον ειδικό εκθεσιακό χώρο που έχει δημιουργηθεί και δόθηκε η δυνατότητα σε μαθητές, γονείς και δασκάλους να τα δουν. Για κάθε έργο υπήρξε μία ολιγόλεπτη παρουσίαση και βιντεοσκόπηση από την πλευρά των δημιουργών, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://stem.lupacovka.cz

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της Πράγας, τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα παρουσιάστηκαν από τους μαθητές μας μέσω online σύνδεσης, την 1η Δεκεμβρίου, σε επίσημη εκδήλωση που διοργανώθηκε από το σχολείο της Τσεχίας, σε συνεργασία με το Δήμο Πράγας και φορείς της περιοχής.

Στο συνέδριο αυτό το σχολείο εκπροσωπήθηκε από τις καθηγήτριες Βούλα Καρυπίδου, Πληροφορικό και Αθανασία Καμπάνταη, Αγγλικής Φιλολογίας.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Τσέχους διοργανωτές του συνεδρίου για την άψογη διοργάνωση, φιλοξενία και συνεργασία.

 

img_1341

img_1334

img_1104

img_9892-kopie-810x540