7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού “Κασκάρκα” στο Καλοχώρι


Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Το  7ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Κασκάρκα 2018» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλοχωρίου υπό την αιγίδα του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 28, 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Καλοχωρίου. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις από πολιτιστικούς συλλόγους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας με θέμα τα έθιμα, τους χορούς, τα τραγούδια και γενικότερα στοιχεία της κουλτούρας κάθε περιοχής. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η δημιουργία μιας αυθεντικής εικόνας μοναδικής αξίας, αφού ο κάθε τοπικός σύλλογος αποτελεί τον καταλληλότερο πρεσβευτή για την παρουσίαση της τοπικής του κουλτούρας, που μαζί με τις υπόλοιπες (άλλων περιοχών) συνθέτουν το μοναδικό πολιτισμικό ψηφιδωτό του ελληνικού πολιτισμού.

«Ο τόπος μας, ο Δήμος Δέλτα, είναι άρρηκτα δεμένος με τη λαϊκή μας παράδοση, με τον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό μας. Γηγενείς Έλληνες, αλλά και πρόσφυγες από τη Θράκη, τη Μικρασία, τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας και έφεραν την προκοπή. Οι Καρυές, κοντά στο Καβακλί, το Γιουβαλί, το Ζαλούφι και η Ανδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης αποτελούν ανάμνηση και βαριά πολιτιστική κληρονομιά των κατοίκων του Καλοχωρίου. Εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ της Κασκάρκας συμβάλλουν στην συλλογική αυτογνωσία του ελληνισμού και ενισχύουν την εθνική μας ταυτότητα. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, συγχαρητήρια και σε όσους ασχολούνται με την διατήρηση της παράδοσής μας και στην μεταλαμπάδευσή της στα νέα παιδιά» δήλωσε ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος, προσκαλώντας τους κατοίκους του Δήμου μας και τους Θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 28/9, 20.00: Παρουσίαση της θεατρικής παράστασης »Κατά φαντασίαν ασθενής» από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Ωραιοκάστρου

Σάββατο 29/9, 20.00:  Παρουσιάσεις των ενήλικων τμημάτων παραδοσιακών χορών και παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή της Ένωσης Γυναικών Αγίων Σαράντα, του Ομίλου Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων (Αλκάθους και Καρία), του Συλλόγου Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη», του Συλλόγου Φαρασιωτών Καππαδοκίας Βαθύλακου Κοζάνης, των Πολιτιστικών Συλλόγων «Αντάμωμα» και της Ένωσης Αρμενίων Θεσσαλονίκης

Κυριακή 30/9, 20.00: Παρουσιάσεις των ενήλικων τμημάτων παραδοσιακών χορών Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγυνών, Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου Λαγκαδά και Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου «Μακεδνός»