Αυξάνονται τα λήμματα στον Αξιό Ποταμό από τα Σκόπια


Τι δείχνουν οι μετρήσεις;

Μεγάλες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών, ακόμα και νοσοκομειακά λήμματα μεταφέρονται από τη Βόρεια Μακεδονία προς τη χώρα μας μέσω το ποταμού Αξιού, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι οικισμών του νομού Κιλκίς κοντά στα σύνορα.

«Υπάρχει υποκρισία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Κλείνουν τα μάτια τους, μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν», κατήγγειλε μιλώντας στο Radio North 98 ο κ. Αθανάσιος Λαρχανίδης, πρόεδρος της κοινότητας Μικρό Δάσος του Κιλκίς, στα σύνορα με τα Σκόπια.

«Ο Αξιός παραμένει η χωματερή των Σκοπίων. Στο ποτάμι που ξεκινά από τα Σκόπια και εκβάλει στον Θερμαϊκό  κόλπο σωρεύονται κάθε είδους σκουπίδια. Μάλιστα, την πολύ άσχημη εικόνα, την έχουμε αποτυπώσει σε ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών. Τα έχουμε αναφέρει όλα αρμοδίως, αλλά δεν ασχολείται κανένας!», επισήμανε.

«Στα Σκόπια η κατάσταση της μόλυνσης του Αξιού ποταμού έχει βελτιωθεί μετά την κατασκευή σταθμού βιολογικού καθαρισμού στη Γευγελή και ένα νέο στην πόλη των Σκοπίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ρύπανση», διευκρίνισε ο επιστημονικός συνεργάτης του τομέας Υδραυλικής της Πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Χάρης Σκουλικάρης.

Ο ίδιος μιλώντας στο  Radio North 98 ,έκανε το διαχωρισμό ρύπανσης και μόλυνσης και πρόσθεσε πως μέσα από τις συνεχείς μετρήσεις και την επιστημονική παρακολούθηση που γίνεται και από τον τομέα του, μόλυνση εντοπίζεται στο Δέλτα του Αξιού η οποία οφείλεται στις γεωργικές καλλιέργειες στην περιοχή.