Εορτασμός ημέρας μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα στον Δήμο Δέλτα


Εορτασμός ημέρας μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα στον Δήμο Δέλτα

Ε. Φωτόπουλος: «Τιμή σε όσους πρόσφεραν τη ζωή και περιουσία στο Μακεδονικό Αγώνα»

 

Την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα τιμά την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 ο Δήμος Δέλτα, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

«Είναι το ελάχιστο χρέος μας προς όσους αγωνίστηκαν πραγματικά, προσφέροντας τις περιουσίες τους αλλά και την ίδια τη ζωή τους στην ιδέα της ελευθερίας. Είμαστε διπλά περήφανοι γι’ αυτούς μιας και η περιοχή του Δήμου Δέλτα έδωσε στην πατρίδα πολλούς ήρωες και ‘‘άγνωστους στρατιώτες’’, οι οποίοι συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του Παύλου Μελά, που άφησε την ευμάρεια και την ειρήνη των Αθηνών για τα δίκαια της Ελλάδας, θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία ως παράδειγμα ανδρείας και αυταπάρνησης» δηλώνει σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος, καλώντας τους δημότες να συμμετάσχουν στον εορτασμό.

Συγκεκριμένα, ανήμερα του εορτασμού στις 16 Οκτωβρίου:

  • Στις 10:30 π.μ. θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση και Δοξολογία στους Ιερούς Ναούς των Δημοτικών Κοινοτήτων

  • Θα εκφωνηθεί Πανηγυρικός της Ημέρας από εκπαιδευτικούς της κάθε Δημοτικής Κοινότητας, ως εξής:

Ανατολικό: Αλέκος Αναγνωστόπουλος, Γυμνάσιο Ανατολικού

Διαβατά: Βικτωρία Παναγιωτίδου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών

Καλοχώρι: Κωνσταντίνος Χύτας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου

Κύμινα: Ζωή Μποζίνου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυμίνων

Ν. Μαγνησία: Βασιλεία Σπανίδου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μαγνησίας

Ν. Μάλγαρα: Διονυσία Πεχλιβανίδου, Δημοτικό Σχολείο Ν. Μαλγάρων

Σίνδος: Μάρθα Ζήση, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σίνδου

Χαλάστρα: Χρύσα Μακρίδου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλάστρας

  • Θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων

Επίσης, κατά την 19η Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου, θα πραγματοποιηθεί γενικός Σημαιοστολισμός των Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων, των κτιρίων Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Επιχειρήσεων του Δημοσίου και των Τραπεζών από ώρα 08:00 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου.

161010-pavlos-melas

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Πατουλίδου σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

α. Ομιλίες και εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία σχετικά με τους ηρωικούς αγώνες του Ελληνισμού της Μακεδονίας για τη διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας, τις ώρες που θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

β. Στέψη των προτομών των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα και των ανδριάντων του Παύλου Μελά στην πλατεία οδού Π. Μελά (έναντι του Λευκού Πύργου) και «Αγνώστου Κρητικού Μακεδονομάχου Αγωνιστή», στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Μητροπόλεως από τη μαθητιώσα νεολαία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης-Ομάδας Φυσικής Αγωγής Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στην τελετή στέψης θα παραστούν ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι προϊστάμενοι των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων, των οποίων οι μαθητές και μαθήτριες θα στέψουν τις προτομές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Ώρα 10.00΄: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και ομιλία από την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή Πατουλίδου. Λόγω εγκατάστασης εργοταξίου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης στην πλατεία των Μακεδονομάχων, η επιμνημόσυνη δέηση και εφέτος δεν θα πραγματοποιηθεί -όπως ήταν καθιερωμένο- στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου.

Ώρα 10.45΄: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, από τους κ.κ.:

– Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

– Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού,

– Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,

– Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,

– Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,

– Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,

– Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος,

– Λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης,

– Εκπροσώπους Νομικών Προσώπων

Επισημαίνεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις με της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με μέριμνα των οικείων Αντιπεριφερειαρχών.