Αντίθεση Φωτόπουλου στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμάτων στο Δήμο Δέλτα


Ποια είναι η θέση του Δημάρχου Δέλτα;

Θέση για τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυτικού τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το σενάριο κατασκευής της ανάμεσα στους δήμους τους πήραν ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος και ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνίδας, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5.

Ο κ. Φωτόπουλος εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στην κατασκευή της ΜΕΑ στον δήμο Δέλτα, ενώ ο κ. Τσουκνιδάς εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός στο ενδεχόμενο εγκατάστασης της Μονάδας στον δικό του δήμο.

«Συμφωνούμε με την κατασκευή του έργου», αλλά «υπάρχει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου (…) που λέει οπουδήποτε αλλού εκτός από τον δήμο Δέλτα, διότι ο δήμος Δέλτα δεν σηκώνει άλλη υποβάθμιση», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «εάν θεωρηθεί ότι εκτός του δήμου Δέλτα είναι ο δήμος Ωραιοκάστρου ή ο δήμος Χαλκηδόνος όπου οι άκρες των δήμων αυτών καταλήγουν μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, δεν μπορεί να συμβεί αυτό το οποίο έγινε με τη χωματερή στη Μαυροράχη, όπου ναι μεν τα πήρε ο δήμος Λαχανά, αλλά ήταν στην άκρη του δήμου, δεν είχε καμία επαφή με τον κόσμο του και ήταν ουσιαστικά στην Άσσηρο και στο Λαγκαδά».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «υπάρχει τρόπος να βρούνε χώρο» και επανέλαβε ότι «επειδή ήξερα τι γίνεται, εγώ δεν είμαι χθεσινός σ’ αυτά, φρόντισα τότε που έπρεπε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις», παραπέμποντας στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Απάντηση σε Γεράνη, αιχμές για Κυρίζογλου

Απαντώντας στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι «έχει δίκιο ο κ. Γεράνης. Κανείς δεν κραυγάζει για το θεαθήναι. Μιλάμε για την ουσία. Ακόμη δεν υπάρχει συλλογική απόφαση των οργάνων για το πού θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο».

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, ότι ο χώρος του εργοστασίου θα είναι ανάμεσα στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος, ο κ. Φωτόπουλος απάντηση: «Ως Κυρίζογλου μπορεί να τοποθετείται όπως θέλει. Όταν θα θέλει να τοποθετηθεί σαν εκπρόσωπος των δημάρχων, θα το κάνει αφού πάρει απόφαση η ΠΕΔ. Εγώ δεν απαγορεύω κανέναν να πει αυτό που πιστεύει και θέλει. Μιλάει ως δήμαρχος Αμπελοκήπων. Όταν θα υπάρχει συλλογική απόφαση, τότε θα μιλάει και για τη συνολική απόφαση που ενδεχόμενα να υπάρχει. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά. Η πρόταση του κου Φωτόπουλου είναι το εργοστάσιο να κατασκευαστεί, πέρα από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δήμο Κατερίνης «ο οποίος δεν απέχει μακριά από δω ο οποίος θέλει να πάει το εργοστάσιο εκεί πέρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να γίνει κάτι άλλο».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσουκνιδάς, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο χωροθέτησης της ΜΕΑ ανάμεσα στους δήμους Χαλκηδόνας και Δέλτα, σημείωσε: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Ούτε δήμος Δέλτα, ούτε δήμος Χαλκηδόνος. Είμαστε θετικοί στον διάλογο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκνιδά η μελέτη θα αποφανθεί πού μπορεί να κατασκευαστεί η Μ.Ε.Α. δυτικού τομέα. «Ήδη ως χώρα έχουμε αργήσει πάρα, πάρα πολύ για να μπούμε σε μια άλλη επεξεργασία των οικιακών αποβλήτων και προτιμούμε να γεμίζουμε χαράδρες και κανάλια με οικιακά απόβλητα και μπάζα και να μην μπούμε σε μία βιομηχανική και ενεργειακή απόδοση κάποιων καταστάσεων», υπογράμμισε.

«Θα πρέπει να περάσουμε στον δημότη ότι η ανακύκλωση του χαρτιού, του γυαλιού πρέπει να προχωρήσει. Είναι υποχρέωση όλων. Ο ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη έχει γεμίσει. Ήδη μας ανέβασαν από 22 στα 28 ευρώ τον τόνο στην εναπόθεση που κάνουμε εκεί. Οι ντιρεκτίβες που βγαίνουν από την Ε.Ε. λένε ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουμε 20% εναπόθεση και το υπόλοιπο να είναι επεξεργάσιμο κι εμείς ακόμα είμαστε στο 90% (σ.σ. εναπόθεσης στον ΧΥΤΑ)», επισήμανε.

Όπως είπε, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη της Μ.Ε.Α. δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, προκειμένου «να δούμε πού βολεύει γιατί θα είναι μία Μ.Ε.Α. που θα πιάσει δυτικά της Θεσσαλονίκης», ενώ υπενθυμίζει το μοντέλο της Βουλγαρίας, το οποίο θα ακολουθηθεί και στην κεντρική Μακεδονία και προβλέπει να «γίνει και μία μονάδα ενεργειακής απόδοσης (σ.σ. καύσης). Στα Σόφια που πήγαμε και είδαμε, δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε από μυρωδιές, ούτε από μόλυνση περιβάλλοντος, ούτε από τίποτα».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, «είμαστε υποχρεωμένοι, ως αυτοδιοικητικοί, να συμβάλλουμε και στο διάλογο και στην επίλυση του προβλήματος».

 

Πηγή: voria.gr