Αντίθετοι στη μετεγκατάσταση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Έξι Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης


Στο σχολείο φοιτούν αρκετοί μαθητές από το Δήμο Δέλτα.

Κοινή επιστολή στην προϊσταμένη του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, απέστειλαν οι δήμαρχοι έξι δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης με θέμα το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο.

Οι δήμαρχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόταση μετεγκατάστασης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις το οποίο εδρεύει στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

«Ούτε εμείς ως δήμοι, ούτε οι γονείς ούτε οι μαθητές που είναι οι περισσότεροι (60%) και κατοικούν δυτικά, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μία τέτοια ενδεχόμενη μετεγκατάσταση. Θεωρούμε απαράδεκτη την συγκεκριμένη μετεγκατάσταση ακόμη και ως συζήτηση. Δεν την αποδεχόμαστε γιατί θεωρούμε ότι έτσι υποβαθμίζεται η Δυτική Θεσσαλονίκη και αντιμετωπίζεται για μια ακόμη φορά με σαφή ταξική διάκριση και εχθρότητα», σημειιώνουν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι.

Η επιστολή εστάλη μετά από πρόσκληση της κ. Νοτοπούλου για σύσκεψη για το θέμα αυτό την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

Ακολουθεί η επιστολή των δημάρχων:

Κατόπιν της ανωτέρω πρόσκλησής σας και ενόψη της σύσκεψης την οποία συγκαλέσατε για την Δευτέρα 29.01.2018 και ώρα 12.00 στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με την μετεγκατάσταση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χορν» (έτσι ονομάζεται το «Καλλιτεχνικό Σχολείο» στο οποίο αναφέρεσθε) θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

1. Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και το Καλλιτεχνικό Λύκειο Σταυρούπολης ιδρύθηκαν με την ΚΥΑ 130625/Δ4/06 (ΦΕΚ 1880 Β’/28-12-2006). Ο πρώην Δήμος Αμπελοκήπων στέγασε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο στο διδακτήριο του 3ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων άμεσα. Ο πρώην δήμος Σταυρούπολης δεν βρήκε χώρο να στεγάσει το Καλλιτεχνικό Λύκειο και τελικά σήμερα οι μεν τρεις τάξεις του Γυμνασίου συστεγάζονται στο 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων οι δε τρεις Λυκειακές τάξεις στεγάζονται στο διδακτήριο του 2ου Γυμνασίου Μενεμένης. Έτσι μετά τα ΦΕΚ 1992 Β’/2011 και ΦΕΚ 1278 Β’/2012 λειτουργεί πλέον το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χορν».

2. Το συγκεκριμένο σχολείο δέχεται μαθητές από ολόκληρο το νομό (Π.Ε.) Θεσσαλονίκης και όχι μόνον. Είναι το μοναδικό καλλιτεχνικό σχολείο στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά το τρέχον σχολικό έτος (2017-2018) έχει 277 μαθητές (157 στο γυμνάσιο και 120 στις λυκειακές τάξεις). Με βάση την Χωροταξική Κατανομή-προέλευση, δηλαδή κατοικία, μαθητών του σχολείου: (α) από ΙΚΕΑ έως Κέντρο Θεσσαλονίκης και από Πανόραμα-Πυλαία έως Αγ. Παύλο είναι 110 μαθητές ενώ (β) από Δυτική Θεσσαλονίκη (Ωραιόκαστρο, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Αμπελόκηποι, Μενεμένη και γειτονικοί δήμοι και διάφορες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και από Περιφέρεια Δυτικής Θεσσαλονίκης (Σίνδος, Καλοχώρι) είναι 167 μαθητές, δηλαδή το 60% (βλέπετε συνημμένη κατάσταση Χωροταξικής Κατανομής-Προέλευσης Μαθητών Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λ.Τ. Αμπελοκήπων). Κατά συνέπεια σε περίπτωση μετεγκατάστασης του σχολείου στο κτήριο του Παπαφείου θα χρειασθεί να μεταφέρονται 167 μαθητές σε διπλάσια απόσταση από τις κατοικίες τους στη Δυτική Θεσσαλονίκη προς την, μετά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, Ανατολική Θεσσαλονίκη. Και μάλιστα θα δαπανηθούν μεγάλα ποσά χωρίς να δίδεται καμία ουσιαστική λύση (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα ενός τέτοιου σχολείου απαιτούνται 30 περίπου αίθουσες) με την μετεγκατάσταση και χωρίς να λύνεται οριστικά το πρόβλημα, όπως θα γίνει με την πρόταση-αίτημα του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Ούτε εμείς ως δήμοι, ούτε οι γονείς ούτε οι μαθητές που είναι οι περισσότεροι (60%) και κατοικούν δυτικά, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μία τέτοια ενδεχόμενη μετεγκατάσταση. Θεωρούμε απαράδεκτη την συγκεκριμένη μετεγκατάσταση ακόμη και ως συζήτηση. Δεν την αποδεχόμαστε γιατί θεωρούμε ότι έτσι υποβαθμίζεται η Δυτική Θεσσαλονίκη και αντιμετωπίζεται για μια ακόμη φορά με σαφή ταξική διάκριση και εχθρότητα. Αλήθεια πού ήταν, όταν το 2006 αναζητήθηκε η λύση για τη στέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι δήμοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης; Γιατί δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον;

3. Η πλέον ορθή και πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, που δίνει ουσιαστική και οριστική λύση στο πρόβλημα είναι η εξής: να κατασκευασθεί διδακτήριο με προδιαγραφές-κτιριολογικό πρόγραμμα για Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στο επί της οδού Μοναστηρίου (Δ.Κ. Μενεμένης) προτεινόμενο από το δήμο και από το Γ.Π.Σ. Μενεμένης προβλεπόμενο Α.Κ. 7086 ακίνητο (οικόπεδο) εμβαδού 4049,76 τ.μ. Το οικόπεδο αυτό μπορεί να αγορασθεί από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (π. ΟΣΚ) στο 50% της αξίας του με καταβολή του τιμήματος σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις, επειδή πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου (βλέπετε το Γ.Γ.Δ.Π. 0012589 ΕΞ 2014/2-10-14 έγγραφο της Γ. Γρ. Δημοσ. Περιουσίας, άρθρα 2 και 4 ΝΔ 547/1970). Ακόμη είναι δυνατή και η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να παραχωρείται στις ΚΤΥΠ Α.Ε. ή σε δήμους, κατά χρήση ή κατά κυριότητα, άνευ ανταλλάγματος (χωρίς κανένα τίμημα), ακίνητο προοριζόμενο για κατασκευή διδακτηρίου. Μάλιστα δε το συγκεκριμένο-προτεινόμενο ακίνητο έχει κριθεί κατάλληλο και έχει συνταχθεί και το σχετικό «Πρακτικό Καταλληλότητας και Επιλογής Χώρου για την Ανέγερση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης» και βρίσκεται γεωγραφικά σε σημείο εύκολα προσπελάσιμο από όλους. Το θέμα εκκρεμεί από τις 23.10.2015 στο Δ.Σ. των ΚΤΥΠ Α.Ε. Εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών (από την ανάδειξη αναδόχου) θα έχει κατασκευασθεί το διδακτήριο. Ζητάμε λοιπόν τη δική σας βοήθεια και παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού για να λυθεί οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επισυνάπτεται στο παρόν και το ΑΠ 8445 (Α.Π. ΔΤΥ1514) / 3.4.17 έγγραφο του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης μαζί με τα σ’ αυτό συνημμένα, με το οποίο διατυπώνεται για μία ακόμη φορά το αίτημα του Δήμου για αγορά τμήματος του Α.Κ. 7086 εμβαδού 4049,76 τ.μ. για την ανέγερση διδακτηρίου και τη στέγαση Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
1. Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Λάζαρος Κυρίζογλου
2. Κορδελιού-Ευόσμου
Πέτρος Σούλας
3. Παύλου Μελά
Δημήτριος Δεμουρτζίδης
4. Δέλτα
Ευθύμιος Φωτόπουλος
5. Χαλκηδόνος
Ιωάννης Τσουκνιδάς
6. Ωραιοκάστρου
Αστέριος Γαβότσης

 

 

Πηγή: voria.gr