Αποκαθίσταται η γέφυρα 6ου Προβλήτα – Καλοχωρίου


Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην αποκατάσταση της γέφυρας, που συνδέει τον έκτο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την επαρχιακή οδό Καλοχωρίου προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές εξαιτίας του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου που καλείται να εξυπηρετήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τη συγκεκριμένη γέφυρα διέρχονται κάθε μέρα περίπου 1.000 νταλίκες, με προορισμό τις χώρες των Βαλκανίων.

Η βαριά κυκλοφορία έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη γέφυρα, κάτι που έχει διαγνωστεί από το 2004, όμως σοβαρές επεμβάσεις αποκατάστασης δεν έγιναν και η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημάνθηκε ότι υπήρξε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών κυκλοφορίας και συνεπώς των φθορών και της επιβάρυνσης τόσο της επαρχιακής οδού, όσο και της γέφυρας, κατά τη διάρκεια των ετών κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου της Λαχαναγοράς Κ16.

Το έργο που προγραμματίζεται να γίνει είναι μέρος της συνολικής εργολαβίας αποκατάστασης φθορών οδοστρωμάτων σε όλους τους δρόμους της ευρύτερης περιοχής του Καλοχωρίου, που χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά για τη διέλευση των φορτηγών εξαιτίας της κατασκευής του Κ16. Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων αγγίζει τα 1,5 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της εργολαβίας περιλαμβάνονται και εργασίες επισκευής και συντήρησης στους δρόμους που εξυπηρετούν σημαντικές αναπτυξιακές υποδομές της περιοχής, όπως η ΒΙΠΕ στο Καλοχώρι, η Κεντρική Αγορά (Λαχαναγορά, Κρεταταγορά) κτλ.

Τα στελέχη της Περιφέρειας ενημέρωσαν την οικονομική επιτροπή ότι για τα υπολειπόμενα έργα στον Κ16 (μικρό τμήμα του παράπλευρου οδικού δικτύου που δεν ολοκληρώθηκε), συντάσσονται τα τεύχη για την εκ νέου δημοπράτηση, μετά τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις.

Πάντως, ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, είπε ότι πλέον η Περιφέρεια αναγκάζεται να πληρώσει 1,5 εκ. ευρώ επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο Κ16 και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, τόνισε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στο έργο του ανισόπεδου κόμβου, των οποίων απόρροια είναι και οι φθορές στο οδόστρωμα των δρόμων της περιοχής.

 

Πηγή: voria.gr